četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / MCP: Nema državne institucije koju vlast nije upregla u prljavu borbu protiv SPC

MCP: Nema državne institucije koju vlast nije upregla u prljavu borbu protiv SPC

KAZALI DA JE PREMIJER PONOVO OKLEVETAO SPC

Iz Mitropolije navode da na sastanku članova Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori sa članovima delegacije Evropskog parlamenta konstatovano da je stav međunarodne zajednice da se do rješenja mora doći dijalogom

Cetinjski manastir (ilustracija)
Cetinjski manastir (ilustracija) (Foto: MCP)

Sve ovo je, kako su kazali, saopšteno danas i na sastanku članova Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori sa članovima delegacije Evropskog parlamenta koji je održan u Podgorici.

„U veoma srdačnom razgovoru Episkopski savjet, koji je na ovom sastanku predvodio Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije, još jednom je konstatovano da je stav međunarodne zajednice da se do rješenja mora doći dijalogom, uključujući ne samo primjenu, već i izmjenu spornih članova. To je ono na šta Episkopski savjet od početka insistira“, navode iz MCP.

U Mitropoliji ocjenjuju da akeutlna vlast pokazuje svoje totalitarne oblike i svoj narod naziva „izdajnicima, rušiteljima države i ludacima.“

„Ako je dijalog jedini put, a mislimo da jeste, čemu služe izjave koje dolaze sa najvažnijih državnih adresa, a koje su se pretvorile u svojevrsnu mantru, da se Crkva bori protiv Crne Gore. Ako nešto doprinosi ugledu Crne Gore pred Evropom i svijetom, ako je nešto za ponos u Crnoj Gori to su naše veličanstvene litije u kojima stotine hiljada ljudi mirno i dostojanstveno iskazuju nezadovoljstvo donošenjem ovakvog Zakona. Umjesto da kao svaka odgovorna i demokratska vlast čuje glas naroda, ova crnogorska pokazuje svoje totalitarne oblike i taj isti narod naziva izdajnicima, rušiteljima države i ludacima. Ova sabranja po brojnosti i duhu ne pamti Evropa u poslednjih sto godina. Ali i pored toga, sa žaljenjem primjećujemo da nema te državne institucije koju vlast ovih dana nije upregla u prljavu borbu protiv Pravoslavne Crkve i njenih vjernika, koji traže da imaju ista prava koja pripadaju i drugima. Izjavama i ponašanjem predsjednik Đukanović juče u Ženevi a premijer Marković danas, pokazuju da su oni i njihova partija jedini koji se stavljaju iznad Crne Gore, pretvorivši institucije sistema u mašineriju za ostvarivanje svojih političkih i partijskih interesa, a ne u službi građana koji svakoj državi, pa i Crnoj Gori obezbjeđuju suverenitet“, navodi se u saopštenju MCP.

Iz Mitropolije poručuju da traže samo jedno, a to je da se nad Crkvom primjenjuju isti zakoni koji važe i za druge vjerske zajednice, kao i za svako pravno lice u Crnoj Gori, i poručuju neće stati u toj borbi.

 

IZVOR: VIJESTI.ME

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.