nedelja , maj 22 2022
Početna / Vijesti / Politika / MCP: Uprava policije radikalno prekršila zakonske propise, ugrožena bezbjednost djece i desetina hiljada građana

MCP: Uprava policije radikalno prekršila zakonske propise, ugrožena bezbjednost djece i desetina hiljada građana

Uprava policije je sinoć radikalno prekršila obavezujuće zakonske propise time što nije obezbjeđivala saobraćaj za vrijeme trajanja litija po blagovremeno dostavljenim putanjama, saopšteno je jutros iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

“Još je strašnije što je takvim nezakonitim postupanjem, koje je prethodno javno najavio direktor Uprave policije Veselin Veljović, ugrožena bezbjednost prvenstveno djece, a potom i više desetina hiljada mirnih građana, koji od svojih usta i od usta svoje djece odvajaju sredstva za finansiranje policije i drugih državnih organa. Pri tom, u litiji je primijećen znatan broj policijskih službenika u civilu, pa je time još upitnija nezakonita odluka Veselina Veljovića”, istakli su iz MCP.

Oni su dodali da je litija kao javno okupljanje vjernog naroda i građana nije zabranjena rešenjem Uprave policije, a MCP je u svemu ispoštovala Ustav Crne Gore, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o javnim okupljanjima i javnim priredbama.

“Nije na direktoru Uprave policije da putem medijskih obraćanja samovlasno i usmeno određuje i faktički presuđuje šta jeste, a šta nije u skladu sa zakonskim propisima. Nepotrebno je, imajući u vidu tumačenja sudova u Crnoj Gori, da se u Upravu policije pozivaju sveštenici i članovi Crkvenih opština radi davanja izjava o litijama kao mirnim i dozvoljenim okupljanjima građana. Pozivamo Ombudsmana Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Savjet za građansku kontrolu rada policije da ispitaju ovaj nebivali slučaj ugrožavanja bezbjednosti građana i o svemu obavijeste javnost i nadležno tužilaštvo”, poručili su iz MCP.

Iz MCP su naveli da se zahvaljuje svim vjernicima i učesnicima litija, a posebno učesnicima u saobraćaju, koji su sinoć u Podgorici i drugim gradovima Crne Gore pokazali izuzetnu ličnu odgovornost i najviši nivo saobraćajne kulture.

“Javnost podsjećamo da su litije blagovremeno i uredno prijavljene Upravi policije u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama i one su legalne i dozvoljene”, rekli su iz MCP.

Izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

logo Ujedinjena CG

OOUCG:Nedogovornost lokalne uprave vodi gašenju privrede

Opštinski odbor Ujedinjene Crne Gore na jučerašnjoj sjednici konstatovao je da se stanovnici opštine Pljevlja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *