utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Mihajlović: Na pragu smo dogovora da se nedjeljom radi tokom ljetnje i zimske sezone

Mihajlović: Na pragu smo dogovora da se nedjeljom radi tokom ljetnje i zimske sezone

Zamjenica generalnog sekretara USSCG rekla da je postignut kompromis na nivou Socijalnog savjeta.

Zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Ivana Mihajlović kazala je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti da su na pragu dogovora o ukidanju neradne nedjelje tokom ljetnje i zimske turističke sezone.

„Mogu reći da smo, poslije višegodišnjih pregovora, na pragu dogovora, odnosno da smo postigli na nivou Socijalnog savjeta postigli kompromis, kako bi na najbezbolniji način, a uvažavajući karakter Crne Gore kao turističke destinacije i potrebu za daljim punjenjem budžeta, mogli da samo privremeno izmijenimo Zakon o unutrašnjoj trgovini – odnosno da uvođenjem novog člana, koji bi bio izuzetak za zimsku i ljetnju turističku sezonu (2023. i 2024. godine) – probamo testni period kako bi to izgledalo ukoliko u samo ograničenom vremenskom trajanju omogućimo rad nedeljom za vrijeme turističke sezone“, rekla je Mihajlović.

Navela je da bi mogli da rade u samo jednom objektu na nivou opštine i da bi za zaposlenog koji obavlja rad nedjeljom trebalo omogućiti da prva naredna subota bude slobodna.

Generalni rizik je, kako je kazala, da poslodavac ispoštuje bilo koje pravo iz Zakona o radu.

„Imamo dobar dio poslodavaca koji su društveno odgovorni, ali i velik broj njih koji pokušavaju da izbjegnu poštovanje Zakona o radu i poštovanju prava radnika na ograničeno radno vrijeme“, istakla je Mihajlović.

Naglasila je da USSCG smatra da nedjelja mora biti slobodan dan za sve zaposlene, ukoliko priroda posla zahtijeva neprekidni rad, ističući da Zakon o radu garantuje takvo pravo, ali da to insitucije sistema nisu uspjele da zaštite.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Hranu svakodnevno bacamo, a u siromaštvu živi svako treće dijete

Međunarodni je dan podizanja svijesti o bacanju hrane, što je bio i povod da pitamo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.