subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Međedović: Svi zaposleni koji ne rade zbog ovih mjera imaju pravo na plaćeno odsustvo

Međedović: Svi zaposleni koji ne rade zbog ovih mjera imaju pravo na plaćeno odsustvo

Poslodavci nemaju pravo da zaposlenog pošalju na godišnji odmor, jedino ako su donijeli rešenje o godišnjim odmorima po proceduri. Odluka je na poslodavcu kako će rasporediti radnike za odmor, rekla je glavna inspektorka rada, Angelina Međedović.

“Poslodavac ima pravo da skrati vrijeme početka korišćenja godišnjeg odmora, samo uz saglasnost zaposlenog. Plaćeno odsustvo se omogućava najmanje 15 dana. Mnoge djelatnosti ne rade. Svi zaposleni koji ne rade zbog ovih mjera imaju pravo na plaćeno odusustvo. Poslodavac je dužan da donese odgovarajući akt u kome je navedeno razlog plaćenog odusustva, vrijeme zabrane i naknadu”, kazala je ona.

Međedović je dodala da po zakonu, ukoliko se to desi uslijed više sile, naknada zarade mora da bude od 70 posto od osnova. 

Zaposleni koji sjede kući zbog ovoga i ne rade ne mogu da ostanu bez zarade, kazala je Međedović i dodala da svim zaposleni kojima teče ugovor o radu ostaju i dalje zaposleni, ne mogu da daju otkaz.

“Kada zaposlenom  kojem ističe ugovor na određeno vrijeme obično u redovnim okolnostima poslodavac ga produžava, ali u ovakvim situacijama vjerovatno neće doći do produžetka, i poslodavac ima pravo da ga ne produži. Kada se ne radi a zaposleni nije kriv za to već je u pitanju viša sila . njemu se mora dati naknanda. Građani nek se obrate inspekciji rada, ukoliko se njihova prava ne ispoštuju.”

Na kraju, glavna inspektorka rada je kazala da svaki zaposleni koji ima dijete mlađe od 11 godina, mora napisati  pisani zahtjev poslodavcu sa dokazima, da mu se omogući plaćeno odsustvo. Obavezna i potvrda da drugi roditelj to pravo ne koristi.

Međedović
 izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Jeromonah-Rafailo-Boljevic-774x484

Predavanje jeromonaha Rafaila o apostoslskom postu

Jeromonah Rafailo (Boljević), iguman manastira Podmaine, održaće predavanje na temu „Apostolski post“, u četvrtak 30. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *