nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Politika / MCP: Je li se mitropolit Amfilohije stavio na čelo Vlade kada se sastao s Markovićem?

MCP: Je li se mitropolit Amfilohije stavio na čelo Vlade kada se sastao s Markovićem?

REAGOVALI NA IZJAVU PREMIJERA

Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković je učinio grub pokušaj manipulacije građanima proglasivši mitropolita Amfilohija za čelnika nekog političkog pokreta, uzevši kao argument za to svoju tvrdnju da se mitropolit sastao sa dijelom crnogorske opozicije, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

„On nije objasnio da li bi to u isto vrijeme značilo da se mitropolit stavio na čelo Vlade Crne Gore, kad se susreo sa njim na dan izglasavanja diskriminatorskog i antiustavnog zakonskog propisa o obračunu sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom ili se stavio na čelo Velike Britanije, kad se juče sreo sa ambasadorkom te zemlje u Crnoj Gori, ili se sam gospodin Marković stavio na čelo Sjedinjenih Američkih Država, kad je, kao predsjednik Vlade Crne Gore, razgovarao sa predsjednikom te zemlje u, kako je saopšteno iz Vlade, ”kraćem i srdačnom razgovoru” u septembru 2018. godine“, navodi se u saopštenju MCP.

Iz MCP su dodali da svi građani Crne Gore, bez obzira na etničko i nacionalno opredjeljenje, imaju svoje mjesto na litijama koje Crkva organizuje, naročito oni kojima je na srcu obraz i dostojanstvo Crne Gore.

 

Sa sastanka mitropolita Amfilohija i Duška Markovića (Foto: gov.me)

„Političko opredjeljenje je potpuno nevažno za one koji su u litijama, a one su samo utoliko političke koliko je njihova molitva usmjerena na promjenu zakonskog neprava koje je ustanovila skupštinska većina (uz hapšenje opozicionih poslanika), uvjerena u svoju mesijansku ulogu i zaogrnuta ideološko-političkim interesima“, kazali su iz MCP.

Podgorica, litija
Sa jedne od litija u Podgorici(Foto: Boris Pejović)

„S obzirom na to da je gospodin Marković izuzetno dobro obavješten čovjek, a imajući u vidu i njegove ranije dužnosti, kao i rezultate posljednjeg popisa, on i sam sasvim pouzdano zna da je potpuno nemoguće da u ovako masovnim okupljanjima ne učestvuje i veliki broj onih koji su se na tom popisu izjasnili kao Crnogorci. Njegovo povjerenje u ”građansku i demokratsku” Crnu Goru moralo bi se iskazati i u poštenom odnosu i poštovanju ljudskih prava svih onih, Crnogoraca i Srba i onih, koji učestvuju u litijama od momenta usvajanja zakona, koji je usmjeren protiv njihovih zajedničkih svetinja. Staranje o duhovnim potrebama pravoslavnih Srba i Crnogoraca bi gospodin Marković trebao da prepusti Pravoslavnoj Crkvi, a svoju ozbiljnost i privrženost  ”građanskoj i demokratskoj” Crnoj Gori bi Marković najbolje pokazao vodeći računa o životnom standardu svih građana Crne Gore“, istakli su iz MCP.

Poručili su i da se molebani i litije održavaju da bi Crna Gora bila bolja i naprednija, jer što je više takva i što je pravednija – to je jača njena suverenost.

„Mjesto gdje je gospodin Marković izrekao svoju manipulativnu tvrdnju o mitropolitu i litijama – grad Pljevlja – je jedno od najslobodnijih i najnezavisnijih mjesta u Crnoj Gori ovih sedmica, jer njegovi građani u velikom broju ne pristaju na politički diktat i bezakonje, a takvo nepristajanje je, bez sumnje, najočiglednija odlika slobode pojedinca i društva. Vrhovni državni i nacionalni interesi Crne Gore mogu da se definišu samo u najširem mogućem konsenzusu građana Crne Gore, a ne prostim preglasavanjem i majorizacijom, kako je to učinjeno sa ovim nesrećnim zakonom, ali i u slučaju nekih ranijih odluka“, piše u saopštenju MCP.

Iz MCP su poručili i da na litijama nema nikakve propagande o tome da će Crna Gora biti srpska, jer je, kako dodaju, ona jednako svih nas – i Srba i Crnogoraca i svih drugih koji u njoj žive.

„Ne očekujemo od zamjenika predsjednika jedne građanske partije, a pogotovo ne od premijera jedne države koja sebe naziva građanskom, da tu stvarnost osporava. Što se tiče aluzija na slikanje trobojki po Crnoj Gori, uz ogradu da Mitropolija nije ni organizator ni učesnik tih akcija i podsjećanje da glasno i aktivno obeshrabrujemo nošenje bilo kakvih zastava u litijama, možemo samo da pomognemo gospodinu Markoviću da se prisjeti da je upravo partija kojoj on pripada na više izbora izlazila sa trobojkama nego bez njih. Trobojka jeste osnova za zastavu Srbije, ali isto tako i Hrvatske, i Slovenije, i Slovačke, i Rusije… Pokazivati takvu odbojnost prema zastavi pod kojom je proglašena Kraljevina Crna Gora (a time uživa i zaštitu u skladu sa važećim zakonodavstvom Crne Gore), u najmanju ruku je vrlo neobično, osobito kad dolazi sa tako visokog mjesta države koja želi da baštini kontinuitet sa tom istom Kraljevinom“, piše u saopštenju MCP.

Kazali su i da ponavljaju stav Episkopskog savjeta: „Ostajemo otvoreni za početak pravog, istinskog i transparentnog razgovora sa crnogorskim vlastima o svim otvorenim pitanjima, a prvo i najvažnije od njih je diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je, ovakav kakav je, već proizveo neželjene posljedice po naše društvo. Sve čemu smo dosad svjedočili predstavljalo je samo simulaciju dijaloga, bez ikakve želje za istinskim dogovorom sa strane vlasti“.

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tošić Marko DPS

Izabran novi Savjet mladih DPS, za predsjednika Marko Tošić

Na izbornoj konferenciji, 25. Septembra, izabran je novi OO Savjeta mladih DPS Pljevlja koji ima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *