nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Lekić ministru Hrapoviću: Posrnulo pljevaljsko zdravstvo postavite na zdrave noge

Lekić ministru Hrapoviću: Posrnulo pljevaljsko zdravstvo postavite na zdrave noge

JAVNO PISMO PREDSJEDNIKA OO NSD PLJEVLJA – MILANA MIJA LEKIĆA MINISTRU ZDRAVLJA – DR KENANU HRAPOVIĆU

Gospodine ministre Hrapoviću, povodom katastrofalnog stanja u kojem se nalazi pljevaljsko zdravstvo, a mediji nas svakodnevno obavještavaju o tome, javno Vas pozivam da najhitnije reagujete i pljevaljski zdravstveni sistem u poslednjem trenutku spasite od potpunog kraha.

Poznato Vam je da, od postanka Pljevalja do današnjeg dana, zdravstvo u Pljevljima nikada nije palo na niže grane i trenutno je, nažalost, prepoznato kao najgore u Crnoj Gori.

Zato Vas javno upozoravam i pozivam da, u skladu sa Vašim ministarskim ingerencijama, preduzmete sve mjere i ne dozvolite da se u Pljevljima:

  • za 4 godine imenuju 4 direktora čiji su rezultati rada poražavajući, tj svedeni na obično partijašenje, ličnu korist sa krajnjim rezultatom potpunog urušavanja zdravstvenog sistema (samo u zadnjih 5 godina OBPV je napustilo 10 ljekara specijalista u zenitu profesionalne karijere, među kojima je i bivši direktor dr Goločevac, ortoped);
  • da u Opštoj Bolnici u Pljevljima radi svega 20 doktora specijalista. Primjera radi, broj doktora specijalista u bolnicama u Bijelom Polju, Beranama, Nikšiću, Kotoru je 60,70 pa i 80 što je 3 pa čak i do 4 puta više; Iz većine grana medicine postoji samo jedan jedini ljekar specijalista, dok iz nekoliko grana medicine ne postoji ni jedan. Time se obesmišljava svaki ozbiljan rad i sve svodi na puko pružanje minimalne zdravstvene zaštite; skoro sve službe rade na granici minimuma. Sve to najbolje znaju naši sugrađani – pacijenti koji su osuđeni na višemjesečna čekanja na pregled. Javna je tajna da mnogi sugrađani, ako nijesu u mogućnosti da privatno plate pregled, nikada ga i ne dočekaju. Čak 50% neophodnih specijalista se angažuje iz drugih gradova, koji su mahom funkcioneri vladajućih partija i koji, prema riječima bivšeg direktora, dr Gadža Pljevlja indirektno koštaju između devedeset do sto hiljada eura.
  • diskriminišu se pljevaljski ljekari koji mimo svih napora rade mjesečno za 750-850 evra, dok se ljekarima koji se angažuju sa strane plaća jedna dnevnica od 100 evra uz ostale prateće troškove. Time se direktno omalovažavaju, diskriminišu i ponižavaju ljekari iz Pljevalja.
  • trgovina specijalizacijama, tj raznim malverzacijama se dodjeljuju specijalizacije ljekarima koji nisu iz Pljevalja a koji se posle zavšene specijalizacije nikada neće vratiti da žive i rade u Pljevljima. Neki od njih idu toliko daleko da to i javno priznaju. Ovakvim postupcima se izaziva revolt i pacijenata i ljekara u našem gradu pa su pljevaljski ljekari primorani da napuste Pljevlja, što će u najskorijoj budućnosti imati nesagledive posledice na ionako teško stanje. Od 12 specijalizacija odobrenih 2018.godine za OBPV pljevaljski ljekari su dobili svega 3 što je za iole ozbiljnu zdravstvenu ustanovu nezamislivo. Za takvu kadrovsku politiku se slobodno može reći da je, u najmanju ruku, sumanuta i svjesno uništavajuća. OBPV je po tome jedinstven primjer ne samo u Crnoj Gori već i u širem regionu.
  • Ovdje ću Vas napomenuti, mada to javnost odlično zna, da i ranije nije bilo mjesta za pojedine ljekare, poput : dr Peruničića, dr Čavića, dr Zorana Terzića, dr Lala Stankovića, dr Gorana Kaljevića i mnogih drugih koji su kasnije otišli daleko od rodnog grada i napravili briljantne karijere. Postavlja se kao logično pitanje : da li su oni trebali Pljevljima i Pljevljacima, ko je dobio a ko izgubio njihovim odlaskom?
  • Posebno je poražavajuća situacija na ginekološko-akušerskom odjeljenju koje je pred samim zatvaranjem i neslavna je činjenica da se porodilje iz Pljevalja šalju na porođaj u Bijelo Polje, tj da se naši budući sugrađani rađaju kao Bjelopoljci. A sve to zbog nedostatka ginekologa! Lokalni mediji navode da se trenutno iz Bijelog Polja angažuju čak 3 ginekola akušera. Podsjećam Vas da su poslednje 3 specijalizacije iz ginekologije i akušerstva za OBPV dodijeljenje: dvije doktoricama iz Berana a jedna doktorici iz Sarajeva  (BIH) i da su one, kako mediji navode, udate tj porodično vezane i nijedna od njih se neće vratiti da radi u Pljevlja!
  • U OB Pljevlja već 15-ak godina imamo instrumente za laporaskopsku hirurgiju ali se zbog nedostatka stručnog kadra intervencije ne rade već se pacijenti šalju u Berane i Podgoricu. Instrumenti stoje zaključani, pacijenti su osuđeni na zakazivanja, čekanja i odlaske u druge gradove a specijalizacija iz opšte hirurgije je dodijeljena doktorici iz Podgorice koja javno priznaje da joj „na pamet ne pada da dolazi poslije završene specijalizacije da radi u Pljevlja“.
  • Slična situacija je i sa kabinetom za endoskopiju. Instrumenti postoje-kadra nema. Samo jedan dan u sedmici dolazi ljekar iz Bijelog Polja. Pacijenti opet osuđeni na čekanje, autobuse za Nikšić, Berane, Podgoricu a aparati zaključani. Kabinet za Telemedicinu više niko i ne pominje. Zaključan je istog dana kada i svečano otvoren. Problem isti: nema edukovanog kadra.

Kao poseban problem navodim Vam izrazito loše međuljudske odnose u svim zdravstvenim institucijama u gradu koji su dobrim dijelom eskalirali političkom, vjerskom i etničkom diskriminacijom i izborima rukovodećeg kadra na svim nivoima. To je pogoršalo ionako tešku sliku a sve ovo Vam mogu potvrditi naši mnogobrojni sugrađani.

Gospodine ministre, nepotizam, nebriga, javašluk, politička, etnička i vjerska diskriminacija su nažalost doveli da naši sugrađani imaju ogromno nezadovoljstvo, revolt i podozrenje prema zdravstvenim institucijama u našem gradu. Poslije ovakvog stanja u najmanju ruku je licemjerno saopštiti građanima izgradnju nove bolnice. Ja se iskreno nadam da ćete kao rođeni Pljevljak smoći snage, hrabrosti i političke mudrosti da sa institucije ministra zdravlja koju predstavljate učinite sve da posrnulo pljevaljsko zdravstvo postavite na zdrave noge i da nećet ostati upamćeni kao neko ko je čitav zdravstveni sistem u Pljevljima pustio u ambis.

Toliko od Vas Pljevljaci očekuju!

 

 

 

PREDSJEDNIK OO NSD PLJEVLJA

Milan Mijo Lekić

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Usvojene izmjene Zakona o predsjedniku

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, koje je predložio …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.