subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Marširaće uprkos Vučićevoj zabrani

Marširaće uprkos Vučićevoj zabrani

Srpski aktivisti za LGBT prava neće da ustuknu pred prijetnjama.

Srpski aktivisti za prava LGBT zajednice i prozapadni protivnici predsjednika Aleksandra Vučića saopštili su juče da će prkositi zabrani gej prajd marša u Beogradu sljedećeg mjeseca, uprkos otporu desničarskih grupa i crkve.

Beograd je trebalo da bude domaćin EuroPrajd marša 17. septembra, događaja koji se svake godine organizuje u nekom od evropskih gradova.

Međutim, Vučić je kazao da će događaj biti zabranjen navodeći kao razlog prijetnje nasiljem desničarskih i ultranacionalističkih grupa.

”Odluka Vlade o zabrani će se poštovati i niko ne treba da se igra s odlukama države”, kazao je Vučić novinarima.

U nedjelju su se hiljade pripadnika desničarskih i proruskih organizacija, kao i Srpske pravoslavne crkve, okupili u Beogradu zahtijevajući otkazivanje marša. Međutim, organizatori, aktivisti i dio opozicionih poslanika kazali su da će oni ipak učestvovati u maršu.

Definitivno ćemo izaći u šetnju nezavisno od toga što se bude dešavalo”, kazao je za Rojters Filip Vulović, član organizacionog odbora EuroPrajda.

Goran Miletić, direktor organizacije Branitelji građanskih prava, kazao je da organizatori marša tek treba da prime zvanično obavještenje od policije koje mora biti izručeno najmanje 96 sati unaprijed. On je takođe kazao da je Ustavni sud slične zabrane 2009, 2011. i 2013. godine proglasio nezakonitim.

”Takođe, postoji praksa Evropskog suda za ljudska prava, u kojoj se navodi da, ako postoji prijetnja za društvo, onda ta prijetnja treba da bude eliminisana adekvatnim policijskim radom”, kazao je on za Rojters.

Izvor-vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.