sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Kolić: Molim braću Muslimane da se pomole za mir, vladiku Joanikija, pravoslavne i međuvjerski sklad

Kolić: Molim braću Muslimane da se pomole za mir, vladiku Joanikija, pravoslavne i međuvjerski sklad

Danas sam se, prije svitanja, ispred Sahat Kule u Podgorici pomolio za mir, vladiku Joanikija i sav pravoslavni narod u Crnoj Gori.

Molim svoju braću Muslimane da se danas u svim džamijama i svojim domovima pomole za mir, medjuvjerski i medjunacionalni sklad, za svu braću svih vjera i nacija, a posebno za vladiku Joanikija koji je nepravedno, politički motivisano uhapšen i utamničen.

Mi smo braća, a brat ugroženom bratu mora priskočiti u pomoć i pomoliti se za njega, za njegovo zdravlje i spas. Niti jedan čovjek ne smije slušati, a naročito ne poslušati glasove koji pozivaju na nasilje, bratomržnju i ratove, a koji dolaze od ljudi zarobljenih u prošlosti. To nije budućnost naših porodica, naše zemlje i naše djece. Naša zvijezda vodilja treba da bude pomirenje, ljubav, sloga i zajedništvo.

Neki danas u ostvarivanju svojih ciljeva ne zaziru od prolivanja bratske krvi, suza majki i sestri, leleka naših očeva. Takve moramo prezreti i sabrati se ljubavlju, poštovanju i uvažavanju jedni drugih. Ni jedna vjera ne poziva na mržnju, a oni koji pozivaju na ratove i nemire, ne pozivaju u ime vjere, u ime slobode i u ime ljubavi.

Ovih dana hapsi se velikodostojnik Crkve u kojoj se Bogu mole moje kolege, prijatelji, komšije. Moj drugovi iz đačkih i saborci iz poslaničkih klupa, moja braća sa kojima dijelim i sreću i tugu. Sa kojima proslavljam najljepše trenutke života, ali se savjetujem kada je teško. Njihova vjera i njihova Crkva je napadnuta. Moja je obaveza, a kako me je učio i moj otac Hazo, da uvijek pomognem ugroženom.

Jutros sam odlučio da se pomolim dragom Alahu da ispravi nepravde koje se danas nanose našoj braći, da posije ljubav slogu i mir među ljudima.

I završavam na kraju poučnom pričom: Kada je Omer došao u Jerusalim, ne u tenku ili avionu već na kamili, patrijarh Sofronije mu je poželio dobrodošlicu i predao ključeve grada zatim ga pozvao da se pomoli u bazilici.

Omer je na to odgovorio: „Ako se ja budem molio tu, muslimani će htjeti da se mole, oduzet će vam crkvu, a ja želim da ostane vaša.“ Umjesto toga Omer se pomolio u blizini crvke.

Braćo, pomolimo se ispred svojih svetinja za spas svakog čovjeka na zemlji. Ne gledajmo razlike i širimo ljubav. Jer nema te nepravde koja će pobijediti ljubav.

SAOPŠTENJE DEMOKRATA, Dženan Kolić, poslanik Demokrata
Press centar Demokrata

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Milović isključen iz PES-a, Mujović predložen za člana Predsjedništva

Andrej Milović je većinom glasova članova Predsjedništva isključen iz Pokreta Evropa sad. Kako je saopšteno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.