subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Lončar: Ne bi čudilo da kažu da je vikend gušenje sumporom ustvari za naše dobro, te da zagađenje u stvari treba valorizovati

Lončar: Ne bi čudilo da kažu da je vikend gušenje sumporom ustvari za naše dobro, te da zagađenje u stvari treba valorizovati

Nekoliko dana pošto se spustila prašina podignuta oko „istorijske“ sjednice Vlade Crne Gore u Pljevljima, Pljevljacima je ostala samo ona turobna, teška i svakidašnja stvarnost sa kojom smo navikli da živimo nekoliko decenija unazad.
U subotu i nedelju su satne koncentracije sumpor-dioksida dostigle katastrofalne razmjere koncentracije, izmjerene samjerne stanice u Gagovića imanju. Sve dok se nad gradom nadvila nekakva žućkasta prašina, kao u starim vestern filmovima, sve relevantne institucije, počevši od predsjednika Opštine, lokalnih ali i državnih organa su se pravili kao da se ništa nije desilo.
Ne bi bilo čudno da sada neko od navedenih javi obrazlažući kako je pomenuto vikend gušenje sumporom ustvari za naše dobro, te da zagađenje u stvari treba valorizovati. Možda će Vlada sa premijerom Markovićem iznijeti još koji set lažnih obećanja kako bi se našao alibi za još jednu epizodu zagađivanja i gušenja Pljevljaka.
Bilo bi lijepo da je sjednica Vlade bila zakazana za vikend na otvorenom, samo ne znam kako bi ministri izgledalisa hiruskim maskama na licu.
Dok se obećavaju kule i gradovi po ko zna koji put, Pljevljaci se guše kao poslednjeg vikenda, toliko da više i ne znamo koji nam otrov napada bronhije – da li je sumpor-dioksid, PM 10 čestice, čađ ili pepeo,smog iz termoelektrane ili sl.
Istovremeno, dok sumpor pada po Pljevljima kao daje pustinjska oluja u pitanju, centralna vlast ne radi ništa osim pukog zamajavanja i lažnih obećanja. Čak je postalo očigledno koliko se ne trude da sakriju da će nas prevariti – dok je Đukanović postavio čak i kamen temeljac zablok 2 TE Pljevlja, Marković sa nekoliko šturih i izanđalih fraza pokušava da zamaje Pljevljake. Međutim, sjednica Vlade je prošla, a ostao je samo sumpor i zagađenje enormnih razmjera, kao za vikend.
Ostaje da vidimo dali će neko iz vladajuće većine ipak skupiti hrabrost da se obrati građanima iliće kao i do sada sve institucije ostati nijeme.
Saopštenje za javnost, Vesna Lončar

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.