ponedeljak , novembar 29 2021
Početna / Vijesti / Politika / LEKIĆ: RIKALO NEZAKONITO NA ČELU NKT-a

LEKIĆ: RIKALO NEZAKONITO NA ČELU NKT-a

            Danas će Skupština opštine, na kojoj neće prisustvovati odbornici opozicije usvojiti predlog mjera predsjednika opštine za umanjenje negativnog ekonomskog uticaja po građane i privredu od mjera koje je donijelo Ministarstvo zdravlja i Nacionalno koordinaciono tijelo zbog epidemije zarazne bolesti Kovid-19.

Predsjednika opštine neće imati ko da pita i neće odgovoriti šta je sa izvještajem o radu tima za zaštitu i spašavanje građana od pandemije korona virusa koje je sam formirao.

Neće odgovoriti koje je mjere preduzeo u periodu od kada je objavljena pandemija korona virusa do proglašenja Crne Gore kao „korona-fri“ destinacije od strane NKT-a.

Neće objasniti pljevaljskim hotelijerima kod kojih je, kako je on objavio, obezbijedio 90 mjesta za karantin, zbog čega ih nije popunio, zbog čega su građani Pljevalja koji su se zatekli prije zatvaranja granice CG, prije objavljivanja korona virusa provodili po 14 dana u Ulcinju i drugim primorskim opštinama. Zna li predsjednik da je Pljevljacima, pored toga što bi bili izolovani od svojih bližnjih lakše bilo podnijeti izolaciju u Pljevljima nego u Ulcinju i drugim primorskim gradovima.

Neće imati ko da pita i neće odgvoriti građanima kako su građani Pljevalja poštovali naredbe NKT-a, da li su odluke selektivno primjenjivane, da li je tačno da su pljevaljski DPS funkcioneri zloupotrebljavali epidemiju kovid-19 za predizbornu kampanju, da je predsjednik OO DPS-a Pljevlja, Vlado Milinković, poslanik DPS-a Danijel Živković i omladina DPS-a, naročito oni koji su zaposleni u opštini i privrednim društvima čiji je osnivač opština dijelili brašno i druge namirnice isključivo svojm simpatizerima.

Zna li predsjednik da je država Crna Gora po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po članu 34 stav 7 za korišćenje objekata obavezna da plati sve troškove hotelijerima (ugostiteljima) koje su ustupili objekte za izolaciju iz budžeta CG.

Zna li gospodin predsjednik da je popunio ovih 90 rezervisanih hotelskih mjesta da ne bi nikakva pomoć trebala pljevaljskim hotelijerima, eć bi oni bili u poziciji da pomognu drugima.

Predsjednik to nije uradio ili zbog čuvanja kredita za sebe lično, kod Vlade CG ili nije imao uticaja na istu.

Ovaj predlog mjera o umanjenju negativnog ekonomskog uticaja nije ništa drugo već klasična opštinska odluka, nije ništa drugo već jedan podzakonski akt.

Akt koji je zbog pandemija korona virusa prouzrokovan naredbama, odlukama odnosno podzakonskim aktima Ministarstva zdravlja i NKT-a.

Sve odluke koje je donijelo MZ i NKT, osim Odluke o ograničenju slobode kretanja građana su nezakonite i neustavne. Jedino Odluka o ograničenju slobode kretanja ima uporište u Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, u članu 55 stav 1 tačka 3 i u Ustavu Crne Gore članu 39.

  • Odluka MZ i NKT-a da se zabranjuje prevoz putničkim vozilom više od 2 osobe suprotna je Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju u kome je dozvoljen prevoz za onoliko osoba na koliko je putničko vozilo registrovano;
  • Odluka o objavljivanju ličnih podata građana koji su u samoizolaciji suprotna je Zakonu o zaštiti ličnih podataka, pogotovu što je vezana za zdravlje ljudi. Ti lični podaci imaju karakter tajnosti.
  • Odluka o ograničenju okupljanja, odnosno zabrana da se na javnim površinama ne smije nalaziti više od 1 osobe suprotna je Zakonu o javnom okupljanju i javnim priredbama sa članom 2 koji dozvoljava okupljanje do 20 lica;
  • Odluka Ministarstva policije da uvede policijski čas, zabrani kretanje od 23-05 časova;
  • Odluka da se Vojska Crne Gore angažuje za obezbjeđivanje objekata u kojima se sprovode mjere karantina zbog sprečavanja širenja korona virusa;

Uvođenjem ovih mjera faktički je uvedeno vanredno stanje samo što formalno nije proglašeno.

Postavlja se osnovno pitanje – može li Odluka koja je prouzrokovana nezakonitim i neustavnim odlukama biti zakonita i ustavna? Pa normalno da ne može.

Nužno je bilo uvesti vanredno stanje!

Da je Skupština Crne Gore na predlog Savjeta za odbranu i bezbjednost koji čine predsjednik države, Vlade, parlament uvela vanredno stanje, ove Odluke bi imale snagu zakona pa čak bi mogle da susprenduju određene norme Ustava iz domena ljudskih prava.

Pitanje svih pitanja – zbog čega Savjet za odbranu i bezbjednost nije predložio Skupštini CG da proglasi vanredno stanje?

Nije predložio zato što je Savjet partijsko tijelo DPS-a, koje čine članovi predsjedništva DPS-a, zato što je NKT partijski organ koji čine članovi predsjedništva DPS-a koji su svjesno izjegli proglašenje vanrednog stanja kako bi suspendovali zakon, Ustav, zakonodavnu i sudsku vlast.

Nisu proglasili vanredno stanje kako bi izbjegli kontrolu zakonodavne i sudske vlasti, kako bi mogli zloupotrebljavati pandemiju u partijske svrhe.

Polazeći od činjenice da samo koordinaciono tijelo nije izabrano po Zakonu, nije izabrano po Zakonu:

  • zato što je predsjednik NKT-a po Zakonu o zaštiti od zraznih bolesti po članu 10 stav 5 predstavnik Ministarstva odgovoran za poslove zdravstvene zaštite a ne rikalo;
  • zato što je 90% naredbi Ministarstva zdravlja i NKT-a nezakonito i neustavno;
  • zato što je i proglašenje CG kao „korona-fri destinacije“ proglašeno suprotno Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, po članu 8 stav 2.

I na kraju, podsjećam građane sve građane Crne Gore koji su privođeni, pritvarani, koji su prekršajno ili krivično odgovarali i kažnjeni da utuže državu Crnu Goru i ostvare svoja prava.

 

PREDSJEDNIK OO NSD PLJEVLJA

Milan Mijo Lekić

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DPS

DPS Pljevlja: Svaki incident mora da bude procesuiran, a počinilac kažnjen.

Opštinski odbor DPS poručuje da su Pljevlja bila i ostaće grad tolerancije i međusobnog uvažavanja. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *