subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Mitar Šušić, Prava CG: Đukanović poručio sudijama da sude u strahu od carstva njegova!

Mitar Šušić, Prava CG: Đukanović poručio sudijama da sude u strahu od carstva njegova!

 

Predsjednik Crne Gore sinoć je gostujući na Javnom servisu vrlo otvoreno uvrijedio sve nosioce pravosudnih funkcija u Crnoj Gori, upozorivši ih da njihova nezavisnost ne smije biti apsolutna, već podređena državnim interesima, tražeći pri tom – posebno od sudija – dodatni angažman i nagovještavajući pažljiv nadzor nad sprovođenjem ovih preporuka. Ne sumnjam da će se strukovna udruženja oglasiti ovim povodom, u prvom redu Udruženje pravnika i Udruženje sudija Crne Gore, ali budući da smo svi na istom putu izgradnje srećnog i prosperitetnog društva, nadam se da mi neće biti zamjereno što ulazim u njihov domen djelovanja.

Kao advokatu, jako mi je stalo da pravosudni sistem ispred sebe ima samo dvije svetinje – ideal pravde i važeći zakon. Sve preko ili mimo toga, izvrće pravo i pravdu u orvelovske konstrukcije inkvizitorskog modela rada.

Budući da sam svoj dosadašnji radni vijek proveo u pravosudnom sistemu, vrlo vjerno mogu da svjedočim o velikom broju časnih ljudi, nosilaca pravosudnih funkcija, koji u ovom sistemu održavaju nadu u pravdu, uprkos sve češćem pritisku da svoj moralni i profesionalni integritet prinesu kao žrtvu „državnim interesima“ „evropskim vrijednostima“ ili bilo kojoj drugoj neopipljivoj i nepojmljivoj krilatici. Zato mogu samo da pretpostavim kako se osjećaju posle ovakve izjave, kada im je eksplicitno poručeno da slobodno sudijsko uvjerenje zamijene državnim interesom, koji će izgleda morati svakodnevno da osluškuju, jer je to prilično fluidna stvar.

Mudar državnik bi trebalo da zna da car svoj presto utvrđuje pravdom, a ne ma kakvim interesom, pa ni državnim, a pogotovo ne fanatičnom lojalnošću prema nekakvom stranom sistemu vrijednosti, koji se u biti razilazi sa pravdom. Mnogi vladari velikih imperija i sila trudili su se da očuvaju nezavisnost i nepristrasnost suda, jer su znali da jačajući njih, jačaju sebe i svoju vlast. Dok je pravda ideal vlasti, vlast ima snagu da sprovodi zakon. A zahtjev da vlast postane ideal pravde, odmakla je faza urušavanja moralnog sistema i nagovještaj teškog vremena.

Konačno, braneći nas od strašne nemani oličene u svemu što se razilazi sa euro-fanatičnom mantrom, pred nas je Predsjednik stavio navodni izbor – ili srpska teokratska država ili građanska država evropskog sistema vrijednsti. Ako je građanski, evropski sistem ono što nam je predstavljeno sinoć, odnsono ograničena nezavisnost suda u službi državnog interesa, valjalo bi podsjetiti Predsjednika da je, u srpskoj srednjovjekovnoj teokratskoj državi, car Dušan na vrhuncu svoje moći donio Zakonik kojim je naredio da „sve sudije sude po Zakoniku, pravo kako piše, a ne po strahu od Carstva mi“ i da bi, u toj ponudi, svaki pravdoljubiv čovjek lako napravio izbor.

Mitar Šušić, Prava Crna Gora

Fotografija korisnika Marko Milačić - Prava Crna Gora

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.