utorak , 9 avgusta 2022
Početna / Vijesti / Društvo / MCP: Sastanak sa Vladom CG pomjeren zbog opasnosti od koronavirusa

MCP: Sastanak sa Vladom CG pomjeren zbog opasnosti od koronavirusa

Primili smo juče informaciju od Vlade Crne Gore da se zbog novonastale situacije u vezi virusa Covid 19 pregovori ekspertskih timova Episkopskog Savjeta SPC i Vlade odlažu. Sobzirom da se radi o vanrednim okolnostima shvatamo i prihvatamo razloge odlaganja. Međutim, povjerenje koje je naročito narušeno u poslednjih nekoliko mjeseci nas obavezuje da ponovimo naš jasan stav kada je u pitanju diskriminatorni Zakon. Govorimo i u ime stotine hiljada nezadovoljnoh građana koji su već tri mjeseca u veličanstvenim litijama jasno saopštili da ne pristaju na bezakonje i otimanje svetinja saopštivši da ovaj i ovakav Zakon je u spornim odredbama neprihvatljiv i neprimjenljiv. To je razlog zašto želimo da razgovaramo isključivo o njegovoj promjeni a ne primjeni. Zato apelujemo na sve državne organe da se uzdržavaju od svake vrste primjene ili pripreme za njegovu primjenu. Svaki jednostrani potez vlasti i eventualna zloupotreba u ovim vanrednim uslovima negativno bi se odrazilo na dalji tok pregovora i udaljilo bi nas od svakog kompromisa i valjanog dogovora. Ostajemo spremni i otvoreni za nastavak pregovora na ekspertskom nivou čim se okolnosti promijene budno prateći sve što se dešava u vezi sa spornim Zakonom.

Takođe, zbog nekih nedobronamjernih medijskih komentara, koristeći i ovako ozbiljnu situaciju u borbi protiv Crkve, želimo da upoznamo javnost da su crkvene aktivnosti svedene na minimum, poštojući preporuke nadležnih institucija. Kao što smo već saopštili, molitvene litije su privremeno obustavljene odmah nakon izricanja mjera o zabrani javnog okupljanja. Slijedeći odluke i preporuke, donijeta je odluka da Cetinjska Bogoslovija obustavi nastavu i raspusti sve đake kućama. Obustavljeni su časova vjeronauke, probe horova i zakazanih predavanja, tribina i manifestacija. Preko crkvenih medija se svakodnevno vjernici informišu o mjerama opreza. U tom smislu smo, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, obezbijedili i gostovanja epidemiologa i ostalih stručnjaka iz ove oblasti. Sve to pokazuje da Crkva svoje aktivnosti prilagođava aktuelnom stanju u Crnoj Gori i svijetu apelujući na savjestan i odgovoran odnos svakog vjernika.

Predanje i iskustvo Crkve nas uči da ništa u životu ne biva bez Božijeg dopuštenja. Tako je i sa novim virusom. Svako iskušenje pa i ovo nas podsjeća da smo ipak samo ljudi, slabi, podložni bolestima i smrti koje dolaze kao posledica pale ljudske prirode. Zato je prisustvo Crkve u tom palom svijetu spasonosno i ljekovito jer nam u njoj Bog daje iscjeljenje upravo te i takve prirode, darujući čovjeku cjelosno zdravlje i duhovno i tjelesno. Zato u danima pojačanih iskušenja pozivamo sve vjernike na još usrdniju molitvu i post kako bi paniku i strah zamijenili vjera i nada. Naše molitve su upućene i za ljekare koji se danonoćno nesebično trude žrtvujući se na bogoliki način da pomognu onima kojima je to potrebno. Za pomoć prizivamo njihove kolege, svetitelje-ljekare koji su kroz vjekove ljude liječili i od tjelesnih i od duhovnih bolesti. Na kraju, šaljemo blagoslov Gospoda našega Isusa Hrista istinskog ljekara duša i tijela naših da nas sačuva od svakog zla, bolesti i mržnje i da nas sve u ove dane posta vrati na put pokajanja, praštanja i ljubavi.

MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA

 

izvor: mitropolija.com

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

JOKOVIĆ PORUČIO

„Neće faliti životnih namirnica tokom zime“ Vlada garantuje da neće faliti ni jedne životne namirnice …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.