subota , 13 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Laković da plati 117.000 eura za spaljivanje RTV Pljevlja

Laković da plati 117.000 eura za spaljivanje RTV Pljevlja

Potvrđena presuda radniku “Vuković-Vatrometi” iz Podgorice, kojom je osuđen na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine, uz obavezu da nadoknadi štetu

Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je presudu sudije pljevaljskog Osnovnog suda Branka Pejovića koji je oglasio krivim Podgoričanina Željka Lakovića za požar, u kojem su u maju 2018. izgorjele prostorije i opremama Radio televizije Pljevlja.

Pejović je u prvostepenom postupku osudio dvadesetčetvorogodišnjeg Lakovića na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine, uz obavezu da nadoknadi štetu.Tako će Laković zbog propusta koje je napravio morati da nadoknadi štetu u iznosu od 117.000 eura i da plati 2.118 eura sudskih troškova.

Laković, povremeni radnik preduzeća “Vuković- Vatrometi” iz Podgorice, ispaljivao je vatromet sa krova zgrade RTV Pljevlja, 21. maja nakon koncerta Dženana Lončarevića, koji je povodom Dana nezavisnosti organizovala lokalna uprava.

U požaru je pričinjena šteta u iznosu od oko 117.000 eura. Veći dio štete oko 85.000 eura pričinjen je na zgradi u kojoj je bila smještena RTV Pljevlja, a ostatak na opremi.

Laković, jedini optuženi u tom predmetu, prema mišljenju suda, bio je u obavezi da ukloni kutije iz kojih je ispaljivan vatromet, što on nije uradio.

Tokom suđenja Laković je kazao da se ne osjeća krivm za izazivanje požara.

Laković je tokom suđenja tvrdio da su sva punjenja ispaljena i da se u to uvjerio kada ih je pregledao nekoliko minuta kasnije, kada se slegao dim.

“Deset minuta nakon ispaljivanja vatrometa prazne kutije sam pomjerio i složio ih jednu na drugu. Dok sam prenosio kutije nisam primjetio nikakav žar ili bilo koji drugi trag koji bi mogao da ukaže na gorenje kutija. U tim kutijama ne postoji ništa što bi moglo da izazove paljenje, jer kutije nakon što se ispali vatromet postaju obino smeće“, rekao je u odbrani Laković.

On je kazao da se na dnu tih kutija nalazi mješavina gipsa i zemlje koja nije zapaljiva, a služi za potisno usmjeravanje punjenja, odnosno stabilizacije, kako bi vatromet išao u željenom pravcu. U trenutku ispaljivanja vatrometa, sa Lakovićem su bila i dva vatrogasca koji su na sudu svjedočili da nisu uočili nikakvu opasnost od požara zbog kojeg bi morali da intervenišu.

Vještak protivpožarne zaštite Radovan Popović tokom suđenja je tvrdio da su požar izazvale kutije koje su nakon ispaljivanja ostale na krovu zgrade. On je rekao da Laković nije imao obevezu da ih ukloni, ukoliko u odobrenju to od njega nije traženo.

„Prilikom ispaljivanja bila su prisutna dva vatrogasca koji su obezbjeđivali lice mjesta. Vatrogasci su bili u obavezi da provjere kutije iz kojih je ispaljivan vatromet i da li je bezbjedan da ostane na krovu jer su za to bili i angažovani“, kazao je Popović.

Rekao je i da do paljenja kutija koje su u sebi imale gips i zemlju došlo zbog propusta proiizvođača i loše urađene zaštite donjeg dijela baterije što je dovelo do pojave žarenja, a kasnije i otvorenog plamena na kutijama.

Tvrdi i da Laković nije mogao utvrditi da li je na kutijama bilo fabričkih grešaka.

Na zahtjev odbrane Institut za prevenciju i zaštitu na radu, protivpožarnu zaštitu i razvoj iz Novog Sada radio je supervještačenje. Vještaci su u svom nalazu utvrdili da je požar nastao najvjerovatnije kao posledica ispaljivanja vatrometa i da ga je najvjerovatnije izazvao dio štapina ili barutnog punjenje koji nisu izgorjeli tokom ispaljivanja vatrometa. To se, konstatuju vještaci, moglo desiti usljed oštećenja prilikom transporta ili fabričke greške.

Vuković: Tražiće reviziju, pomoći ćemo u otplati

Vlasnik firme Strahinja Vuković kazao je “Vijestima” da Laković nije stalno zaposleni u toj firmi, već da ga povremeno angažuje po ugovoru, zavisno od posla. On je kazao da će advokat Lakovića od Vrhovnog suda tražiti reviziju postupka, jer smatraju da nije dokazana njegova krivica.

Rekao je i da će, ukoliko presuda ostane, koliko bude u mogućnosti pomoći Lakoviću da otplati dosuđeni iznos.

S obzirom na to da Laković nema stalno zaposlenje niti ima nepokretnosti koje se vode na njegovo ime, sudski izvršitelji teško da će moći od njega moći da naplate dosuđeni iznos štete. Laković jedino na svoje ime posjeduje automobile.

Prema zakonu, naplata ovih potraživanja zastarjeva za 10 godina.

Laković je po struci diplomirani ekonomista, ali je zbog nedostatka posla u svojoj struci povremeno radio kao ispaljivač vatrometa u podgoričkoj firmi “Vuković- Vatrometi”.

Izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.