sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Komunalna u Pljevljima samo opominje, još ne kažnjava

Komunalna u Pljevljima samo opominje, još ne kažnjava

Mnogi Pljevljaci ne poštuju odluku o zabrani širenja veša na prozorima i terasama.Jedna od zgrada u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Iako je prije dvije godine lokalna administracija donijela odluku o zabrani širenja rublja na otvorenim djelovima zgrade, prozorima, terasama, lođama i balkonima koji su vidljivi sa ulice ili druge javne površine, mnogi Pljevljaci to ne poštuju, pa veš šire na nedozvoljenim mjestima, što ruži izgled zgrade i grada.

Sušenje rublja na terasama ili prozorima čest je slučaj u Pljevljima, a često se može primijetiti da to rade i pojedini stanari koji žive u zgradama u strogom centru grada.

Načelnik Komunalne policije Bojan Bajčeta kazao je da još nijesu sankcionisali nikoga, iako kako tvrdi još ima onih koji ne poštuju opštinsku odluku.

”U svakom slučaju, u odnosu na prethodni period daleko je manje građana koji rublje šire na spoljašnjim djelovima zgrada”, rekao je Bajčeta.

Kazao je da još ne sankcionišu građane zbog nepoštovanja odluke, već ih upozoravaju da to više ne radi, što je kako ističe u većini slučajeva dalo rezultate.

Bajčeta navodi da se pojedini građani teško odriču ranije stečenih navika, pravdajući to nemanjem mjesta gdje bi mogli da suše rublje.

Za nepoštovanje Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama koji je pripremila lokalna uprava predviđena je novčana kazna od 20 do 100 eura.

Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama zabranjeno je na terasama, lođama i balkonima držati stvari koje narušavaju izgled zgrade, kao što su stari namještaj, sudovi za smještaj kućnog smeća, ogrijevni i drugi sličan materijal.

Zabranjeno je na djelovima zgrade držati neobezbijeđene saksije sa cvijećem i druge predmete koji padom mogu povrijediti, oštetiti ili uprljati prolaznike i vozila. Zabranjeno je istresanje stolnjaka, tepiha, posteljnih i drugih stvari sa prozora, balkona, lođa i terasa. I za nepoštovanje ovih zabrane predviđena je kazna od 20 do sto eura.

Stanari mogu, u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca držati pse, mačke i druge kućne ljubimce samo u svojim stambenim prostorijama. Dužni su da vode računa da te životinje ne stvaraju nečistoću u zajedničkim prostorijama i da ne narušavaju mir i tišinu u zgradi.

Odlukom je predviđeno da od 13 do 17 časova i od 22 do 6 časova stanari se moraju ponašati na način koji obezbjeđuje mir i tišinu u zgradi skupština vlasnika može odrediti drugačiji raspored vremena za odmor.

Stanari koji vikom, galamom, lupom, glasnom muzikom ili pjevanjem budu remetili mir u zgradi ili dvorištu stambene zgrade kazniće se kaznom od 20 do sto eura.

Stanovi moraju biti obilježeni brojevima, a stanari su dužni da brojeve uredno održavaju. Spisak vlasnika stanova i poslovnih prostora, odnosno zakupaca stanova i poslovnih prostora u zgradi, mora biti istaknut na vidnom mjestu u ulazu zgrade, sa podacima o broju stana i spratu na kojem se stan nalazi.

Poslovne prostorije u stambenim zgradama u kojima se obavljanjem djelatnosti stvaraju para, dim, mirisi ili nastaje buka od rada uređaja moraju imati urađenu izolaciju, odnosno obezbijediti da se ne ometa stanovanje ili ugrožava zdravlje stanara. Jednim od članova odluke predviđeno je da se u nedostatku prostorija namijenjenih za smještaj, skupština odredi mjesto gdje će pojedini stanari držati ogrijev. Odlukom se zabranjuje i cijepanje ogrijeva u stanovima i na drugim mjestima koja za to nisu određena.

Spoljni djelovi zgrade, vrata, prozori, izlozi moraju biti čisti i ispravni. O čistoći i ispravnosti spoljnih djelova zgrade stara se skupština vlasnika, upravnik zgrade i svi stanari.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke obavljaće komunalni inspektor, a obezbjeđenje komunalnog reda i komunalni nadzor nad sprovođenjem odluke komunalna policija.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.