utorak , 9 avgusta 2022
Početna / Vijesti / Politika / LEKIĆ – POZVAO PREDSJEDNIKA OPŠTINE I PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE DA PREDUZMU HITNE MJERE

LEKIĆ – POZVAO PREDSJEDNIKA OPŠTINE I PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE DA PREDUZMU HITNE MJERE

Ukoliko ne budete preduzeli hitne mjere pala je presuda privrednim društvima čiji je osnivač opština

 

Gospodo predsjednici, već duži vremenski period gomilaju se problemi u privrednim društvima čiji je osnivač opština.

U privrednom društvu „Grijanje“ radnici nisu primili 10 zadnjih plata, međuljudski odnosi su već duži vremenski period katastrofalni, dovedeni do usijanja, a sve zbog partijskih interesa, korisnici usluge grijanja su veoma nezadovoljni, rukovodstvo u „Grijanju“ mijenjalo se više puta za kratak vremenski period.

U privrednom društvu „Komunalne usluge“ ništa bolja situacija nije, direktorica pod ostavkom, radnici nisu primili 11 mjeseci platu.

U „Vodovodu“ se ne poštuje Zakon o zaradama u javnom sektoru, pri obračunu zarada radnika ne poštuje se granski kolektivni ugovor za stambeno komunalne poslove. Radnici su za period od 2015.godine oštećeni za preko 600 hiljada eura prilikom obračuna zarada. S pravom su radnici krenuli sa utuženjima i ukoliko se ne postigne i ne preduprijedi sa dogovorom sa radnicima, Vodovod će biti blokiran duži vremenski period.

Na drugoj strani, direktor vrši neviđenu krađu preko nabavki mašina, alata i HTZ opreme.

„Čistoća“ je u nešto povoljnijoj situaciji zahvaljujući enormno visokim cijenama njihovih usluga ali i tu ima velikih problema. Prihodi koji se prikazuju nisu tačni, mnogo je nenaplativih sredstava koji se prikazuju kao prihod.

Imajući u vidu da je katastrofalno stanje u svim privrednim društvima, da su sva privredna društva pred bankrotom. Imajući u vidu da su ovo privredna društva koja pružaju uslugu od posebnog značaja za sve građane Pljevalja.

Pozivam Vas, gospodo predsjednici, da naložite rukovodstvima privrednih društava da izrade tačnu i punu informaciju i da Sekretarijat za stambeno komunalne poslove saobraćaj i vode, koji je nadležan da prati i kontroliše njihov rad pripremi predloge mjera za sanaciju.

Da u što kraćem vremenu zakažete vanrednu sjednicu Skupštine sa samo jednom tačkom dnevnog reda, na kojoj bi razmatrali izvještaje i predloge mjera kako bi preduhitrili velike probleme  koji će, siguran sam, nastupiti.

Mislim, gospodo predsjednici, da nije ni ljudski ni čojski ni moralno da prvi Vi, kao ni Vaše kolege funkcioneri primate redovno 3-4 puta veće plate, dok radnici koji rade u preduzećima čiji je osnivač opština ne primaju po 10-11 plata.

Podsjećam Vas, gospodo,  da i ovi ljudi imaju svoje porodice.

Gospodo predsjednici, ukoliko ne preduzmete hitne mjere na prevazilaženju ovih problema, s pravom ćemo posumnjati da ste planirali da privredna društva uvedete u stečaj, rastjerate radnike i izvršte privatizaciju na isti način kako je to uradila Vlada Crne Gore pljačkaškom, tajkunskom privatizacijom koja je započeta 2006.godine.

 

PREDSJEDNIK OO NSD PLJEVLJA

Milan Mijo Lekić

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Miloš Ković: Zašto EU dozvoljava Hrvatskoj da slavi „Oluju“ i veliča ustaške ideje?

Razumjeti prirodu zla znači spriječiti da se ono ponovi, piše profesor i istoričar u svom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.