petak , 21 juna 2024
Početna / Život / Koliko vode treba piti dnevno?

Koliko vode treba piti dnevno?

Voda je važna za ljudski organizam, jer čini oko dvije trećine naše tjelesne težine, prenosi hranjive materije u organizmu, reguliše temperaturu i učestvuje u većini hemijskih reakcija u našem tijelu. No, koliki zapravo treba biti dnevni unos vode?

Ilustracija Ilustracija (Foto: Pixabay)

Pravilo koje se provlači već godinama je da je osam čaša vode dnevno potrebno za normalno funkcionisanje organizma, te da ukoliko osjetimo žeđ u nekom trenutku, smatra se da smo na korak od dehidracije. No, to nije prava istina. Stručnjaci navode da nam ne treba ništa više tečnosti od one količine koju nam tijelo signalizira kada smo žedni.

„Kontrola hidratacije jedna je od najsofisticiranijih stvari koje smo razvili u evoluciji, otkako su preci ispuzali iz mora na kopno. Imamo ogroman broj sofisticiranih tehnika koje koristimo za održavanje odgovarajuće hidratacije,” navodi Irvin Rozenburg, naučnik na univerzitetu „Tufts“ u Masačusetsu.

Ukoliko ste zdravi, vaš mozak će detektovati kada tijelu nedostaje tečnosti. Takođe, oslobađa se hormon koji signalizira bubrezima da štede vodu koncentrisanjem urina.

Navode i da druga pića pomažu u hidrataciji, uključujući čaj i kafu. Iako kofein ima blagi diuretski učinak, istraživanja pokazuju da čaj i kafa pomažu u ovom procesu.

Osim toga, istakli su da je malo dokaza koji upućuju na to da konzumacija veće količine vode utiče na mršanje i bilo kakve druge prednosti koje se inače navode za vodu.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ne možete da prestanete da jedete kada ste pod stresom

Jedenje pod stresom često je izazvano nekim nezdravim silama koje bismo željeli maknuti iz svojeg …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.