utorak , 23 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Milinković: Prokletstvom i izopštavanjem iz Crkve ne pristupa se hrišćanskom dijalogu

Milinković: Prokletstvom i izopštavanjem iz Crkve ne pristupa se hrišćanskom dijalogu

Poštovani sugrađani,

Obraćam se vama ,kao dio vas,iako sam lično prozvan od  „Odbora za zaštitu svetinja“. Posebno se obraćam onima kojima je vjera istinski put do Boga i božje zapovjesti vodilja i smisao življenja.

Nikada mi nije bila namjera da svoja vjerska osjećanja i pripadnost vjeri  ističem jer je to lična i intimna stvar svakog pojedinca. Upravo nas vjera uči da širimo ljubav a ne mržnju, da se pomažemo a ne svađamo, da se volimo a ne mrzimo, da se poštujemo a ne da se proklinjemo.

Nije Vlade Milinković išao i obišao sveta mjesta radi titule „hadži“ da bi ga bilo ko hvalio, opominjao ili prozivao nego zato što vjeruje u Boga i ljude. Jer Bog je u svakom od nas. Kao takav znam da sam Pljevljak i da pripadam svom narodu i državi Crnoj Gori u kojoj ima mjesta za sve nas bez obzira na vjerska, nacionalna ili bilo koja druga opredjeljenja.

Osnovni princip hrišćanstva je sledeći :“Suštinski nije bitno ko si po vjeri ili naciji i u šta vjeruješ, bitno je da si čovjek u svemu„. Njegova Svetost Blaženopočivši Patrijarh Pavle često je isticao :“Budimo ljudi“. Zbog toga sve ovo što se dešava ovih dana je problem svih nas, što znači da je i obaveza svih nas da damo svoj puni doprinos iznalaženju najboljeg i najkvalitetnijeg rješenja koje je prihvatljivo za sve.

Jedini način za prevazilaženje ovih i svih drugih problema je dijalog, jer je on najbolji blagoslov. Svrha dijaloga je konačno stvaranje prijateljstva, povjerenje jednih u druge i zadovoljstvo u suživotu sa drugima. Istina, dijalog često nije lagan kao što ponekad nije bilo lako drugog prihvatiti, razumjeti i poštovati. I ne samo da je dijalog potreban nego je i neophodan. Njime se grade i razvijaju međuljudski odnosi.

Stari Grci su isticali da se dijalogom postižu najrazumniji, najbolji i najpravedniji dogovori, sporazumi i odluke. Tamo gdje se ne razgovara i ne dogovara nema valjanih odluka, jer i najteži nesporazumi i problemi dijalogom se mogu riješiti na najkulturniji, najcivilizovaniji i demokratski način.

Prokletstvom i izopštavanjem iz crkve se ne pristupa hrišćanskom dijalogu. Ako neko anatemiše i proklinje druge, svoju hrišćansku religiju, religiju ljubavi i svjetlosti, zamjenjuje paganskom religijom koja je u svojoj biti tamna i hladna. Starim paganskim običajima i praksom kletvi ne možemo ništa postići. Naprotiv, to ne ide na čast ni jednom hrišćaninu.

Onaj koji je stradao na krstu uči nas da ne proklinjemo druge, već da širimo ljubav i mir. Isto tako u Bibliji se kaže da niko nema pravo druge da proziva, da im sudi a još manje da ih proklinje i anatemiše jer na taj način uzeše ljudi sud Božji u svoje ruke. Isus nas uči „Ne sudite da vam se ne sudi. Zašto vidiš trn u oku brata svog a brvno u oku svom ne vidiš“.

Zato,dragi moji Pljevljaci možemo i moramo svi zajedno na našoj tradiciji dobrih međuljudskih odnosa da gradimo budućnost za rad dobra svih nas, naših porodica, za rad dobra naših Pljevalja i države Crne Gore.

 

Vlade Milinković, predsjednik Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.