ponedeljak , 20 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Manastirski kompleks uskoro u novom ruhu

Manastirski kompleks uskoro u novom ruhu

Radovi na prilaznim putevima i na proširenju platoa ispred Manastira Sveta Trojica u Pljevljima privode se kraju. Iz lokalne uprave tvrde da će ubrzo biti završeno i asfaltiranje prilaznih puteva. Trenutno se, uz pomoć mehanizacije Rudnika uglja, uređuju površine na dijelu proširenog platoa tako što se nasipa humus kako bi se određeni djelovi ozelenili.

Sagledavši trenutnu situaciju na terenu sa radošću pohvaljujem predanost i stručnost izvođača radova na povjerenom im zadatku. Kako radovi teku ubrzanim i predviđenim tempom već se nazire krajnji izgled cjelokupnog kompleksa, što kod svih izaziva veliku radost i nadu da će u skorije vrijeme sve biti završeno i da će novouređena manastirska okolina biti predata na upotrebu upravi manastira i vjernom narodu, koji u velikom broju svakodnevno posjećuje ovu svetinju – kazao je prilikom obilaska radova vladika mileševski Atanasije.

Radovi na izgradnji novog platoa ispred Manastira Sveta Trojica i prilaznih puteva su dio zajedničkog poduhvata Opštine Pljevlja i Rudnika uglja, odnosno, kako tvrde iz Rudnika uglja, ovi poslovi su plod potpisanog memoranduma o saradnji.

Prilikom obilaska radova izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić i predsjednik Opštine Dario Vraneš razgovarali su sa vladikom Atanasijem o daljim aktivnostima, kako bi Manastir Sveta Trojica bio što više dostupan vjernicima ali i svim posjetiocima. Ističu da će izgradnjom novih prilaznih puteva i platoa ispred manastira posjetioci, koji u manastir dolaze organizovano iz drugih sredina, lakše moći doći autobusima, što ranije nije bio slučaj.

U Manastiru Sveta Trojica čuvaju se mošti, ili djelovi moštiju, brojnih svetitelja, kao i kivot Svetog Save. Manastir ima veoma bogatu biblioteku u kojoj se nalazi veliki broj knjiga koje datiraju iz šesnaestog i sedamnaestog vijeka, a u manastiru se nalazi i jedna od najbogatijih riznica Srpske pravoslavne crkve. Sve to privlači veliki broj posjetilaca. 

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pripremaju papire za deponiju u Šumanima

Više od 40 godina pepeo i šljaka, nusprodukti rada Termoelektrane Pljevlja, odlažu se na Maljevcu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.