četvrtak , januar 27 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Ko su žrtve i krivci u Pljevljima?

Ko su žrtve i krivci u Pljevljima?

  • Politika i krivična djela izazivanja nacionalne i vjerske mrženje. -Do sada samo jedna osuđujuća presuda za Srbina, u ostalim slučajevima „nema dokaza i svjedoka“.

Zašto se Pljevlja medijski predstavljaju kao grad divljaka, netrpeljivosti, mržnje i netolarancije? Kome je i zbog čega stalo da napaćenu, osiromašenu sredinu, izloženu četvorodecenijskom nemaru i zagađenosti, prikaže kao bure baruta u kome svaki čas može doći do sukoba na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi? Ovo su pitanja koja ni jednog stanovnika ne mogu ostaviti ravnodušnim, posebno posle serije događaja nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Dok smo na gradskim ulicama imali uobičajenu svakodnevicu, slavlje karakteristično za sve prethodne izbore u vidu sirena automobilskih kolona, pojedini mediji u Pljevljima su već čuli “zveketanje oružja”, koje su najavili grafiti mržnje, provokacije, kamenovanje prostorija Islamske zajednice, te lažne prijave pojedinih parlamentarnih stranaka o napadima na Muslimane/Bošnjake koji se u stvari nisu ni desili. Domaći i regionalni mediji bili su puni oprečnih informacija, mržnja se rasipala društvenim mrežama, a niko nije hapšen kao u vrijeme litija i epidemioloških mjera.

Epilog svih ovih događaja nakon 15 mjeseci je da od šest procesuiranih slučajeva imamo samo jednu osuđujuću presudu, tri oslobađajuće, dvije o kojima se ne mogu dobiti informacija. Još uvijek ne znamo ko je kamenovao Islamsku zajednicu iako po riječima novog načelnika CB Pljevlja, Harisa Đurđevića, postoje biološki tragovi, niti znamo ko je pretukao Božidara Čabarkapu. Dok god postoje slučajevi na kojima nema pomaka javnost i dalje sumnja da nije isti aršin za sve učesnike nemilih dešavanja. Posebno su simptomatične presude ili odbacivanje prijava za koje se ispotavilo da nema dokaza, pa čak ni svjedoka, iako policija i javnost zna da postoje. Da li će se ustanoviti zbog čega su falili ili nisu cijenjeni dokazi u pojedinim predmetima i ko nije uradio svoj posao odgovorno – policija, tužilaštvo ili sudovi?

Foto facebook Samir kadribašić
Foto facebook Samir Kadribašić

Različito postupanje za krivične prijave izazivanja mržnje

Pljevljak Ivan Krvavac je, 7.oktobra ove godine, oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, presudom sudije Dragana Mrdaka u bjelopoljskom Višem sudu. Prema optužnici, Krvavac je 31. avgusta, podsticao na nasilje i mržnju prema pripadnicima muslimanske nacionalnosti. Kroz otvoren prozor svog auta, koji je bio prekriven zastavom Republike Srbije, on se oko 16 sati kretao Ulicom oslobođenja u Pljevljima. Dva sata kasnije, kretao se Podgoričkom ulicom, gdje inače živi veći broj pripadnika muslimanske nacionalnosti, i govorio „selite se“, čime je izvršio predmetno krivično djelo – piše u optužnici. U postupku protiv Krvavaca bilo je više mještana ovog naselja, koji su ga prijavili za izazivanje mržnje.

foto Pobjeda
foto Pobjeda

Isti sudija, Dragan Mrdak je, 5. novembra, donio je prvostepenu oslobađajuću presudu za isto krivično djelo za Nemanju Novakovića i Dana Vraneša, koje je optužnica teretila da su 3. septembra prošle godine, pola sata posle ponoći, vršili javno podsticanje na mržnju prema grupi koja je određena na osnovu religije, porijekla i nacionalne pripadnosti, ispisujujući grafite uvredljive sadržine: “Selite se turci – Srebrenica”, “Srebrenica 92 Turci”.

U obrazloženju presude, sudija Mrdak, se bavio nabavkom spreja u “Okovu”, koje optuženi nisi sporili već su naveli da su “koršćeni prilikom izgradnje kuće Novkovića u selu Mrzovići”.  Optuženi su negirali djela i krivice.

”Za sud su prihvatljive ovakve odbrane okrivljenih jer nijedan izvedeni dokaz ne upućuje na zaključak da su optuženi izvršili djelo stavljeno im na teret. Naime, ne postoji video-snimak sa mjesta gdje su ispisivani navedeni natpisi, nema svjedoka, na licu mjesta nije bilo bioloških tragova, ili pak tragova papilarnih linija okrivljenih koji bi potvrdili prisustvo, a takođe imajući u vidu iskaze policijskih službenika Drobnjaka, Mitrovića i Vojinovića, koji nijesu praćeni video-zapisima sa kamera video-nadzora, benzinske pumpe Jugopetrol Pljevlja”, naveo je sudija Mrdak.

Ono što je svakog Pljevljaka ostavilo bez teksta jeste činjenica da sudija Mrdak kaže da nema svjedoka a da su iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” 4. septembra prošle godine kazali da je Pljevljak Miloš Jović prijavio Vraneša kao mogućeg počinioca, te da je pljevaljska policija umjesto da hapsi vandale maltretirala Jovića.

“Miloš Jović, čuvajući svoje i dostojanstvo svog pravoslavnog naroda u 00:20h policiji je prijavio vrlo mogućeg počinioca vandalskog djela u Odžaku koga je primjetio u blizini ispisanih grafita, poslije čega je odmah dao izjavu pripadnicima policije. Policijski inspektori: Golubović, Drobnjak (trećem inspektoru Jović ne zna ime) punih tri sata, od 14:50 do 17:45h maltretirali u stanici policije Miloša Jovića, prijetećim glasom i povišenim tonom ga kritikujući zašto je dr Daria Vraneša obavještavao o pisanju grafita”, kazali su tada iz ove koalicije dodajući da je D.V. koji je nosio nanogicu, zbog drugog krivičnog djela, i koji je “višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela, lice kriminogene prošlosti, na poslednjim izborima otkupljivač ličnih karata” – nakon prijave dolazio kod oca Miloša Jovića i prijetio njemu i njegovoj cijeloj porodici zbog razotkrivanja ovog nedjela i to sa sve tragovima spreja na šaci. U optužnici se iznenada pojavilo i ime Nemanje Novakovića, a iz koalicije “Za budućnost CG”, i Vraneš i Novaković su označeni kao aktivisti DPS-a.

Kako su zaboravljeni svjedoci u slučaju ispisivanja grafita u Odžaku?

Jović za Pljevaljske novine kaže da je ostao pri svojoj izjavi datoj u policiji a navedenoj u saopštenju koalicije “Za budućnost CG” ali da ga niko nije zvao za svjedoka na suđenju. Dario Vraneš ističe da je iznenađen oslobađajućom presudom i navodima da nije bilo svjedoka za ispisivanje grafita mržnje iako su on i Jović prijavili policiji događaj.

“Ne znam ko je napravio propust i zašto nismo pozvani da svjedočimo o događaju. Čak je osumnjičeni Dane Vraneš sjutradan došao do Miloševog oca i uputio mu prijetnje, dok se na njegovim rukama još uvijek bili vidljivi tragovi zelene farbe kojom su ispisani grafiti”, kazao je doktor Vraneš dodajući da se na ovaj način neko izruguje pravdi. Vraneš kaže da su Jovića držali u policijskoj stanici tri sata, maltretirali ga, zalijetali se kao da ga udare, prijetili mu, tražili da povuče izjavu, zamjerili mu što nije došao sam da prijavi slučaj i rekli mu što si javljao dr Vranešu “mogli smo to mi i sami završiti”.

“Nakon što su javno objavljena prezimena inspektora drugi dan su me na kafu u Zelengoru pozvali inspektori Veljo i Željko i kazali mi da oni nisu učestvovali u tročasovnom ispitivanju Jovića već da se neko lažno predstavio. Na pitanje zašto to javno ne demantuju samo su slegli ramenima. Potvrdili su da je istina da je Jović zadržan tri sata u stanici i da je vršen pritisak na Jovića da povuče izjavu”, kaže doktor Vraneš koji čitav slučaj ocjenjuje kao “udbašku igru čiji je cilj da spski narod u Pljevljima etiketira po najnovijoj matrici genocidnog naroda”.

Državni tužilac Hasan Lukač, u završnim riječima kazao je da su optuženi počinili krivično djelo, da je hemijsko vještačenje sprejeva iz “Okova” pokazalo da su sličnog sastava onima kojima su ispisivani grafiti, te da nije prihvatljiva odbrana Novakovića koji je tvrdio da je te večeri bio kući, niti Vraneša – da je bio na drugom kraju grada, prenose “Vijesti”. Lukač je za Pljevaljske novine izjavio da će izjaviti žalbu u zakonskom roku.

Odbana je isticala da su se ranije Osnovno tužilaštvo u Pljevljima i Više tužilaštvo u Bijelom Polju izjasnili da nema elemenata bića krivičnog djela, a da je potom Specijalno tužilaštvo zasnovalo krivični predmet, pa njih tretiralo kao članove organizovane kriminalne grupe, te da se to pokazalo, tvrde, da je bez osnova. ”I onda je Specijalno državno tužilaštvo ustupilo predmet Višem tužilaštvu, koje je bez novih dokaza, sa istim onim dokazima kojima je odbacilo krivičnu prijavu, sada podiglo optužni predlog”, kazao je advokat Branislav Lutovac za “Vijesti”.

Za širenje panike  i govor mržnje nema dokaza?

Državni tužilac Višeg suda odbacio je krivičnu prijavu pljevaljske Uprave policije za Ibrahima Tutundžića” jer u radnjama osumnjičenog nema elemenata prijavljenog krivičnog djela, niti bilo kojeg drugog koje se goni po službenoj dužnosti”, navodi se u odgovoru portparola Višeg državnog tužilaštva Hasana Lukača koji kaže da je državni tužilac odbacio krivičnu prijavu protiv Tutundžića na osnovu “ocjene navoda u krivičnoj prijavi, iskaza osumnjičenog i drugih prikupljenih dokaza”. Podsjećamo I.T. je na fejsbuuk mreži ostavio pet prijetećih poruka za “džukele-četnike” nazivom kojim se izražava netrpeljivost prema pripadnicima srpskog naroda.

Uprkos nedvosmisleno utvrđenim činjenicama da je napadnut od strane Muslimana/Bošnjaka, a da je medijima dao izjavu da je napadnut na nacionalnoj osnovi, i da je u Pljevljima strašno stanje, da Muslimani/Bošnjaci strahuju, Osnovni sud u Pljevljima, sutkinja Ljiljana Popović, je 29.3.2021. oslobodila Sanina Raščića, koji je davao različite izjave policiji i medijima jer “tužilaštvo nije dokazalo da su Raščićeve izjave doprinijele izazivanje panike među građanima”. U dešavanje je bila uključena i Socijaldemokratska partija Crne Gore koja je tada saopštila da je napadnut predsednik Omladine Socijaldemokrata Pljevlja Raščić i pozvala državne organe da zaštite sve građane Crne Gore od dolaska „slobode“ i „demokratije“ kakvu je iskusio Sanin Raščić, „kako bi se konačno zaustavilo divljanje po Crnoj Gori od kojeg se većina građana proteklih dana, ne oseća bezbedno“. SD je saopštio da Raščić nije reagovao na poruke „Turci, idite iz Crne Gore“ i „Obuci crninu sad kad ti je Milo izgubio“, da je ušao u automobil “a onda su u blizini Tužilaštva počeli da udaraju Rašića i njegov automobil ali je on je ipak prošao bez povreda”. Nakon odbacivanja krivične prijave Socijaldemokrate su “poštujući nezavisnost sudske grane vlasti najdobornamjernije skrenuli pažnju da se od žrtve ne može praviti krivac”, istrajavajući na taj način u svom iskazu da se desio napad na Raščića po nacionalnoj osnovi. Podsjećamo Raščić je povukao prijavu protiv lica muslimanske vjeroispovjesti sa kojima je imao verbalni sukob zbog novčanih razloga.

Uoči lokalnih izbora u najavi nove tenzije?

Kako se bliže lokalni izbori Pljevlja ponovo postaju medijsko poprište incidentnih dešavanja. Ovaj put incident se, nažalost, desio u sred dana u centru grada sa puno očevidaca. Akteri su Zorislav Leković Zenga koji je, po riječima očevidaca, 20. novembra, kada je u Ulici kralja Petra organizovan praznični bazar na kome je učestvovala i Sabina Talović, iz NVO “Bona fide”,  prošao centom mašući trobojkom na kojoj je bio amblem “Garda panteri” a Sabina Talović i Belis Pojatić, su odmah zajednički napustili štand i pošli da snimaju Zengu. Portal Standard prenio je da se Zenga zadržao ispred džamije u centru grada i fizički nasrnuo na Talović, jer je htjela da ga fotografiše, pa se verbalno obrušio i na Belisa Pojatića, izvršnog direktora Umjetničke galerije „Vitomir Srbljanović”. Policija je odmah intervenisala i uhapsila Lekovića, koji je, po pisanju medija, pružao aktivan otpor, nasrnuo na policajca, zbog čega je policijski tim morao da upotrijebi i sredstva prinude. Očevici događaja kažu da su ponašanje Talovićeve i Pojatića doživjeli kao veoma upadljivo ili čak izazivajuće posebno imajući u vidu da Leković ima zdravstvene poteškoće, što potvrđuje činjenica da mu je određene psihijatrijsko posmatranje do 30 dana.

Foto Pobjeda
Foto Pobjeda

“Talović, koja se našla na meti lokalnog, samozvanog „četnika“ Zorislava Lekovića (52), još nije spremna da govori o ovom teškom incidentu, navodeći za Pobjedu da će dati „šansu državi i državnim organima da pokažu da je ovo pravna država“, prenosi Pobjeda, citirajući Talovićkine riječi “Na sva pitanja koja meni postavljate odgovore treba da daju Vlada i premijer, kao i tužilaštvo. Policija je svoje odradila vrlo korektno”.

NVO Akcije za ljudska prava uputila je otvoreno pismo rukovoditeljki Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima, Sanji Golubović, apelujući i preporučujući da se ovaj događaj istraži i kao krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kvalifikovano zlostavljanjem i ugrožavanjem sigurnosti Talović, pored napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Screenshot
Screenshot

Koordinator za sektor bezbjednosti Dritan Abazović nema odgovore?

Od potpredsjednika Vlade, zaduženog za sektor bezbjednosti, Dritarana Abazovića, Pljevaljske novine, nisu dobile odgovor na pitanje o bezbjednosnoj situaciji u Pljevljima, I nerasvjetljavanju slučajeva koji doprinose nepovjerenju građana u institucije sistema.  Takođe pored pitanja Abazoviću mjesecima smo bezuspješno slali pitanja Upravi policije o toku istrage u nerješenim slučajevima: kamenovanja prostorija Islamske zajednice u Pljevljima, ko je pretukao na kućnom pragu Božidara Čabarkapu.

Podsjećamo da je njemački Dojče vele  u intervjuju sa Dritanom Abazovićem na pitanje o  nacionalističkim izgredima nad Bošnjacima prošle godine u Pljevljima, za koje su “neki od njih izjavili da su to doživeli kao povratak u devedesete ”, odgovorio da je dijelom za sve što se dešavalo u Pljevljima kriva crnogorska policija koja ne reaguje.

foto facebook M. Milačić
foto facebook

V.M.

Tekst obajvljen u PVN

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Foto-MItropolija

Mitropolija ne želi da učestvuje u međustranačkim kalkulacijama i političkim nagodbama

Saopštenje za javnost U vezi glasina koje su se danas čule da Srpska Pravoslavna Crkva …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *