nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Ministar Mujović posjetio Rudnik uglja nakon tragične pogibije radnika

Ministar Mujović posjetio Rudnik uglja nakon tragične pogibije radnika

Ministar enegetike i rudarstva Saša Mujović, državni sekretari ministarstva Loran Mohamad i Vesna Brajović, obišli su juče Rudnik uglja Pljevlja, a povodom tragičnog događaja u kojem je stradao radnik Rudnika.
Nakon sastanka sa izvršnim direktorom kompanije Mihailom Potparom, kojem su prisustvovali i direktori Sektora “Proizvodnja” Milinko Gazdić i Sektora za pravne, kadrovske i opšte poslove Petar Džarić, ministar je istakao da je događaj toliko tragičan da je i lično želio da se informiše o detaljima nesreće.
-Prije svega želim da izrazim duboko saučešće porodici nastradalog rudara, da izrazim saučešće svim zaposlenim u Rudniku uglja Pljevlja i građanima Pljevalja. Iskazao bih još jednom najdublje i najveće poštovanje prema rudarima. Ovakve situacije upozoravaju nas da moramo pokazati najveći mogući nivo odgovornosti prema rudarima i truditi se da im život, koliko je to moguće, olakšamo i uslovi rada da budu što je moguće bolji jer je ova profesija toliko rizična sama po sebi da jednostavno o tome se i te kako treba voditi računa. Događaj je toliko tragičan da jednostavno svaki razgovor i svaka riječ je suvišna, ali imao sam tu potrebu da se informišem o detaljima same nesreće. Razgovarao sam sa rukovodstvom Rudnika uglja i jednostavno dobio sam uvjerenja da je sve urađeno onako kako to procedura nalaže, da su ispoštovane sve mjere zaštite i da se zaista radi o spletu, odnosno krajnje nesrećnom slučaju. Ovo je takođe potvrda da najčešće oni najbolji stradaju i oni koji su ovaj posao praktično pretvorili u dnevnu rutinu. Reći ću da je nesrećni mladić koji je zaposlen u Rudniku uglja već mnogo puta ovaj isti posao, istu proceduru ponavljao, da je sa vrlo iskusnim kolegama bio na radnom zadatku i jednostavno da li trenutak pada koncentracije, nepažnje, doveo do toga. Takođe državna tužiteljka je izašla na lice mjesta, a očekujemo i nalaz rudarskog inspektora, i dobićemo cijelu sliku. Nažalost, vratiti jedan ljudski život ne možemo, ali moramo voditi računa i ići naprijed, ali voditi računa da pozicija rudara i njihov status u društvu budu mnogo bolji, da njihova primanja, njihov socijalni momenat bude na većem nivou i takođe da mjere zaštite, odnosno to što možemo mi i kao Vlada i kao rukovostvo kompanije preduzeti, ispoštovati i uvažiti, uvijek bude na najvećem mogućem nivou – kazao je Mujović.
Ministar Mujović, odgovarajući na pitanja novinara da li postoji opasnost po druge radnike s obzirom na to da korito rijeke Ćehotine nije izmješteno i da se zaustavilo na nekih 180 m, može dovesti do neke nezgode, poručio je da je dobio tvrdnje od menadžmenta RUP-a da ne postoje razlozi za sumnju, te da se projekat izmještanja rijeke Ćehotine drži pod kontrolom.
-U toku je procedura dobijanja urbanističko-tehničkih uslova kako bi taj projekat mogao ići dalje, takođe i revizija Glavnog rudarskog projekta, tako da sa tog aspekta ide se u pravcu rješavanja ovog problema. Naravno, vaše su sumnje na mjestu i ovu priču smo trebali davno završiti, ova priča je trebala da bude aktuelna i nekoliko godina unazad. Zašto to nije bilo tako i zašto se nije radilo kada se moralo, da ne bi došli u situaciju da danas strepimo i postavljamo pitanja to je već pitanje za neke druge organe i za neku drugu priliku, ali opet kazem to je prosuta voda, za njom ne možemo i ne treba da plačemo. Moramo voditi računa kako da izađemo što je moguće bolje iz date situacije. Trudimo se i ono što su nekakva realna očekivanja tokom 2025. godine bi trebali, tako sam dobio obećanje od menadžmenta iz Rudnika uglja, da imamo riješen taj problem – istakao je Mujović.
On je dodao da je postavio i pitanje rada TE, jer je poznato koliko je Rudnik uglja osnova odnosno esencija za rad TE Pljevlja.

  • Takođe sam dobio nedvosmislena uvjerenja da proces otkopavanja rude neće biti ugrožen i da će TE imati sve ono neophodno za nesmetano funkcionisanje. Dotakli smo se i teme 2025. godine, dakle jedna vrlo goruća tema, gorući problem, znate da se u tom periodu predviđa ekološka rekonstrukcija TE, znate da u tom periodu Rudnik uglja ne može isporučiti onoliku količinu uglja koliko je to uobičajeno, tako da se sve to mora imati na umu i da se što bezbolnije prođe 2025. godina. Namjerno kažem što bezbolnije jer jednostavno ne možemo očekivati da ćemo imati optimalnu situaciju. Taj nivo proizvodnje uglja u 2025. godini ne možemo imati bez obzira što je interesovanje za ugljem iz Pljevalja jako veliko. Dakle, imate potražnju iz Srbije, iz regiona na jako visokom nivou, ali opet moramo imati na umu na ta neka ograničenja. Ugalj iz Pljevalja treba transportovati za Srbiju i onda postoje ograničenja sa tog aspekta, odnosno znate da ograničen broj kamiona može poći iz Pljevalja prema Srbiji, da ti kamioni moraju biti utovareni, istovareni, sve to traži vrijeme, sve to obara mogućnost plasmana rude uglja. Dakle, 2025. godina je kritična i jednostavno nadam se da ćemo uspjeti da je prebrodimo na što bezbolniji način – naveo je ministar i dodao da je veoma važno pitanje broja zaposlenih.
  • Znate i sami da Rudnik uglja kuburi sa viškom zaposlenih, rekao bi uslovno viškom zaposlenih, jer neke sekcije, neki dijelovi Rudnika uglja imaju problem sa suprotnim, imaju manjak zaposlenih, konkretno u Sektoru “Proizvodnje” imamo situaciju da nam fali kvalifikovana radna snaga. Upravo ovaj događaj koji nam se desio, desio se ljudima odnosno desio se čovjeku koji je bio kvalifikovan za posao koji obavlja. Ali su veoma česte situacije da imate upošljene ljude koji nemaju možda adekvatne kvalifikacije za posao koji obavljaju. Deficit kadra je izuzetno izražen. Imamo administraciju čiji je broj enormno veliki, nepotreban za kapacitet Rudnika. Imamo jednu totalnu disproporciju između potreba i onoga što je realna situacija u Rudniku uglja. Dakle, struktura zaposlenih ne korespondira sa potrebama Rudnika uglja Pljevlja. Tako da osim priče o izmještanju rijeke Ćehotine i te kako moramo voditi računa da se napravi nova sistematizacija radnih mjesta. Ne može Rudnik uglja da se bazira na administrativnom kadru. Onaj ko je radio na način da uposli što više administracije, a na taj način potisne ono što je suština, a to je proizvodnja, zaista nije uradio dobro Rudniku uglja, naprotiv uradio mu je loše – zaključio je Mujović.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ELEKTROPRIVREDA DOBILA NOVI ROK DA RIJEŠI PROBLEM PRAŠINE

Mještani pljevaljskog naselja Komini i danas su se okupili na protestnom skupu kako bi upozorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.