ponedeljak , 22 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Lekić pisao Markoviću: Teško je povjerovati da je poziv na dijalog iskren

Lekić pisao Markoviću: Teško je povjerovati da je poziv na dijalog iskren

„ĐUKANOVIĆ NEUSTAVNO PREUZIMA MARKOVIĆEVE NADLEŽNOSTI“

„Tragikomično uživljen i javno dijelujući sada i u ulozi istoričara i sociologa religije, ignorišući suštinsku obavezu predsjednika države da se primarno bori za vrijednosti integrisane i pravne države, Milo Đukanović otvoreno i neustavno preuzima nadležnosti koje Vama pripadaju kao predsjednika vlade“, navodi se u Lekićevom pismu

Lekić
Lekić (Foto: Boris Pejović)

Lekić je dodao da je teško povjerovati da je poziv premijera iskren.

„Iako ne mislim da opozicija treba da gradi svoj legitimitet na  kritici svega postojećeg, pa i svih odluka vlade, veliki je rizik povjerovati da je Vaš poziv iskren. Da nije opet podgrijavanje starog jela o dijalogu i udruženim snagama za dobro zemlje iza kojeg se krije provincijska prevara, s opsesivnim ciljem daljeg konzerviranja iste vlasti“, kaže se u pismu.

„Podsjećam Vas, a vjerujem da to uočavate, da paralelno sa Vašim pozivom “da se prevaziđu podijele” – vaš šef, partijski predsjednik države se svakodnevno nalazi u permanentnom lovu na neprijatelje države“, dodaje Lekić.

Lekić dodaje da Milo Đukanović neustavno preuzima Markovićeve nadležnosti.

„Tragikomično uživljen i javno dijelujući sada i u ulozi istoričara i sociologa religije, ignorišući  suštinsku  obavezu predsjednika države da se primarno  bori za vrijednosti integrisane i pravne države, Milo Đukanović otvoreno i neustavno preuzima nadležnosti koje Vama pripadaju kao predsjednika vlade“, navodi se u Lekićevom pismu.

On dodaje da je „Crna Gora umorna od podijela, onih starih ali i novih, koje danas, i sve više u nekontrolisanom stanju podstiče partijski predsjednik države i hor dvorskih huškača“.

„Zato ću mnogo ozbiljnije tretirati Vašu inicijativu kada – kako sam Vam rekao i u Parlamentu – pređete Rubikon, i preuzmete direktnu odgovornost za “vođenje unutrašnje i spoljne politike”, kako član 100 Ustava upravo definiše funkciju vlade i njenog predsjednika u političkom sistemu“, dodaje Lekić.

„Sklon sam da vjerujem da niste predvodnik ove političke operacije – a svi znamo ko je njen rodonačelnik –  donošenja onako pravno problematičnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je planiranim  podijelma destabilizovao zemlju i koji je i u inostranstvu stvorio negativnu sliku o državi očigledne krize identiteta. Dakle, moguće da niste predvodnik ove avanture, ali jeste njen saučesnik“, dodaje Lekić u pismu.

„Zato prvo napišite javno pismo, ne meni i opoziciji, nego vašem partijskom šefu, da Vas ne smatra vršiocem dužnosti njegovih poslova, i da se uzdrži javnih komandovanja koje mu po ustavu i ne pripadaju“, dodaje Lekić.

„Napišite javno pismo, ne meni, nego čelnicima institucija ministarskim, sudsko-tužilačkim, kontrolisanim agencijama, državnim preduzećima i mnogim drugim čelnicima u našem pre-institucionalizovanom društvu da  preuzmu društvenu i pravnu odgovornost s ciljem prekida mučne agonije nefunkcionisanja pravne države“dodaje Lekić.

Lekić je dodao da  se crkvenim reformama neće zaboraviti korupcionaške afere.

„Razumije se, i s ciljem završetka duge korupcionaške parabole u Crnoj Gori. Ističe rok trajanja obmana. Varate se ako mislite da će se crkvenim reformama zaboraviti korupcionaške afere, poput “Koverat”, sve do one slatko-strasne neustavne i nemoralne podijele stanova novokomonovane elite u vlasti i oko nje“, navodi se u pismu.

Pozvao je Markovića da zaustavi propagandno djelovanje Javnog servisa.

„Zaustavite i agoniju, javnu  bruku Javnog servisa nakon pretvaranja  informativne institucije koju finasiraju svi građani u servis partijske propagande“, navodi Lekić.

„To su adrese gdje treba da uputite pisma, sa nagovještajima zakonskih i kadrovskih  posledica za (ne)učinjeno.   Tako ćete doprinijeti  ciljevima države, demokratije, ugledu Crne Gore koje navodite u pismu-pozivu predstavnicima opozicije i nezavisnim javnim asocijacijama“, navodi Lekić.

„Kada to uradite, kada se uvjerimo da konkretnim potezima, autonomno i na bazi ustavnih ovlašćenja koje imate istinski doprinsete vrijednosnom, ekonomskom, demokratskom, evropskom progresu zemlje, onda ću se rado odazvati Vašem pozivu da doprinesem radu i dijalogu u Savezu za Evropu, o kojem govorite u pismu“, zaključuje Lekić pismo.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.