četvrtak , maj 19 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Mitropolija – Badnji dan bez uobičajenog programa i masovnih okupljanja

Mitropolija – Badnji dan bez uobičajenog programa i masovnih okupljanja

Saopštenje za javnost Mitropolije crnogorsko-primorske  i Eparhije budimljansko-nikšićke

S obzirom na složenu i opasnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi sa velikim brojem slučajeva građana zaraženih novim koronavirusom, u duhu saopštenju za proslavu Krsnih slava u oktobru ove godine, pozivamo sve pravoslavne vjernike i sve ostale građane na poštovanje zdravstvenih mjera i ljekarskih uputstava radi stavljanja pod kontrolu bolesti COVID-19, izazvane pomenutim virusom.

Ne smije se svakako dozvoliti da ova bolest zaustavi život, pa ni duhovni i crkveni život, ali je neophodno da se pridržavamo mjera predostrožnosti, kako bi umanjili štetne društvene posljedice epidemije i, što je najvažnije, uticali na smanjenje broja izgubljenih života zbog ove bolesti, koja, iako pogađa sve uzraste, ipak najviše života uzima među našim najstarijima.

Podsjećamo da je naša Crkva, odmah po proglašenju epidemije u martu ove godine prekinula organizaciju masovnih litija, koje su tada išle ulicama crnogorskih gradova iz poznatih razloga, te da je i mnoge druge aktivnosti svela na minimum ili ih privremeno obustavila. Mnoge proslave, osvećenja hramova, naučni skupovi i okrugli stolovi, a prvi put poslije više od dvadeset godina, i dječiji sabor, koji su bili planirani za proljeće, ljeto i jesen ove godine otkazani su ili odloženi. Neki od najvećih godišnjih hrišćanskih praznika, kao što je praznik Vaskrsenja Hristovoga, proslavljeni su umnogome drugačije nego što je to slučaj u redovnim uslovima.

Nažalost, i najradosniji hrišćanski praznik Božić dočekujemo, takođe u veoma lošem epidemiološkom trenutku. Pastirska odgovornost i briga za zdravlje i duhovno i tjelesno nas obavezuje da se u toku ovih prazničnih dana ponašamo još odgovornije i da svi doprinesemo da događaji koji su pred nama budu blagosloveni, da u naše domove unesu duhovnu radost, mir i zdravlje, a ne da budu povod za nove slučajeve zaraze i širenja ove opake bolesti. S tim u vezi obavještavamo sveukupnu javnost, a naročito pravoslavne hrišćane, da Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, u skladu sa propisanim mjerama, neće organizovati uobičajen program i okupljanja za Badnji dan ni u jednom gradu u Crnoj Gori, uključujući i centralno loženje badnjaka ispred Cetinjskog manastira. Poslije jutarnjeg bogosluženja, u toku cijelog dana vjernici će moći  da dođu do hrama, prilože badnjak na ognjište na kome će već biti osveštani badnjaci, zapale svijeću i pomole se Bogomladencu Hristu. Molimo i apelujemo da sve te sveštene radnje obavljaju uz poštovanje epidemioloških mjera uz minimalno zadržavanje u portama hramova i manastira uz molbu da Badnje veče dočekamo svi u svojim domovima. Ovo je prava prilika da se podsjetimo kako su se ovi božićni dani uvijek proslavljali u porodičnom ambijentu, trudeći se da svaki naš dom i svaka porodica liči na Svetu porodicu u kojoj se rodio Bogomladenac Hristos. Zato umjesto uobičajenog slavlja i masovnih okupljanja pozivamo sve pravoslavne hrišćane da predstojeće vrijeme ovog božićnog posta provedu u postu i molitvi, pripremajući se tako za praznik Roždestva Hristovog.

Na Božić će biti služeno i po nekoliko Liturgija u većim hramovima i manastirima, gdje to dozvoljavaju crkvena pravila, kako bi se izbjegle uobičajeno velike gužve na Božićnim liturgijama. Podsjećamo da boravak na Božićnom bogosluženju bude u skladu sa propisanim mjerama koje su od ranije na snazi.

Ponavljamo blagoslov koji je važio i za proslave krsnih slava, da se i Božićni dani proslave u svojim domovima u užem krugu i bez organizovanih okupljanja po domovima i drugim mjestima stanovanja.

Neka se Hristos Bogomladenac zacari u srcima svih ljudi, da naše duše postanu vitlejemske pećine ispunjene božanskim mirom, radošću, ljubavlju i molitvom za brzo ozdravljenje svih onih koji stradaju od ovog virusa i svih drugih bolesti, kao i za ukrijepljenje svih koji se trude da im pomognu na putu iscjeljenja: ljekara, drugog medicinskog osoblja i svih dobročinitelja.

Neka je slava na visini Bogu, na zemlji neka vlada mir, među ljudima dobra volja.

Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

kovacevic ori 1

Kovačević sa ambasadorima EU: Saradnjom do čistog vazduha i čiste vode u Pljevljima, prethodna Vlada ostavila tenzije

Ambasadori država članica Evropske unije i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *