ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Politika / Lekić: Ne ostaje nam ništa drugo već da se gušimo, trujemo, obolijevamo, raseljavamo sve dok ovu kriminalizovanu hobotnicu ne pošaljemo u političku prošlost

Lekić: Ne ostaje nam ništa drugo već da se gušimo, trujemo, obolijevamo, raseljavamo sve dok ovu kriminalizovanu hobotnicu ne pošaljemo u političku prošlost

Na sedmoj sjednici SO Pljevlja održanoj 8.februara 2018. godine prva tačka dnevnog reda bila je : Razmatranje stanja kvaliteta vazduha u opštini Pljevlja za poslednja tri mjeseca sa predlogom zaključaka za ublažavanje štetnih posledica aerozagađenja. Odbornik Nove srpske demokratije Milan Mijo Lekić je diskutovao po ovoj tački dnevnog reda rekavši sledeće:

Poštovani građani, dame i gospodo kolege odbornici,

Danas imamo na dnevnom redu jednu najznačajniju – najbitniju temu za građane Pljevalja. Nije ona najbitnija i najznačajnija danas, juče, ove ili prošle godine, već je najznačajnija tema punih 30 godina.

Najznačajnija je zato što direktno utiče na zdravlje naših građana i zato što direktno utiče na depopulaciju stanovništva Pljevalja.

Nažalost, i o ovoj kao i mnogim drugim značajnim temama rasprava se vodi iza zatvorenih vrata, bez direktnog prenosa RTV Pljevlja, isključivo zbog pritiska i uticaja predsjednika Opštine na direktora RTV Pljevlja.

Nikada mi neće biti jasno, gospodine predsjedniče i gospodo iz DPS-a, zbog čega izbjegavate direktan prenos RTV Pljevlja ako ima išta tačno što pričate i što se hvalite da ste dobro radili i da ste dosta i pošteno i transparentno uradili.

Vi, gospodo iz DPS-a, morate biti svjesni odgovornosti  da ste zbog sitnih sopstvenih interesa poltronskim, snishodljivim i udvorničkim odnosom prema podgoričkoj hobotnici, podržavanjem jedne kriminalizovane, lopovske, odnarođene i izdajničke organizacije, kojoj  bi da u ovoj državi Crnoj Gori ima  makar „I“ od institucija, „P“ od pravnog i „S“ od sistema bio zabranjen rad. Ne da ste uništili životnu sredinu Pljevalja već ste uništili sve što se moglo uništiti u opštini koja raspolaže sa preko 50 % prirodnih bogatstava Crne Gore.

Pljevlja su postala najveća ekološka rupa, ne u Crnoj Gori i u okruženju, već u Evropi;

Pljevlja su grad sa najvećim procentom oboljelih od respiratornih i malignih bolesti;

Pljevlja su grad sa najvećim negativnim prirodnim priraštajem;

Pljevlja su grad sa najvećim starosnim prosjekom;

Pljevlja su grad sa najvećom depopulacijom stanovništva;

Svima je poznato, pa i vrapcima na grani, da lokalna samouprava i uprava ne može sama i direktno popraviti stanje životne sredine u Pljevljima, bez obzira ko vlada i upravlja lokalnom samoupravom i upravom ali može direktnim uticajem na najveće zagađivače u našoj opštini. Najveći zagađivači u našoj opštini su privredna društva čiji je većinski vlasnik država, Rudnik uglja, Termoelektrana Pljevlja koju predstavlja podgorička hobotnica, tajkunska privredna društva – „ Vektra Jakić“ i „Gradir Montenegro“ koje isto predstavlja i zastupa podgorička hobotnica, gradske kotlarnice i 5 hiljada individualnih ložišta kojih ne bi bilo da je :

elektroprivreda Crne Gore ispunila obavezu iz 1974.godine da izgradi sistem toplifikacije grada Pljevalja, da bi dobila urbanističke uslove za izgradnju prvog bloka TE Pljevlja;

ne bi ih bilo da je elektroprivreda realizovala ugovor o izgradnji toplifikacije Pljevalja  koji je potpisala sa ruskom kompanijom 1997.godine;

ne bi ih bilo da je Vlada Crne Gore, kada je već preuzela obavezu elektroprivrede Crne Gore 2015.godine, da ona izgradi sistem toplifikacije Pljevalja a sve sa ciljem da građani Crne Gore plate obaveze elektroprivrede kako bi se povećao profit kompanije „A2A“, bolje rečeno kompanije „Aco-Ana-Milo“.

Svake godine na ovoj skupštini razmatramo informaciju o zaštititi životne sredine koju priprema Sekretarijat za uređenje prostora – odjeljenje za zaštitu.

Za prethodne godine, i ko god uporedi podatke prisustva zagađujućih materija u vazduhu nije teško zaključiti da su oni približno isti i da isključivo zavise od metereoloških uslova.

Lekić je dalje naveo kako smatra da mjere koje je lokalna uprava preuzela nisu dale rezultat i da su subvencije za nabavku briketa i peleta najveća glupost i naveo razloge i zbog čega:

Koristi od toga su imali samo imućni pojedinci, trgovci opreme za grijanje, proizvođači briketa i peleta i pojedinci iz lokalne uprave.

Da je imalo ozbiljnih i dobrih namjera da se poboljša životna sredina, lokalna uprava bi dala subvenciju na ogrevno drvo. U tom slučaju bi većina domaćinstava umjesto uglja koristila drva za ogrev.

„Vektra Jakić“ proizvodi i prodaje ogrevno drvo a istovremeno duguje opštini 4-6 miliona evra, mogla je opština smanjiti svoja potraživanja.

Poštovani građani, ove mjere koje je predložila opozicija sigurno bi dale odlične rezultate ali sam siguran da ih odbornici iz DPS-a ne smiju prihvatiti od podgoričke hobotnice.

Siguran sam da i one koje sami definišu neće biti sprovedene u djelo.

Zato, poštovani građani, ne ostaje nam ništa drugo već da se gušimo, trujemo, obolijevamo, raseljavamo sve dok ovu kriminalizovanu, lopovsku, odnarođenu i izdajničku hobotnicu ne pošaljemo u političku prošlost – poručio je Lekić na sjednici.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST INFORMATIVNE SLUŽBE OO NSD PLJEVLJA

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

“Ako nad srpskim narodom nije učinjen genocid onda ni jedan narod ne zna šta je to”

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, u saopštenju je poručio da se dvije i po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.