subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Ministarstvo prosvjete najavilo novi sistem praćenja mladih talenata

Ministarstvo prosvjete najavilo novi sistem praćenja mladih talenata

Na konferenciji o motivisanju mladih, kojoj je prisustvovalo više stotina učenika iz svih krajeva Crne Gore, ministar prosvjete Damir Šehović najavio je novi sistem praćenja talenata, prenosi CDM.

“Ubrzo će nastavnici i škole direktno u informacioni sistem unositi informacije o talentima djece. To će, biti odlična baza za njihovo dalje praćenje, ali i kreiranje politika u obrazovanju“, rekao je Šehović.

Dodao je i da je već uspostavljen modul u informacionom sistemu za praćenje napretka sve djece, sa akcentom na djecu koja su u riziku od napuštanja školovanja. Konferenciju je organizovala Biznis akademija “Vijesti” uz programsku podršku Ministarstva prosvjete.

Šehović  je, govoreći o načinima na koje je potrebno stimulisati djecu da rade na sebi, istakao Fond za kvalitet i talente iz koga će ove godine ponovo biti dodijeljeno 500 nagrada učenicima i nastavnicima.

“U rukama nastavnika su ipak ključni alati koji će pokrenuti djecu i dati im do znanja da su svi oni jednako vrijedni i da nema dobre i loše djece. Moramo im pomoći da motivacioni impuls nađu u sebi, nezavisno od stava drugih prema njima. Dakle, mehanizmi motivisanja su vrlo osjetljivi i treba ih na jednak način usmjeravati na djecu koja ostvaruju optimalne rezultate, kao i na onu djecu kojoj treba dodatni podstrek. Prve podstičemo da ne uđu u samozadovoljstvo, a time i stagnaciju. A druge da rade na najboljoj verziji sebe. Moramo biti svjesni koliko naša podrška, ohrabrenje i pohvala znači djetetu, čak i onda kada izgledaju prijeko i nezainteresovano. Zapravo, tad im je ta podrška i najpotrebnija”, rekao je on.

Šehović je poručio i da stav građana, ne samo u našoj zemlji već i u svijetu, na temu školstva, ne bi smio da se svede na stereotip da je riječ o birokratizovanom sistemu ukalupljivanja djece.

mp konferencija
foto: Ministarstvo prosvjete

 

 

 

 

 

 

 

Prisutnima se obratila i Anđela Mićanović, koja je sa aspekta mlade, uspješne osobe, dala osvrt na svoj životni put.

“Inspirisana raznim iskustvima, odlučila sam tada da svoje studije nastavim u inostranstvu. Drugu godinu studija sam nastavila na Američkom univerzitetu u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. U želji da naučim njemački jezik, odlučila sam da otputujem u Njemačku i studije nastavim na Univerzitetu u Hajdelbergu, koji je jedan od 50 najboljih univerziteta na svijetu, a koji mi je, u saradnji sa Evropskom unijom, ponudio stupendiju. Tamo sam provela četvrtu i petu godinu svojih studija, naučila jezik, stekla brojne prijtelje i magistarsku diplomu. I tako, sa svoje 24 godine i magistarskom diplomom, sam, razmišljajući, shvatila da sam kod kuće tokom školovanja i rada stekla ne samo kvalitetno obrazovanje, već i radno iskustvo i kontakte”, kazala je Mićanović.

Istovremeno, istakla je ona, njen rad i zalaganje su u osnovnoj i srednjoj školi nagrađeni titulom Đaka generacije, a na fakultetu titulom najboljeg studenta društvenih nauka Univerziteta Crne Gore.

“To je značilo da ljudi oko mene prate, primjećuju i poštuju moj rad i zalaganje. Takođe, naša zemlja nas treba. Takmičite se sami sa sobom. Ukoliko želite da budete uspješni i da vam neko sjutra ponudi posao, počnite tako što ćete danas kada odete kući razmisliti i definisati svoj cilj, dobro ga proučiti i osmisliti korake kako da stignete do njega. Vrijedno radite i budite strpljivi, uporni i spremni da ustanete i imate vjere u sebe kada stvari ne budu išle onako kako ste to zamislili. I zapamtite, ukoliko želite da uspijete ne idite utabanim stazama. Idite neistraženim putevima i ostavite trag”, poručila je ona vršnjacima.

Direktor biznis akademije „Vijesti“ Brano Sudar, poručio da Akademija već godinama u saradnji sa Ministarstvom radi na temama koje su interesantne mladima, kako bi se djeca usmjerila na prave vrijednosti i čula kvalitetna izlaganja oko bezbjednosti na internetu, motivisanja za postignuća u školi i van nje, izboru srednje škole.

“U vrijeme poljuljanih vrijednosti šaljemo u javnost poruku da kvalitet i dalje postoji i da ga nećemo prepustiti stihiji, već da ćemo, kao društvo, znati da ga sačuvamo i ponudimo najmlađima”, istakao je Sudar.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Jeromonah-Rafailo-Boljevic-774x484

Predavanje jeromonaha Rafaila o apostoslskom postu

Jeromonah Rafailo (Boljević), iguman manastira Podmaine, održaće predavanje na temu „Apostolski post“, u četvrtak 30. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *