ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Sport / Mariji Vuković srebro u Minhenu!

Mariji Vuković srebro u Minhenu!

Nekadašnja svjetska juniorska prvakinja je ostvarila najveći uspjeh u seniorskoj konkurenciji, preskočila 195 centimetara i zbog većeg broja pokušaja na toj visini bila iza zlatne Ukrajinke Jaroslave Mahučih

Najveći uspjeh u istoriji crnogorske atletike – Marija Vuković je osvojila srebro na Evropskom prvenstvu u Minhenu!

Nekadašnja svjetska juniorska prvakinja je ostvarila najveći uspjeh u seniorskoj konkurenciji, preskočila 195 centimetara i samo zbog većeg broja pokušaja na toj visini bila iza zlatne Ukrajinke Jaroslave Mahučih.

Marija je nastupala prva i stalno bila na vrhu, jer je iz prvog pokušaja preskakala 182, 186, 190 i 193 centimetra, nakon čega je dijelila 1. mjesto sa srpskim čudom od djeteta, 17-godišnjom Angelinom Topić.

Osim njih dvije, do tada je perfektan učinak imala još samo prva favoritkinja, Mahučih, ali je ona odlučila da ne skače na 193.

Na 190 je otpala indisponirana Julija Levčenko, djevojka koja je u karijeri više puta letjela preko dva metra, a 193 su preskočile još samo Brit Verman i Irina Gerašćenko iz trećeg pokušaja.

Tada je bilo jasno da će najbolja sportistkinja Crne Gore biti među pet u Evropi, te da će uzeti medalju ukoliko 19-godišnja Holanđanka i osam godina starija Ukrajinka ne preskoče veću visinu od nje.

U prvom pokušaju na 195 su rušile redom Vukovićeva, Gerašćenko, Topićeva i Verman, ali je Mahučih bila uspješna i pokazala da nikom neće dati zlato.

Marija je jedina iz trećeg pokušaja preskočila 195 i u tom trenutku obezbijedila srebro, dok je Topićevoj pripala bronza.

Ostalo joj je da se na 197, što joj je rekord karijere, bori za titulu sa Mahučih, koja je bila ispred nje, jer do tada nijednom nije rušila ljestvicu.

Nažalost, Marija je tri puta bila neuspješna, pa je Ukrajinka mogla da počne slavlje.

Slavila je i Marija, koja je konačno dobila adekvatnu nagradu za to što nije odustala, iako je nakon onih 191 i zlata u kanadskom Monktonu 2010. godine dugo lutala i bila svjetlosnim godinama udaljena od svjetske elite.

Srećom, vjerovala je u sebe, konačno pronašla i prave ljude, prije svih Grkinju Joanu Siomu, koja ju je odvela tamo gdje joj je mjesto – u elitu.

Izvor-vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Obilježeno 10 godina od osnivanja FK „Breznica“

U prepunoj sali Centra za kulturu sinoć je obilježen jubilej – 10 godina od osnivanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.