ponedeljak , 22 aprila 2024
Početna / Život / Milica Jašović – Lakoća stvaranja čini je posebnom

Milica Jašović – Lakoća stvaranja čini je posebnom

Ambiciozna je, vrijedna i uporna jer zna šta želi u životu. Strpljenje i tolerancija joj pomažu da se izbori sa stresnim situacijama i problemima koji postoje u svakom poslu, a lakoća stvaranja je razlikuje od drugih i čini posebnom. Moda za nju predstavlja trend u datom trenutku, mijenja se, prolazi i vraća, ali stil je, kaže, ono što ostaje, što nas krasi i čini prepoznatljivim. Smatra da se trendovi prate, ali ne nužno primjenjuju, kao i da je važna mjera u svemu. Milica Jašović, modna dizajnerka i preduzetnica, u svom ateljeu u Podgorici uspješno kreira odjeću. Sa još dvije preduzetnice Milica je i partner u salonu vjenčanica “Dress on top” sa kojima ostvaruje odličnu saradnju. Tri perspektivne mlade žene imaju viziju i nastoje da je održe i doprinesu crnogorskom preduzetništvu kao i društvu u cjelini.
-Što se tiče vjenčanica, tu sam da ispunim želju svake mlade, bilo da šijem vjenčanicu po želji i mjeri ili prilagođavam već postojeću njenoj figuri. U salonu vjenčanica se mogu naći i moje haljine, dostupne za prodaju ili iznajmljivanje. Funkcionišemo kao tim, jedna drugu dopunjujemo, na obostrano zadovoljstvo poslujemo, što mislim da je rijetko i jako lijepo, ističe Milica. Iako se ne bavi profesijom za koju se školovala, (ostala su joj još tri ispita do završetka studija novinarstva) srećna je, uživa u svijetu dizajna, a znanje koje je stekla na fakultetu pomaže joj.
-Još kao dijete imala sam igračku – mašinu za šivenje na kojoj sam pravila haljine za barbike, a “pravu” mašinu sam počela koristiti u osnovnoj školi. Prvo sam prepravljala stare stvari i činila ih nosivim i funkcionalnim, nakon toga haljine, za sebe i drugarice, što nam je dobro došlo za izlaske. Prvo sam sašila suknju, što je i najlakše, a nakon toga haljine – priča Milica i dodaje da je u biti umjetnička duša i majstor mnogih drugih rukotvorina.

  • Shodno tome uvijek me privlačila kreativna strana života generalno. Moja priča počinje 2016. godine dolaskom na studije u Podgoricu gdje sam uporedo studirala novinarstvo i volontirala u krojačkom ateljeu, nakon čega odlazim na studentski program u SAD, dvije godine uzastopno. Ozbiljno sam počela da šijem kada su mi baba i deda na poklon za polazak na fakultet kupili mašinu za šivenje umjesto uobičajenih poklona za srećan novi početak. Zahvalna sam im na tome jer su vjerovali u mene i tim gestom me ohrabrili da mogu sve – ističe Milica. Po njenim riječima kada je novinarstvo u pitanju, tu malo stagnira, jer ima još tri ispita do završetka studija.
  • Zbog privatnih i poslovnih obaveza ostavljam po strani kako bih se svemu posvetila kvalitetno. Naravno, imam u planu zatvaranje i tog poglavlja u skorije vrijeme. Obrazovanje je vrlo važna stvar za svaku mladu osobu jer joj pruža adekvatnu emancipaciju, širi pogled na bitne stvari u životu, dijelom nas kompletira kao ličnosti i utiče na dalji razvoj. Rekli bismo da dizajn i novinarstvo nemaju dodirnih tačaka, ali sve je povezano i danas bez dobrog marketinga nema ni biznisa, a ja svoje stečeno znanje na fakultetu koristim u različite svrhe. Nije mi žao što se time ne bavim profesionalno, jer sam se pronašla u nečemu drugom, volim što radim za sebe. Tome sam uvijek težila – naglašava Milica, koja je u međuvremenu zasnovala porodicu.
    -Nije lako balansirati između privatnih i poslovnih obaveza. Sa malim djetetom je sve teže, ali ljepše, veća je odgovornost, ali znate za šta se dajete, imate za koga da se borite, pa mi je ta činjenica što sam mlada majka i preduzetnica zapravo najljepša uloga u životu. Moj posao se shvata ozbiljno, prepoznaje se u društvu i sigurna sam da ide dobrim putem – smatra Milica. Ona navodi da je prvo iskustvo sa modnim revijama imala kao asistent na reviji Borisa Ćalića, crnogorkog dizajnera i profesora na fakultetu.
    -Vrlo ga poštujem i zahvalna sam mu na ukazanom povjerenju da tako važnu stvar prepusti jednoj devetnaestogodišnjoj, neiskusnoj, djevojci. Bila sam mu desna ruka taj jedan dan i iz bekstejdža osjetila prave čari tog posla. Nakon toga sam se još više potrudila što me redom dovelo do ovoga gdje sam sad, i ponosna sam na moju karijeru od samog početka. Dvije godine kasnije sašila sam kolekciju dječijih haljina sa kojom sam učestvovala na Montenegro fashion week-u. Najveća podrška je moja porodica i uzak krug prijatelja koji mi pomažu da ostvarim ciljeve u svakom smislu. Nije uvijek lako i ne možete uvijek sve sami i zato sam zahvalna ljudima kojima sam okružena. Vjeruju u mene, ohrabruju me, posavjetuju i pomognu kad god je to potrebno – objašnjava Milica. Ponosna je što njena najmlađa sestra pohađa srednju školu za modni dizajn, u Podgorici. Radi sa Milicom i stiče iskustvo, što joj pomaže da bude jedan od najboljih učenika u svojoj generaciji. Imaju, kaže, velike planove za budućnost i nada se da će se njihov tim još više proširiti.
    -Za moj posao su, pored talenta, najvažniji trud i rad. Volja i želja za uspjehom, konstantno učenje i rad na sebi i dobar rezultat je zagarantovan. Uzor su mi uspješne žene koje se ne libe rada i posla, drže do sebe i konstantno rade na rastu i razvoju svoje ličnosti. Inspiracija se pojavljuje svakodnevno, često niotkuda. Čim vidim materijal meni sine ideja šta bih mogla da sašijem, takođe, društvene mreže, poznate ličnosti i svjetski brendovi su dobra inspiracija – naglašava Milica, čiji su planovi za budućnost širenje biznisa, ulaganje u mehanizaciju, partnerstva, više dostupnih već gotovih kreacija, a nakon toga revija i prva kolekcija na domaćem tržištvu.

Tekst objavljen u “pljevaljskim novinama” 15. februara 2023. g.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tri najbolje stvari koje nam je tehnologija donijela

Da li se sjećate iz ličnog iskustva ili su vam stariji prepričavali, kako su ljudi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.