subota , 30 septembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / Krivokapiću od Vlade stan od 137 kvadrata za 18.000 eura

Krivokapiću od Vlade stan od 137 kvadrata za 18.000 eura

Osim što je Vlada Crne Gore omogućila da Ranko Krivokapić 2006. godine otkupi državni stan od 137 m2 za 132 eura po kvadratu, odobrena mu je i kupovina namještaja u njemu za oko 9.000.

Nekadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore i aktuelni počasni predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić dobio je 2006. godine od Vlade Crne Gore stan od 137,13 kvadratnih metara u Podgorici za svega 18.160,14 eura, odnosno 132 eura po kvadratu, pokazuje dokumentacija koju je „Danu“ dostavila Uprava za katastar i državnu imovinu po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Krivokapić je ugovor o kupovini stana po povoljnim uslovima potpisao sa tadašnjim predsjednikom Direkcije za nabavke Blažom Šaranovićem.

”DOKUMENTACIJA DOSTAVLJENA „DANU“ OTKRIVA KAKO JE NEKADAŠNJI PREDSJEDNIK SKUPŠTINE CRNE GORE OD VLADE DOBIO STAMBENU JEDINICU U PODGORICI PO POVOLJNIM USLOVIMA

– Prodavac (Vlada Crne Gore) je vlasnik stana u Podgorici, u stambeno-poslovnom objektu DUP Spomen-park „Kruševac“, stambeni prostor oznake T2, broj zgrade 1, ulaz 1, sprat dva, ukupne površine 137,13 metara kvadratnih, upisan u listu nepokretnosti br. 4303, na katastarskoj parceli broj 1299-3, KO Podgorica jedan. Kupac (Ranko Krivokapić) je zakupac stana po odluci Komisije za stambena pitanja Vlade Republike Crne Gore od 26. juna 2006. godine. Kupac kupuje, a prodavac prodaje stan iz člana 1 ovog ugovora pod povoljnim uslovima, po cijeni od 21.364, 86 eura. Iznos iz ovog stava 1 ovog člana, na osnovu gotovinske uplate, umanjuje se za 15 odsto i iznosi 18.160, 14 eura – navodi se, između ostalog, u ugovoru o kupovini stana koji sa državom potpisao Krivokapić.

”PRIVILEGIJE OD DRŽAVE IMALA JE I KANDIDAT ZA SUDIJU USTAVNOG SUDA DRAGANA ĐURANOVIĆ, O KOJOJ BI POSLANICI DANAS TREBALO DA SE IZJASNE. ONA JE 2016. GODINE KUPILA STAN OD 74 KVADRATA PO CIJENI OD 208 EURA PO KVADRATNOM METRU

Godinu kasnije, vladina Komisija za stambena pitanja, na čijem je čelu tada bio Suad Numanović, donijela je zaključak kojim je Krivokapiću omogućeno da sa stanom može otkupiti i zatečene stvari u njemu.

Kupac (Ranko Krivokapić) kupuje i zatečenu opremu, namještaj u stanu, u skladu sa zaključkom Komisije za stambena pitanja. Za cjelokupnu opremu i namještaj, kupac je dužan uplatiti iznos od 9.022,12 eura – navodi sa u aneksu ugovora.

”PREMA POSLEDNJEM IMOVINSKOM KARTONU, OBJAVLJENOM OVE GODINE, KRIVOKAPIĆ, OSIM STANA OD 137 KVADRATA KOJI JE DOBIO OD VLADE PO POVOLJNIM USLOVIMA, POSJEDUJE I STAMBENU JEDINICU OD 74 KVADRATA, PLUS 37 KVADRATNIH METARA POTKROVLJA, KAO I SUVLASNIŠTVO U TRI KUĆE

Prema poslednjem imovinskom kartonu, objavljenom ove godine, Krivokapić, osim stana od 137 kvadrata koji je dobio od Vlade po povoljnim uslovima, posjeduje i stambenu jedinicu od 74 kvadrata, plus 37 kvadratnih metara potkrovlja, kao i suvlasništvo u tri kuće.

Krivokapić je do prije nekoliko mjeseci bio ministar vanjskih poslova u manjinskoj vladi Dritana Abazovića. Razriješen je na zahtjev premijera, čijoj vladi je još u avgustu mjesecu prošle godine izglasano nepovjerenje u crnogorskom parlamentu. Krivokapić je ponovo dospio u žižu javnosti nakon što je u Morinju postavljena spomen-ploča na njegovu i inicijativu sada već bivšeg ministra odbrane Raška Konjevića. Protiv obojice je podnesena krivična prijava jer je utvrđeno da je spomen-ploča postavljena nezakonito. I Konjević, inače, lider SDP-a, takođe je od države dobio povlašćeni kredit od 50.000 eura, o čemu je „Dan“ nedavno pisao.

Nezakonito primao penziju osam mjeseci

Ranije je objavljeno da je Ranku Krivokapiću ukinuta penzija koju je dobijao osam mjeseci, a koja je iznosila oko 2.000 eura, i da taj novac mora da vrati Fondu PIO.

Rješenje po kojem je ostvarivao pravo na penziju osam mjeseci poništeno je novim rješenjem Fonda PIO od 24. avgusta 2021. godine, što znači da mu se ukida penzija, tako da će Krivokapić Fondu PIO morati da vrati osam isplaćenih penzija.

– Rješenjem Fonda PIO Crne Gore od 24. avgusta 2021. godine poništeno je rješenje kojim je bilo priznato pravo na penziju bivšem predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću i odbijen je kao neosnovan njegov zahtjev za priznavanje prava na starosnu penziju shodno odredbama čl. 108 Zakona o sprečavanju korupcije – saopštili su ranije iz Fonda PIO.

Privilegije od države imala je i nekadašnja zaštitnica imovinsko-pravnih interesa i aktuelna kandidatkinja za sudiju Ustavnog suda Dragana Đuranović. Skupština Crne Gore danas bi trebalo da glasa o sudijama Ustavnog suda oko kojih su poslanici postigli dogovor, među kojima je i Đuranović.

Prema ugovoru koji je dostavljen „Danu“, Đuranović je 2016. godine stan od 74 kvadrata platila svega 15.445 eura, odnosno 208 eura po kvadratnom metru. Radi se o stanu koji se nalazi u podgoričkom naselju Siti kvart, gdje se danas kvadrat stambenog prostora prodaje najmanje po 1.500 eura.

Đuranović je nedavno na sjednici Ustavnog odbora rekla da je članica Demokratske partije socijalista (DPS) i da zakon ne zabranjuje da sudija Ustavnog suda bude član političke partije. Ona je kazala da nije član partijskih organa.

Đuranović je bila sudija Osnovnog suda i Višeg suda, a nakon toga zaštitinica imovinskopravnih interesa države.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DPS: Sveštenstvo SPC da ne narušava sekularnost Crne Gore miješanjem u poslove koji nijesu u njegovoj nadležnosti

Nakon što je episkop mileševski SPC Atanasije pozvao odbornike u Pljevljima da sjutra glasaju za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.