subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Milenko Šarac dobitnik nagrade ”Izvor”

Milenko Šarac dobitnik nagrade ”Izvor”

Laureat ovogodišnje nagrade “Izvor” za najljepšu priču o zavičaju je Željka Bašanović Marković iz Beograda, a za najljepšu pjesmu o zavičaju Milenko Šarac iz Pljevalja, saopšteno je danas u Predstavništvu Republike Srpske u Srbije. Markovićevoj je pripalo priznanje za priču “Zemlja”, a Šarcu za pjesmu “Sonet o odlasku”. Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović čestitao je laureatima i uručio gramate Markovićevoj i Vladanu Šarcu, koji je u ime svoga oca primio priznanje. Cicović je rekao da je ovo osma godina kako Predstavništvo dodjeljuje nagradu “Izvor”, koja je postala i tradicionana i prestižna, te izrazio zadovljstvo odzivom pisaca.

”U okviru programske aktivnosti Predstavništva koja je u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta našeg naroda zavičaj je nešto što je sigurno izuzetno važno i treba sve da nas motiviše da dajemo puni doprinos u očuvanju onoga što je kultura i tradicija našeg naroda ”- istakao je Cicović. Vladan Šarac zahvalio je na vrijednom priznanju u ime oca, koji zbog situacije u vezi sa virusom korona nije mogao da dođe u Beograd.

sarac-640x330

”Zavičaj je često mesto u njegovoj poeziji i predstavlja za njega svojevrsno i psihičko i duhovno utočište i ishodište i kako stari sve više je vezan za njega i sve više mu se vraća” rekao je Šarac. Tradicionalni konkurusu za književnu nagradu “Izvor” za najljepšu pjesmu i najljepšu priču o zavičaju ove godine su raspisali Redakcija časopisa “Žrnov” i Agencija “Video punkt” iz Beograda, pod pokroviteljstvom Predstavništva Republike Srpske u Srbiji. Učestvovala su 63 autora iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasijanja, a žiri je odluku o laureatima doneo jednoglasno.

Izvor tvpljevlja.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.