nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Mali privrednici meta kontrole, Vektra Jakić duguje pet miliona evra

Mali privrednici meta kontrole, Vektra Jakić duguje pet miliona evra

Mali privrednici, ugostitelji, trgovci i drugi preduzetnici u Pljevljima, posebno oni koji nisu za ovu vlast, na stalnom su udaru različitih inspekcijskih kontrola i pod pritiskom brojnih parafiskalnih nameta. U situaciji kada nema novih radnih mjesta u privredi i kada aktuelna lokalna vlast nije dovela niti jednog ozbiljnog investitora koji bi iskoristio naše resurse na način da bude zadovoljen i interes građana i interes Opštine, mali privrednici i preduzetnici u Pljevljima zapošljavaju značajan broj naših sugrađana koji inače ne bi imali gdje da rade.

Koalicija Za spas Pljevalja ne spori da se zakoni moraju poštovati i da se porezi moraju plaćati ali je neprihvatljivo da se kontrole i sankcije primjenjuju selektivno, ad hok i rigorzno samo u slučaju malih preduzetnika. Poznato je i da se mnogo ažurnije i češće vrše kontrole i kažnjavaju mali preduzetnici u Pljevljima nego u drugim sredinama u Crnoj Gori.

S druge strane, rudnike koji drastično zagađuju životnu sredinu u Pljevljima i čiji vlasnici zarađuju milione evra profita niko ne kontroliše i ne ispituje koliko eksploatišu i izvoze, niti su u obavezi da uplaćuju redovno poreze i doprinose na zarade poput Rudnika uglja. Tako Opština Pljevlja od Šuplje stijene dobija godišnje mizernih 354.000 evra po svim osnovama.

Takođe, iste su kazne koje plaćaju veliki trgovinski lanci i mali trgovci i ugostitelji, a na sve se nadovezala opština Pljevlja sa najvećim brojem parafiskalnih nameta u Crnoj Gori. Tako su, primjera radi, naknade za terase, odnosno bašte ugostiteljskih objekata skuplje u Pljevljima nego u Budvi i Kotoru a izmišljena je i nakanada za korišćenje pristupnog puta, koju u istom iznosu plaća i Voli i neka piljarica u Moćevcu.

Opštinska vlast DPS-a, Bošnjačke strane i Socijaldemokrata nije bila sposobna da naplati novac od velikih koncesionara kao što je Vektra Jakić, koja u ovom trenutku Opštini po priznanju Mirka Đačića duguje 5 miliona evra, ali zato udara po građanima koji pokušavaju da prežive, baveći se mukotrpno i pod ogromnim pritiskom malim ili srednjim biznisom. Na taj način se ubija i sama volja građana da započnu i bave se samostalnim preduzetništvom.

Koalicija Za spas Pljevalja će ukinuti ili drastično smanjiti takse i naknade, izmišljene samo zato da bi se punio budžet, kao što je upravo naknada za korišćenje pristupnog puta, a onda novac rasipao na finansiranje partijskih uhljebljenja i projekata.

Koristeći sva dozvoljena sredstva i metode, naplatićemo sva potraživanja Opštine od velikih privrednih subjekata kao što je Vektra Jakić i tražiti da se nelegalno i neodrživo stanje u ovoj kompaniji što prije razriješi, ili na način što bi ona zaokružila svoju proizvodnju i počela da izmiruje svoje obeveze ili tako što bi se primjenile zakonom propisane mjere prodaje imovine i raskida koncesionog ugovora, odnosno pronalaženja drugog koncesionara kome bi se dale pljevaljske šume na odgovorno i zakonito korišćenje.

Koalicija Za spas Pljevalja

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Usvojene izmjene Zakona o predsjedniku

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, koje je predložio …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.