četvrtak , 6 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Lekić: Potrebno nam je jedinstvo sa našom braćom iz svih srpskih zemalja

Lekić: Potrebno nam je jedinstvo sa našom braćom iz svih srpskih zemalja

Danas je, povodom hramovne slave Manastira Svete Trojice, održan tradicionalni Trojičindanski sabor.
Nakon zaršene svete liturgije koju su predvodili episkop mileševski Atanastije i episkop buenosajreski i južno-centralno američki Kirilo, slomljen je slavski kolač i upriličen prigodan kulturno-umjetnički program.
Na slavskoj trpezi obratio se, između ostalih, i predsjednik OO Nove srpske demokratije Pljevlja Milan Mijo Lekić, koji je pozdravio prisutne ističući da su se pljevaljski Srbi vjekovima okupljali pod okriljem naše svetotrojičke svetinje.
„Okupili smo se ovdje da tradicionalno obilježimo naš praznik, ali i da pošaljemo jasnu poruku da srpski narod nije mrtav i da nismo poraženi. Uz Božiju pomoć, a zahvaljujući snazi naše vjere i upornosti kakva je rijetko gdje viđena, uspjeli smo da odbranimo i ovu svetinju, ali i sve svetinje koje je prethodni režim namjeravao da otme, a sve to isključivo sa jednim ciljem: da se zatre temelj na kome je sazidana srpka državnost, duhovnost i naš nacionalni identitet – da se uništi Srpska pravoslavna crkva“, poručio je Lekić dodajući da smo ovoga Trojičindana dostojni kao malo puta do sada.
„Jer, da nije bilo naše borbe, više sam nego ubijeđen, ne bi bilo ni ovoga skupa. Našem vladiki bi bilo zabranjeno da pristupi svetinji, naši gosti bi bili vraćani sa granice, a mi bismo morali nijemo da posmatramo kako se, pred našim očima, urušava sve ono što je vjekovima stvarano i voljeno. Hvala Bogu, nismo pristali na taj pakt sa đavolom“, istakao je on.
Lekić je pozdravio i goste Sabora – predsjednike opština iz okruženja – predsjednika opštine Prijepolje Vladimira Babića, predsjednika opštine Priboj Lazara Rvovića i načelnika Čajniča Gorana Karadžića. On je rekao da oni kao naša braća nisu nijemo posmatrali našu borbu, nego su bili uz nas i mislima i molitvom i djelom, ističići da je ponosan na činjenicu što smo se i ovoga puta, za razliku od ogromne većine Skupštine Crne Gore, suprostavili pritiscima zapadnih centara moći, ne prihvatajući da se naša bratska Republika Srpska okarakteriše kao država koja je nastala na genocidu. Lekić je poručio da je prije bilo kakve priče o Srebrenici neophodno bilo usvojiti čitav niz rezolucija o genocidima kojima su u prošlosti Srbi bili izloženi u svim srpskim zemljama. Zbog svega toga, dodaje on, potrebno nam je jedinstvo i po ovom pitanju sa našom braćom iz svih srpskih zemalja.
„U Boga se nadam da će njihovo današnje prisustvo postati tradicija od koje nećemo odstupiti nikada. Ove granice kojima su, kao paukovom mrežom, premrežili srpsko nacionalno biće, nikada ne smiju da budu izgovor za naše povlačenje, nego povod za još posvećeniji rad na našem jedinstvu. I upravo je to ono što plaši naše neprijatelje – naša sloga. Zato im toliko smeta kada neko pomene Srpski svet, jer on simbolizuje naše jedinstvo, naše zajedništvo i našu snagu – jer samo sloga Srbina spašava“, zaključio je Lekić.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ŠARANČIĆ: BAVLJENJE POLJOPRIVREDOM DA BUDE PRIVILEGIJA, A NE PREŽIVLJAVANJE

Za budućnost Pljevalja, pored energije iz sopstvenih izvora, kao uslova za pokretanja domaće industrije, neophodno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.