četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / LEKIĆ SIMOVIĆU: Ministre, u Pljevljima ste „persona non grata“

LEKIĆ SIMOVIĆU: Ministre, u Pljevljima ste „persona non grata“

Ministre Simoviću, i najveći skeptici u Pljevljima su imali malo nade i vjerovali da ćete imati minimum dostojanstva, poštenja i ljudskosti i udostojiti se da na trinaestu sjednicu SO Pljevlja, povodom ekološkog incidenta, ako ne Vi lično, a ono pošaljete nekog zamjenika. I to je izostalo!

Nije nas, ministre Simoviću, kao što se piše, zadesila ekološka katastrofa – nas je zadesila kataklizma, DPS kataklizma već punih 30 godina čija ste Vi perjanica i promoter a koja od nas u Pljevljima pravi zamorčiće sa krajnjim ciljem : ne iseljavanje već egzodus stanovništva!

U maniru svog velikog vođe-glave hobotnice pred svake izbore ste obijali pragove kuća, štala i pojata pljevaljskih domaćina obećavajući naivnima prosperitet, bolji život. Sigurnim korakom, kako samo to Vi umijete, umjesto u prosperitet gurnuli ste ih u neizvjestan otkup, kredite i kulački položaj.

Umjesto da Vi kao ministar reagujete povodom ekološkog incidenta, da svojim institucijama sistema štitite prirodna bogatstva koja se jemče Ustavom, mi odbornici opozicije Skupštine opštine Pljevlja, moramo da Vas budimo iz sna, remetimo Vašu udobnost ljetovanja po evropskim destinacijama ne bi li se smilovali da reagujete jer se u Pljevljima desio ekocid.

Ignorisali ste, ministre Simoviću, 35 narodnih predstavnika. Iz Ministarstva se nije pojavio ama baš niko-prava slika odnosa Vaše montenegrinske vlasti prema građanima Pljevalja. Nama je jasno zašto se Vi nijeste pojavili, ali, ne zaboravite da time ne možete izbjeći pitanja koja interesuju svakog našeg sugrađanina:

  • Kolika je direktna a kolika indirektna šteta od zagađenja EPCG u zadnjih 30 godina, ne samo ona koja je nastala tog famoznog 05.07.2019?
  • Zar ste mislili da će se sva priča oko zagađenja svesti na 900 kg uginule ribe?
  • U šturom izvještaju navodite da je vršeno ispitivanje vode u rijeci Ćehotini do 11-og km nizvodno od Pljevalja. A šta je sa daljim analizama i ispitivanjem vode sve do ulivanja Ćehotine u Drinu? Dobro Vam je poznato, i ako to želite da sakrijete, da su relevantne institucije u BiH vršile analizu vode i da će tražiti odštetu od EPCG.
  • Kako će se zagađenje rijeke Ćehotine kaustičnim materijama odraziti na dalje zdravlje ljudi, životinja i biljaka, tj.cijelog ekosistema u dolini rijeke Ćehotine?
  • U izvještaju navodite da je pomor izazvan zbog nekrotičnih promjena na digestivnom sistemu ribe. Da li je bilo ljudi, domaćih životinja koja su bila u kontaktu sa otrovnom vodom? Iz odgovora na ova pitanja postavlja se logičan zaključak da se ona namjerno prećutkuju.
  • Ko će poljoprivrednim proizvođačima iz sela u dolini Ćehotine nadoknaditi štetu zbog nemogućnosti prodaje poljoprivrednih proizvoda? Svima je jasno da se posle svih medijskih saopštenja niko ni u Pljevljima ni van Pljevalja neće usuditi da od tih proizvođača otkupljuje proizvode.

Ministre Simoviću, mi znamo da Vas Pljevlja zanimaju jedino nekoliko mjesci pred izbore. Ali evo da Vas, van izbora, upoznam sa nekim zvaničnim podacima vezanim za zagađenje u opštini Pljevlja:

  • Od deset novooboljelih od malignih bolesti (karcinoma) u Crnoj Gori iz Pljevalja je čak osam. Da li treba javno da Vas pitam koje će mjere Vlada CG preduzeti da ta brojka brzih dana ne bude 10 od 10?
  • 65% djece ispod 15 god u Pljevljima boluje od akutnih respiratornih bolesti – zvaničan podatak da je uzrok zagađen vazduh. Šta će Vlada CG učiniti da taj broj ne dođe do 100%?
  • Kako bi, ministre Simoviću, danas Pljevlja izgledala da je EPCG 1974.god izgradila toplifikaciju kao što je i bila u obavezi? Koliko bi bio veći broj živih koji su zbog zagađenja prerano upokojeni? Koliko bi manje bilo iseljenog stanovništva? Koliko bi bilo manje bolesnih?

Ne sumnjamo da je Kolašinu potrebna toplifikacija, ali Vas pitam da li je prioritet Vlade Crne Gore jeftino zagrijevanje tajkunskih hotela ili život i zdravlje građana Pljevalja?

Ministre Simoviću, ne sumnjam da je Vaša jedina asocijacija na Pljevlja

100 000 000 evra profita godišnje. Ali, pokušajte da se zapitate, kada pored Vektre Jakić ulazite u ovaj grad koji ste krvnički opustošili, kakvo iskreno mišljenje o Vašoj politici ima bilo koji naš sugrađanin.

Pa na kraju: i ako ste se pored nebrojeno obmana naših građana usuđivali da dođete u Pljevlja, više apsolutno nemate ni moralno ni bilo koje drugo pravo na to – jednostavno ste PERSONA NON GRATA!

PREDSJEDNIK OPŠTINSKOG ODBORA NSD PLJEVLJA

Milan Mijo Lekić

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.