ponedeljak , maj 10 2021
Početna / Vijesti / Društvo / MCP: EU poslala jasnu poruku

MCP: EU poslala jasnu poruku

Evropska unija je, u saopštenju koje je uglavnom bilo posvećeno neuspješnom okončanju rada privremenog parlamentarnog odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, ujedno poslala jasnu i veoma snažnu poruku crnogorskim vlastima u vezi sa regulisanjem pitanja pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

„Ta poruka glasi: ‘Evropska unija konstatuje da je Vlada poslala Skupštini Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Uređivanje pitanja vjerskih zajednica je nacionalna nadležnost, ali se ono mora obaviti na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne zainteresovane strane i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, a posebno u skladu sa preporukama Venecijanske komisije od 24. juna 2019.’ Ovu i ovakvu poruku je lako pročitati. Ona, očigledno predstavlja implicitno iznešeno saznanje Evropske unije da aktuelni pokušaj uređivanja pravnog položaja vjerskih zajednica, kome svjedočimo u Crnoj Gori, nije obavljen na inkluzivan način, nije okupljao sve relevantne činioce, niti je u skladu sa odgovarajućim standardima ljudskih prava i preporukama Venecijanske komisije“, navode iz MCP.

Iz Mitropolije su pozdravili ovakav stav Evropske unije

„Mitropolija još jednom konstatuje da nisu ispunjeni uslovi da ovaj Predlog zakona bude u skupštinskoj proceduri i, po ko zna koji put, izražava svoju spremnost na sveobuhvatni i inkluzivni dijalog o ovom pitanju sa nadležnim vlastima, ali i sa domaćim i međunarodnim pravnim ekspertima i institucijama, kao i sa nevladinim sektorom. Podsjećamo da Mitropolija već godinama podstiče javni i institucionalni dijalog radi pripreme i donošenja novog zakona kojim bi se uredilo pitanje odnosa Crkava i vjerskih zajednica sa državom“, zaključuje se u saopštenju MCP.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

NATASA-BAJCETA-ODT PLJEVLJA

Bajčeta:Zadrzavanje zbog napada na sluzbeno lice u vrsenju sluzbene duznosti i ugrozavanja sigurnosti

Zbog krivicnog djela napad na sluzbeno lice u vrsenju sluzbene duznosti izvrseno, dana 7.05.2021. godine, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *