četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / „KOMUNICIRAJ INKLUZIVNO“ inkluzivni dan posvećen lijepoj komunikaciji

„KOMUNICIRAJ INKLUZIVNO“ inkluzivni dan posvećen lijepoj komunikaciji

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE
o planiranoj realizaciji inkluzivnog dana „KOMUNICIRAJ INKLUZIVNO“ posvećenog lijepoj komunikaciji

Udruženje za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju – NVU „Inkluzija“ iz Pljevalja u četvrtak, 25.maja 2023.godine, sa početkom u 10.15h, u JU OŠ “Mihailo Žugić”Odžak, planira realizovati inkluzivni dan „KOMUNICIRAJ INKLUZIVNO“koji će biti posvećen lijepoj komunikaciji.
Realizacijom ove aktivnosti će se kroz organizovanje druženja učenika škola sa ruralnog područja opštine Pljevlja u kojima idu OSI, njihovih roditelja, asistenata, nastavnika i drugara iz odjeljenja sa OSI iz Zračka nade, JU Dnevni centar Pljevlja i drugarima iz Integrisanog odjeljenja JU OŠ “Boško Buha” Pljevlja realizovati praktična primjena pravilne i lijepe komunikacije u svakodnevnom životu, s posebnim akcentom na komunikaciju prema OSI. U ovoj aktivnosti planirano je učešće 45 učesnika.
Inkluzivni dan „KOMUNICIRAJ INKLUZIVNO“ obuhvataće:

 • uvodna predstavljanja škola i institucija, sa unaprijed dogovorenim i pripremljenim nastupom(nešto o školi/instituciji/udruženju/sebi; recitacije, pjesme, dramske nastupe i sl.) i radionice u 3.centra:
  1.kreativni centar (likovna radionica)
  2.”učionica na otvorenom”(centar njegovanja komunikacijkih vještina) i
 1. sportski centar(sportski poligon)
  Očekivani rezultat aktivnosti je realizovan inkluzivni dan za najmanje 45 učesnika i tako povećana svijest OSI, roditelja OSI, nastavnika, drugara iz odjeljenja i asistenata učenika po IROP-u o primjeni pravilne i lijepe komunikacije u svakodnevnom životu, s posebnim akcentom na komunikaciju prema OSI. Praktičnom primjenom pravilne komunikacije dat je doprinos povećanju svijesti učenika i OSI o važnosti pravilne i lijepe komunikacije u svakodnevnom životu,s posebnim akcentom na komunikaciju prema OSI. Očekivani rezultati aktivnosti je i razvoj kreativnosti i samopouzdanja kroz primjenu kreativnih, sportskih i komunikacijskih metoda izražavanja i vještina. Daćemo doprinos razvijanju fine motorike(koja je kod populacije OSI uglavnom kritična), kao i doprinos socijalnoj integraciji OSI i doprinos njegovanju zdravih stilova života.
  Ova aktivnost dio je projekta “Promocija i primjena pravilne i lijepe komunikacije “, koji je podržala Opština Pljevlja, a koju NVU Inkluzija implementira od decembra 2022. do kraja maja 2023.godine.
  Opšti cilj projekta je doprinos unapređenju i poboljšanju položaja OSI na teritoriji opštine Pljevlja.
  Specifični cilj projekta je promocija i primjena pravilne i lijepe komunikaciji u svakodnevnom životu, s posebnim akcentom na komunikaciju prema OSI.
  U okviru pomenutog projekta, pored inkluzivnog dana, do sada je NVU Inkluzija realizovalo pripremu i izradu plakata i vodiča o pravilnoj komunikaciji u svakodnevnom životu, s posebnim akcentom na komunikaciju prema OSI, kao i radionicu o pravilnoj komunikaciji u svakodnevnom životu, s posebnim akcentom na komunikaciju prema OSI. Posle realizacije inkluzivnog dana, planira se realizacija istraživanja o komunikaciji i potrebama OSI, koje će sprovesti partner 1 na projektu, NVU ,,De facto aequalis.
  Aktivnostima projekta vrši se promocija i primjena jednakosti prava i nediskriminacije lica sa invaliditetom i principa univerzalnog dizajna, preventivno se djeluje i spriječava pojava vršnjačkog nasilja, doprinosi razvoju socijalizacije, samopouzdanja, kreativnosti, komunikacijskih, likovnih i fizičkih sposobnosti i vještina, te povećavaju lični potencijali OSI.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.