sreda , 30 novembra 2022
Početna / Svijet / LONDONSKI MOST JE PAO: Šta će se desiti kad umre britanska kraljica Elizabeta

LONDONSKI MOST JE PAO: Šta će se desiti kad umre britanska kraljica Elizabeta

LONDONSKI MOST JE PAO: Šta će se desiti kad umre britanska kraljica Elizabeta

Nadživela je Tita, Čerčila i tuce američkih predsednika i jedan je od najdugovečnijih vladara u istoriji. Posle smrti supruga sa kojim je bila u braku 73 godine i vesti da su lekari zabrinuti za zdravlje kraljice Elizabete II, mnogi se pitaju šta će biti kad ona ode.

Nakon daljeg jutrošnjeg pregleda, kraljičini lekari su zabrinuti za zdravlje i preporučili su joj da ostane pod medicinskim nadzorom, rekao je portparol Palate.

Novimenovana premijerka Velike Britanije Liz Trus je nekoliko trenutaka kasnije objavila tvit o kraljičinom zdravstvenom statusu, rekavši da će „cela zemlja biti duboko zabrinuta vestima iz Bakingemske palate“ i naglasivši da su njene misli i misli nacije „sa Njenim Veličanstvom i njenom porodicom u ovom trenutku.“

Operaciju Londonski most kreirali su zvaničnici i sam monarh da bi pripremili sve, uključujući premijerku i svetske medije. Reč je o proceduri koja donosi smernice o tome šta da rade u slučaju njene smrti, prenosi Goodto.com.

Britanski mediji su izvestili da su princ Čarls, njegova supruga Kamila i princ Vilijam stigli ili kreću u Balmoral da bi bili sa kraljicom.

Od krunisanja 6. februara 1952. do danas, aktuelna engleska kraljica Elizabeta II prestigla je svoju čukun-čukun baku Viktoriju po dužini vladavine u Velikoj Britaniji. Štaviše, nadživela je praktično sve svoje savremenike i proslavila platinasti jubilej – 70 godina na tronu.

Upravo je kraljica Elizabeta bila prvi britanski monarh čije su krunisanje 1953. godine snimale televizijske kamere; više od pola miliona televizora prodato je u Britaniji uoči tog događaja. Doživela je i uspon televizije u boji, mobilnih telefona i interneta. Kraljica Elizabeta je poslala mejl davne 1976. godine, a u martu prošle godine je postavila i prvu fotografiju na svoj Instagram profil.

Ipak, ništa o njenoj starosti ne govori bolje od činjenice da je za na mestu suverenog monarha, svedočila promeni čak 13 američkih predsednika.

Posle smrti princa Filipa sa kojim je u braku provela 73 godine, u britanskoj javnosti su se ponovo pojavili „tajni“ planovi Bakingemske palate, vlade i BBC-a za dane posle kraljičine smrti.

Većina predviđa da će kraljica umreti posle kratke bolesti. Njena porodica i lekari će biti uz njenu postelju. Glavni kraljičin lekar biće zadužen za sve. On će voditi računa o pacijentu, kontrolisati pristup njenim odajama i koje će informacije biti puštane u javnost, a te informacije će po tradiciji biti kratke i jasne.

Kada umre, princ Čarls postaje kralj. Njeni najbliži će joj poljubiti ruke a kraljičin sekretar će saopštiti vest.

Potom će biti kontaktiran premijer. Poslednji put kada je britanski monarh umro, pre gotovo 70 godina, korišćena je šifra „Hajd park ugao“. Ovoga puta, plan je da se koristi fraza „Londonski most je pao“.

Vest će potom biti poslata vladama 15 zemalja gde je kraljica takođe bila šef države i 36 drugih zemalja Komonvelta. Cilj je da vest prvo saznaju lideri pa tek onda javnost.

princ Filip, vojvoda od Edinburga, Elizabeta II, kraljica Elizabeta

Dosadašnja praksa je pokazala da u slučajevima smrti članova kraljevske porodice mediji i BBC, koji je godinama imao monopol na ovakve vesti, će informaciju objaviti u proseku posle nekoliko sati kako bi kraljevska porodica i država imali vremena da se pripreme. Istovremeno sa objavom vesti, ispred Bakingemske palate će se pojaviti stražar u crnom, a sajt palate biće preoblikovan u tužnu stranicu sa tekstom na tamnoj pozadini.

Mediji, bar britanski, već imaju spremne čitulje koje će se brzo preraditi i obnoviti, televizijske i radijske stanice prebaciće se na režim „zaljenja“, sa ozbiljnom muzikom, bez humorističkih emisija. Zastave će biti spuštene na pola koplja, a turistička mesta biće zatvorena.

Za to vreme, posebno veće će u palati Svetog Jakova objaviti naslednika Elizabete II.

Telo Elizabete za to vreme trebalo bi da bude izloženo u Bakingemskoj palati, gde će javnost moći da oda počast a očekuje se da će period žalosti trajati bar 10 dana kako bi se javnost prilagodila i pripremila za promene u monarhiji.

Ako kraljica umre u inostranstvu, kraljevska avijacija će poleteti sa Norholta, na zapadu Londona sa već pripremljenim kovčegom. Ako umre na svom imanju u Norfolku, automobilom će biti prebačena u London.

Kraljica Elizabeta
FOTO: AP/CHRIS JACKSON

Najraskošniji planovi ostavljeni su za kraljičin voljeni Balmoral, gde je provodi la najmanje tri meseca svake godine. Tamo će se primenjivati škotski rituali – najpre će njeno telo biti izloženo u Edinburgu gde će je čuvati kraljevski strelci.

Potom će kočveg biti prenet do katedrale svetog Gila, a odatke kraljevskim vozom krivudavim i dugim putem duž obale do Bakingemske palate gde će je čuvati grenadiri sa puškama uperenim u tlo, a kovčeg će biti izložen na oltaru.

Iako planovi za kraljičinu smrt postoje od 1960ih i detaljno su proučeni, o detaljima će odlučivati princ Čarls i sve odluke će na kraju ipak donositi on.

Parlament će odati kraljici poštu dvominutnim čutanjem a potom će se zakleti na vernost novom vladaru.

Na dan sahrane, kovčeg u kome će biti pohranjena u grobnicu će biti očišćen i ispoliran, Big Ben će zvoniti i život će, na jedan dan, stati. Kraljica će biti prvi britanski monarh sahranjen u Vestminsterskoj opatiji od 1760. godine. Očekuje se prisustvo 2000 gostiju i stotina medija. Arhiepiskom će držati slovo, plotuni će biti ispaljeni i nacija će ožaliti svoju kraljicu. Potom će kovćeg biti prenet u kočiji do Vindzora gde će je čekati članovi kraljevskog dvora i gde će biti sahranjena u privatnosti a kralj Čarls se iz srebrne posude sipati šaku crvene zemlje.

Izvor-Kurir.rs

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Preminuo bivši predsjednik SSSR Mihail Gorbačov

Bivši predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u 92. godini poslije duge bolesti, saopštila …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.