utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Ministarstvo prosvjete ne zna ima li lažnih diploma iz BiH

Ministarstvo prosvjete ne zna ima li lažnih diploma iz BiH

U Ministarstvu prosvjete nemaju evidenciju o obrazovnim ispravama sa ustanova, protiv kojih se vodi istraga.

Ministarstvo prosvjete ne zna da li u Crnoj Gori ima diploma sa ustanova iz Bosne i Hercegovine, koje tamošnje tužilaštvo istražuje zbog izdavanja lažnih obrazovnih isprava.

To proizlazi iz odgovora resora Miomira Vojinovića na pitanja “Vijesti”.

”Ministarstvo prosvjete Crne Gore, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, nije dužno da sačinjava novu informaciju koju nema u posjedu. Ministarstvo ne vodi evidenciju o diplomama po pojedinim ustanovama visokog obrazovanja iz inostranstva”, odgovorili su iz Ministarstva prosvjete.

Kako su prenijeli bosanski mediji, istraga se vodi protiv Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Evropskog univerziteta u Brčkom, Univerziteta u Travniku, Internacionalnog univerziteta Travnik, kao i Visoke škole za primijenjene i pravne nauke Prometej iz Banjaluke.

Tužilaštvo BIH, u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), pokrenulo je akciju “Klaster”, u kojoj je u februaru uhapšeno više od 10 osoba sa više privatnih ustanova visokog obrazovanja, osumnjičenih za krivična djela nezakonito izdavanje i prodaja univerzitetskih diploma.

Iz tužilaštva BIH su ranije saopštili da je u okviru akcije privedeno više radnika i visokih funkcionera univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH i zaplijenjen je novac koji potiče iz nezakonitih aktivnosti.

”Prema prikupljenim dokazima, sumnja se da su osumnjičeni nezakonitim aktivnostima stekli nezakonito više od 600.000 KM (300.000 eura)”, naveli su iz Tužilaštva BIH.

Iz Ministarstva prosvjete ranije je rečeno da je tokom prošle godine podnijeto 6.350 zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava, kako srednjoškolskih, tako i sa ustanova visokog obrazovanja, od čega je 1.622 iz regiona.

Iz tog Vladinog resora u proteklih pet godina više puta su saopštavali da su podnijete krivične prijave protiv više osoba zbog falsifikovanja diploma, ali su ishodi do danas nepoznanica.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Za vikend počela podjela peleta po subvencioniranim cijenama

Prema informacijama koje je redakcija portala dobila od nadležnih u opštini Pljevlja isporuka peleta po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.