ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Krvavac: Od dolaska DPS-a na vlast u Pljevljima situacija beznadežna

Krvavac: Od dolaska DPS-a na vlast u Pljevljima situacija beznadežna

Građani Pljevalja su se u prethodnom periodu suočili sa nizom saopštenja u kojima funkcioneri Demokratske partije socijalista veličaju dostignuća aktuelne lokalne vlasti. Neupućeni bi pomislili da u Pljevljima teče med i mlijeko iako je situacija u gradu od dolaska DPS-a na vlast  devedesetih godina praktično beznadežna.

Problemi su brojni i ne mogu se zamaskirati sa nekoliko metara kvadratnih urađenog trotoara ili pak izgradnjom gradske fontane koja se ni ove godine neće završiti sudeći po Nacrtu budžeta za 2019. godinu.

Postavlja se pitanje kome se prezentuju određeni projekti od strane lokalne samouprave ako znamo da su Pljevlja zahvaljujući migracijama, negativnom prirodnom priraštaju i kleptokratskom odnosu aktuelnog režima, po broju stanovnika, došla na nivo iz 1921. godine.

Ne može se maskiranjem, kozmetičkim prepravkama i kamufliranjem suštinskih problema zanemariti činjenica da je nezaposlenost u Pljevljima 25%, da je sjever devastiran, da se od 90ih do danas nije otvorila ni trafika, dok su hiljade radnika ostajale bez posla u sumnjivim privatizacijama.

Ne mogu se redovnim komunalnim aktivnostima koje su u domenu redovnih djelatnosti lokalne samouprave sakriti gorući problemi nezaposlenosti, ne može se zaboraviti činjenica da je isti broj penzionera i primalaca socijalne pomoći i zaposlenih u realnom sektoru.

Konstantnim kreiranjem tenzija, aktuelna vlast, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, pokušava da skrene temu sa gorućih problema – stanja životne sredine i njenog direktnog uticaja na zdravlje građana Pljevalja, sa ogromne stope nezaposlenosti, sa mizernih primanja, a ogromnih cijena životnih potreba i sl.

Pljevlja su, zahvaljujući vladavini Demokratske partije socijalista, doživjela sudbinu američkih rudarskih naselja koja su završetkom iskopavanja sirovine potpuno raseljena. Danas iz Pljevalja bježi svako ko ima gdje da pobjegne. Toliko o pozitivnoj biznis klimi i ekonomskom ambijentu. Dok se produbljuje diskusija oko tema koje suštinski nemaju nikakvu mogućnost uticaja na kvalitet života građana, aktuelna vlast svakoga dana zavlači ruku u džep svakoga od nas, a većina Pljevljaka svoju djecu i unuke gleda jedino putem Skajpa.

Ukoliko ne promijenimo strategiju djelovanja, ukoliko se sa državnog nivoa već jednom iskreno ne pogleda u suštinu problema i ne zasuku se rukavi, bojim se da se za nekoliko godina u Pljevljima neće imati kome pomoći.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Demokrate i Ujedinjena zajedno u Podgorici, razgovara se i sa Evropa sad

Iz pokreta „Evropa sad“ nezvanično je „Vijestima“ rečeno da je trenutno veća šansa da taj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.