nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Politika / Medojević: Đukanović staljinističkim čistkama i progonom zemlju doveo u vanredno stanje

Medojević: Đukanović staljinističkim čistkama i progonom zemlju doveo u vanredno stanje

PREDSJEDNIK PZP GOVORIO NA IDU FORUMU U VAŠINGTONU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je politikom staljinisitičkih čistki i progona svojih političkih i poslovnih oponenata zemlju doveo u vanredno stanje, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević, prenose Vijesti.

Kako je saopšteno iz PzP, Medojević je održao izlaganje u Vašingtonu na forumu IDU (International Democrat Union), međunarodne organizacija koja okuplja 80 političkih partija desnog centra iz cijelog svijeta.

Iz PzP su kazali da su punopravna članica ove organizacije, a da su neke od članica takođe i Republikaska stranka kojoj pripada i predsjednik SAD Donald Tramp, Konzervativna stranka britanskog premijera Borisa Džonsona, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel.

 

Medojević sa kolegama iz regiona na IDU forumu u Vašingtonu
Medojević sa kolegama iz regiona na IDU forumu u Vašingtonu (Foto: PzP)
„Aktuelni Parlament i Vlada nemaju izborni niti institucionalni legitimitet, a režim odbija da sa opozicijom otvori dijalog o političkom rješenju krize. Demokratska partija socijalista (DPS) fingiranjem dijaloga kroz rad krnjeg Odbora za reformu izbornog zakonodavstva pokušava da simulira dijalog pred međunarodnom zajednicom“, istakao je Medojević.

On je dodao da je situacija u zemlji  krajnje složena i zahtijeva sveobuhvatni dijalog vlasti i opozicije o temeljnom društvenom sporazumu o mirnom, političkom i održivom rješenju ove duboke državne krize.

„Alternativa ovom rješenju su sukobi, destabilizacija zemlje i nasilje.
DF predlaže da se formira Tehnička vlada po prinicipu ko-ministara od predstavnika svih parlamentarnih stranaka i nezavisnih uglednih pojedinaca, koja bi u razumnom roku  očistila birački spisak od fantom birača, onemogućila zloupotrebu državnih resursa i službi, obezbijedila neophodnu medijsku klimu i omogućila prve fer i slobodne izbore, čije će rezultate svi prihvatiti, a koji bi se održali na svim nivoima i u 2020. godini. Imajući u vidu da Đukanović i DPS ne pokazuju namjeru niti političku volju da otvore sveobuhvatni politički dijalog o rješenju državne krize  već nastavljaju sa represijom protiv DF i neistomišljenika, cijenimo da je neophodan hitan i konstruktivan pritisak međunarodne zajednice, a posebno Evropske unije (EU) u cilju stvaranja uslova za mirno i političko rješenje krize“, kazao je Medojević.

On je dodao da zato PZP, kao jedan od osnivača i konstituenata DF, poziva sestrinske stranke , članice ECR i IDU da iskoriste svoj politički uticaj u nacionalnim parlamentima, vladama svojih zemalja, Evropskom parlamentu i iskažu solidarnost sa DF, pozovu režim Đukanovića da odmah prestane sa progonom opozicije i svojih političkih neistomišljenika i otvori politički dijalog sa opozicijom o rješenju krize političkog sistema u zemlji.

„PzP cijeni da i sve članice EU i NATO imaju odgovornost za sprečavanje eskalacije krize i moguću destabilizaciju zemlje koja ima namjeru da bude dio evroatlantskih integracija, zbog progona i represije prema opoziciji“, rekao je Medojević.

On je kazao da se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj i državnoj krizi koja je posljedica sistemskih, institucionalnih, izbornih neregularnosti, političke korupcije, pritisaka,ucjena i zloupotreba državnih službi i resursa.

„Kriza legitimiteta izbornog procesa i rezultata izbora traje od uvođenja višepartijskog sistema 1991.godine, ali je eskalirala nakon javnog objavljivanja audio snimaka sa sjednica Glavnog odbora vladajuće DPS, 2013. godine, na kojima se domaća i zaintersovana međunarodna javnost mogla upoznati sa osmišljenim mehanizmima izbornih krađa i zloupotreba. Ova afera u medijima nazvana „Snimak“ , koja, zbog opstrukcija, blokada i kontrola Parlamenta i sudova od strane DPS,  nije imala svoj ni politički ni pravosudni epilog (iako je u Izvještaju Evropske komisije to preporučeno kao obaveza Parlamenta i sudova), je dovela do odluke DF – najjače opozicione grupacije u Parlamentu da od 27.9.2015 godine otpočne mirne i demokratske demonstracije , kao metod političkog pritiska za stvaranje neophodnih uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori, čiji će rezultati biti prihvatljivi za sve“, kazao je Moedojević.

On je poručio da od tada, počinje demonizacija DF i zloupotreba svih državnih institucija, službi i kontrolisanih medija, kao i struktura organizovanog kriminala, bliskih vlasti, koji organizovano i u kontinuitetu vrše brutalnu represiju nad njima.

„Protesti DF su nezakonito brutalnom silom razbijeni 17.10.2015 godine, gdje su pripadnici specijlanih policijskih snaga, pretukli i uhapsili više funkcionera i poslanika DF. Na sličan način, uz učešće pripadnika partijske milicje i lica iz podzemlja, režim je brutalno razbio i najveće opozicione proteste , održane protiv režima, 24.10.2015.godine, kada su specijalne policijske jeidnice  terorisale mirne demonstrante, nakon čega je bilo povrijeđeno preko 100 građana, a niti jedan pripadnik policije i nezakonito, bez naloga tužioca uhapšeni neki lideri DF. Kao posljedicu ogromnog demokratskog pritiska DF, i Evropske komisije koja se nevoljno i mlako uključila u pokušaj rješavnja krize, režim Đukanovića je prihvatio da u njegovu Vladu, pet mjeseci prije izbora, uđu i predstavnici nekih manjih opoziconih partija koje nisu učestvovale u protestima DF-a. Na žalost, taj eksperiment nije dao željene rezultate i parlamentarni izbori od 16.10.2016 godine održani su u još  neregularnijim uslovima nego ranije“, naveo je Medojević.

Po njegovim riječima, nirački spisak koji sadrži oko 12% fantom birača je ostao netaknut.

„DPS je maksimalno zloupotrebljavao državne fondove , i službe, a posebno službe bezbjednosti. DF je pet dana prije održavanja izbora dostavio specijlanom tužiocu detaljne informacije o mehanizmima izbornih kradja i planovima DPS da na izborni dan izazovu incidente, uvedu vanredno stanje i ne dozvole pobjedu opozicije, koja je bila izvjesna i očekivana. Specijalni tužilac nije preduzeo nikakve radnje protiv DPS i predmet povodom naše tužbe, otvorio je tek 18.10. tj dva dana nakon održavanja izbora. I ne samo to. Specijlani državni tužilac je po nalogu Đukanovića, na sami dan izbora organizovao i sproveo lažni državni udar, kreirao atmosferu straha kod građana od najavljenog terorističkog napada i direktno je odgovoran za pad izlaznosti na izborima od najmanje 6%, što je direktno oštetilo opoziciju za najamnje 3-4 mandata i spriječilo pobjedu“, objasnio je Medojević.

Lider PzP je kazao i da je od dana izbora, režim dao nalog specijlanom tužiocu za organizovani kriminal da sprovodi političko, pravno i medijsko nasilje nad liderima i članovima DF, koji su izloženi saslušanjima, medijskom linču i stalnim prijetnjama.

„Politički sistem je paralisan, raste represija prema DF , tužilac svim silama pokušava da iskontruiše aferu državnog udara i da pohapsi i osudi lidere DF i zabrani rad najjače opozicione grupacije u Crnoj Gori.  Represija motivisana i zasnovana na namjeri Đukanovića da onemogući djelovanja opozicije, a posebno DF, izaziva povećane tenzije i prijeti destabilizaciji zemlje i sukobima sa nesagledivim posledicama. Ja sam protivustavno i protivzakonito uhapšen, zbog mojih govora i korupciji i vezama vrha režima i tužilaštva sa mafijom, bez skidanja imuniteta, i zadrzan 15 dana u zatvoru.
Kolega Milan Knežević je za to vrijeme bio zabarkadiran u Skupštini“ rekao je Medojević.

On tvrdi da glavni specijalni tužilac za javno objavljenu korupciju prilikom finansiranja kampanje režimskog DPS , odbija da procesuira i hapsi Đukanovića i njegovog najbližeg saradnika, a za njihov kriminal traži skidanje njegovog (Medojevićevog) imuniteta i hapšenje.

„Glavni svjedok saradnik za na lažnom suđenju za tzv. državni udar Saša Sinđelić je isporučen Hrvatskoj zbog pravosnažne osude za teško ubistvo civila, i javno je dokazano da je masovno lagao u procesu protiv lidera DF.  Đukanović teškom zloupotrebom kontrolisanih institucija, a posebno tužialštva, zaoštrava  podjele, produbljuje jaz između Vlade i opozicije i dovodi zemlju u duboku političku i institucionalnu krizu“, poručio je Medojević.

Predsjednik PzP je kazao i da je predsjednica Vrhovnog suda neustavno po treći put izabrana na tu funkciju, da je Sudskom savjetu istakao mandat, te da nema dijaloga o izboru vrhovnog državnog tužioca kome je istakao mandat.

„Dvoje od sedam sudija Ustavnog suda idu u penziju, u Odboru za reformu izbornog zakondavstva učestvuje samo osam od 39 opozicionih poslanika“, kazao je Medojević.

Izvor: Vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

“Ako nad srpskim narodom nije učinjen genocid onda ni jedan narod ne zna šta je to”

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, u saopštenju je poručio da se dvije i po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.