sreda , 10 avgusta 2022
Početna / Vijesti / Politika / LINTA I BOJOVIĆ RAZGOVARALI U SKUPŠTINI SRBIJE

LINTA I BOJOVIĆ RAZGOVARALI U SKUPŠTINI SRBIJE

Direktor instituta Saradnja za budućnost – Crna Gora – Srbija – Republika Srpska, Vladislav Bojović, sastao se u Beogradu sa Miodragom Lintom, predsjednikom Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije.

Bojović i Linta su razgovarali o atmosferi pojačane represije, diskriminacije i progona Srpske pravoslavne crkve i državotvornog srpskog naroda u Crnoj Gori. Tim povodom Bojović i Linta su se složili da represija, diskriminacija i progon srpskog naroda predstavljaju direktnu prijetnju za pravoslavno biće Crne Gore.

Linta je istovremeno izrazio posebnu zabrinutost zbog informacija o mogućoj pripremi atentata na jednog od političkih lidera Srba u Crnoj Gori, Milana Kneževića. Istovremeno je ukazao i na činjenicu da bi bilo koji pokušaj u tom smislu, prema bilo kom od opozicionih prvaka, mogao izazvati značajne, neželjene društvene potrese u Crnoj Gori.

Linta je u razgovoru iskazao i očekivanja da će se i pitanje vjerskih sloboda pravoslavnog naroda u Crnoj Gori rješavati uz poštovanje načela odvojenosti Crkve i Države, uz poštovanje kanonskog prava i kanonskog ustrojstva Srpske pravoslave crkve, kao jedine izvorne i kanonske Crkve u Crnoj Gori. Kao što je to u Crnoj Gori već učinjeno u odnosu na Islamsku i Katoličku vjersku zajednicu.

Linta je ponovio očekivanja da će Evropska unija konačno reagovati na najavu vrha vlasti u Crnoj Gori da će vlast formirati svoju crkvu, zbog čega će EU insistirati da vlast pokrene dijalog o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, čiji je cilj otimanje svetinja i druge crkvene imovine.

Bojović je tokom razgovora izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Srbija značajno ekonomski ojačala, i da je bez ozbiljnijih posljedica prevazišla period epidemije korona virusa. Istovremeno je iskazao zahvalnost državi Srbiji, koja posljednjih godina u kontinuitetu, i sve većoj mjeri, pomaže srpska udruženja i organizacije u Crnoj Gori, kao i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, i podržava srpski narod u njegovom nastojanju da se izbori za svoja osnovna ljudska, nacionalna i vjerska prava.

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Miloš Ković: Zašto EU dozvoljava Hrvatskoj da slavi „Oluju“ i veliča ustaške ideje?

Razumjeti prirodu zla znači spriječiti da se ono ponovi, piše profesor i istoričar u svom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.