utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Kod Dojče banke zadužili se 100 miliona eura

Kod Dojče banke zadužili se 100 miliona eura

Ministarstvo finansija je u ime Vlade Crne Gore, posredstvom kreditnog aranžmana sa Dojče bankom, obezbijedilo 100 miliona eura za finansiranje budžetskih obaveza u tekućoj godini i ta sredstva od danas su na raspolaganju državi, saopšteno je iz iz Ministarstva finansija.

MInistarstvo finansija MInistarstvo finansija (Foto: RTCG)

Iz resora Aleksandra Damjanovića su naveli da je ovo zaduženje “dodatna podrška u suočavanju države sa globalnim rizicima”.

“Ugovor sa pomenutom bankom, zaključen je na period od tri godine, sa grejs periodom od 12 mjeseci i kamatnom stopom koju čini šestomjesečni EURIBOR uvećan za iznos margine od 5,9 odsto. Prva rata kamate plaća se šest mjeseci od povlačenja kreditnih sredstava, dok će otplata glavnice započeti dvanaest mjeseci nakon povlačenja tih sredstava i biće sprovedena plaćanjem pet jednakih rata glavnice”, pojasnili su iz Ministarstva finansija.

Takođe, kako dodaju, pored troškova kamate, na iznos kredita plaća se naknada za obradu kredita u iznosu od 1,35 odsto ukupne vrijednosti kredita, odnosno u iznosu 1,35 miliona eura. Naknada za obradu kredita, dodaju iz MF, plaća se kao odbitak od ukupnog iznosa kredita.

“Pozajmica od 100 miliona kod respektabilnog partnera, predviđena je Zakonom o budžetu za tekuću godinu i realizovana je u cilju obezbjeđenja nedostajućih sredstava, a u funkciji redovnog i nesmetanog izmirivanja svih obaveza države”, istakli su iz Ministarstva finansija.

Kako navode, imajući u vidu tržišna kretanja, navedeni aranžman zaključen je po prihvatljivim i održivim uslovima, doprinosi fiskalnoj otpornosti i predstavlja korak bliže zatvaranju neophodne finansijke konstrukcije za ovu godinu.

“Dakle, realizovano zaduženje dodatna je podrška u suočavanju države sa globalnim rizicima ali i dokaz odgovornog vođenja ekonomske politike Vlade, čiji je primarni zadatak da zaštiti građane i privredu od takvih potresa, istovremeno stvarajući uslove za ekonomsku održivost i prosperitet društva”, poručuju iz resora Aleksandra Damjanovića.

Iz MF podsjećaju da je budžetom za 2023. godinu definisano da se država može zadužiti do 600 miliona eura putem zaključenja kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Hranu svakodnevno bacamo, a u siromaštvu živi svako treće dijete

Međunarodni je dan podizanja svijesti o bacanju hrane, što je bio i povod da pitamo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.