nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Politika / Krvavac: Finansije lokalne samouprave pred kolapsom

Krvavac: Finansije lokalne samouprave pred kolapsom

Na izuzetno teško finansijsko stanje u Opštini Pljevlja ukazuje i poslednji izvještaj Državne revizorske institucije, čiji je zaključak bio da se Opštini urgentno mora pomoći sa državnog nivoa ili novim zaduživanjem, jer se tekuće obaveze ne mogu izmirivati.
Čak je i Zoran Jelić, jedan od glavnih aktera afere Snimak, sada vjerovatno nagrađen za požrtvovani politički rad mjestom u Senatu DRI, konstatovao u svom izvještaju da se država aktivno mora uključiti u saniranje jako teške finansijske situacije. Zamislite onda u kakvom se stanju stvarno nalaze Pljevlja kada je jedan od najokorelijih DPS partijsih vojnika morao priznati da se finansije lokalne samouprave nalaze pred kolapsom.

Izvještajem DRI konstatovano je da su se u prošloj godini zaposlenima isplaćivale samo neto zarade,izuzev u januaru, dok pripadajući porezi i doprinosi nisu isplaćivani. Opština nije, a kakva je situacija nije ni mogla, postupiti u skladu sa odredbama zaključenog ugovora o reprogramu poreskog duga, kojim je propisana obaveza servisiranja svih poreskih obaveza uključujući i bruto plate zaposlemnima. Situaciju u kojoj se nalazi lokalna samouprava odslikava i činjenica da je realizacija kapitalnog budžeta , koja se odnosi na 2016 godinu, izvršena je sa samo 21,3 odsto u odnsou na plan i dovedena je u pitanje zbog nelikvidnosti opštine. Nevjerovatna je i činjenica da od predviđenih 94 projekta, na 56 nisu započete ni pripremene radnje, dok je na osam projekata utrošeno 500 evra.

Izvještaj DRI je potvrdio činjenicu na koju OO Demokrata Pljevlja već duže vrijeme ukazuje, a to je aktivniji pristup Vlade Crne Gore u rešavanje kataklizmične slike u našem gradu. Međutim, da situacija bude još tragičnija, u izvještaju DRI se navodi da Opštini Pljevlja Vektra Jakić trenutno duguje ukupno 4,1 milion na osnovu koncesionih naknada i poreza na neporketnosti. Dakle novca ima, međutim ljudi bliski aktuelnom režimu , kojima su na arčenje poklonjena pljevaljska bogatstva, jednostavno odbijaju da izmire obaveze prema opštini u kojoj vrše svoju djelatnost. Dakle, kako neko može i pomisliti da vlast i Vlada koja dozvoljava kaubojsko ponašanje u našoj opštini, potpuno bahaćenje sa žilom kucavicom pljevaljke sredine, može naći za shodno da se aktivnije uključi u rešavanje situacije u Pljevljima.

Toga su svjesni i u aktuelnoj lokalnoj samoupravi. Iako su obećavali sve blagodeti i dobru konekciju sa Vladom Crne Gore, sada se suočavaju sa situacijom da su zaboravljeni od svih, ostavljeni da se sami izbore sa nerešivom finansijskom situacijom. Kao kap koja je prelila čašu bila je izjava aktuelnog premijera Markovića da Pljevlja neće dobiti eko taksu koja nam zakonski pripada. Dakle, očekuje se da Vlada koja ne dozvoljava sprovođenje zakona, kao u slučaju eko naknade, pomogne u slučaju ekonomske krize u kojoj se lokalna samouprava nalazi. Smatram da je to iluzorno očekivati. Sve dok se ne smijeni aktuelni režim, a smatram da odbrojava svoje poslednje mjesece, odnos prema Pljevljima se neće promjeniti. Demokrate, kao najjača i najorganizovanija partija u Pljevljima će već na proljeće prekinuti sa dosadašnjom praksom zanemarivanja i vratiti Pljevlja na ono mjesto koje nam gledano iz svih aspekata pripada.

 

Bojan Krvavac, funkcioner Demokratske Crne Gore

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

“Ako nad srpskim narodom nije učinjen genocid onda ni jedan narod ne zna šta je to”

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, u saopštenju je poručio da se dvije i po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.