četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Lalević: Vlada spava zimskim snom dok mladi pakuju kofere

Lalević: Vlada spava zimskim snom dok mladi pakuju kofere

“USKORO NAS OČEKUJE NAJVEĆI TALAS ISELJAVANJA SA SJEVERA“

Aktuelni potpredsjednik Opštine Berane kaže da uskoro očekuje najveći talas iseljavanja, nakon što je Njemačka 1. marta počela da primjenjuje zakon koji omogućava lakše zapošljavanje

Lalević
Lalević (Foto: Tufik Softić)

“U protekle tri godine iz premijerovog rodnog grada iselilo se 282 stanovnika, odnosno 3,63 odsto, što je procentualno najviše u državi. Pri tome su ulaganja države u Mojkovac ogromna, ali pogrešna. Oko 15 miliona eura potrošiće se na izgradnju Zatvora, 9 miliona eura na Ski-centar “Žarski” na kome neće biti dovoljno snijega za skijanje, oko 1,5 miliona eura na atraktivnu pasarelu na šetalištu kojim neće imati ko da šeta”, kaže Lalević.
Tvrdi da je na drugom mjestu Opština Plav, odakle je otišlo 306 žitelja, odnosno 3,6 odsto ukupne populacije.

Kaže da po iseljavanju slijedi Šavnik sa 3,56 odsto stanovništva koje je napustilo tu opštinu u posljednje tri godine, zatim najveći grad na sjeveru – Bijelo Polje, koji je napustilo 1.496 stanovnika, što je 3,49 odsto populacije.
Na petom mjestu je Opština Kolašin sa 3,37 odsto populacije manje nego prije tri godine, a riječ je, ističe Lalević, o opštini sa najvećim investicijama u proteklih tri godine.

“Zajedničko za svih ovih prvih pet opština po negativnom trendu migracije je da je na vlasti ‘patriotska koalicija DPS-SD-BS’ i patriotski ministri iz tih opština sjede u ‘patriotskoj’ Vladi Crne Gore, čak na ključnim mjestima potpredsjednika za regionalni razvoj i ministra za saobraćaj iz opštine Rožaje, iz koje se takođe sprema odlazak velikog broja mladih ljudi poslije 1. marta”.

Dodaje da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju prošle godine nalazilo 37.616 nezaposlenih, od čega 7.756 visokoškolaca, uključujući i 240 magistara i 16 doktora nauka.

“Umjesto da Vlada usmjeri svoju politiku na zapošljavanje i zadržavanja obrazovanih građana u državi, ona je uspjela da zaduži državu i građane za 3,3 milijarde eura koje će morati da vraća nekoliko budućih generacija preostalih stanovnika Crne Gore koji ostanu da žive ovdje”.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum

Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.