sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Mjerenje kvaliteta vazduha u tri domaćinstva u Pljevljima

Mjerenje kvaliteta vazduha u tri domaćinstva u Pljevljima

Cilj je da se utvrde razlike u stepenu zagađenja u zavisnosti od vrste grijanja
NVO „Green Home“ je otpočela mjerenje kvaliteta vazduha u tri domaćinstva u Pljevljima od kojih za potrebe grijanja jedno koristi ugalj i drvo, drugo pelet, a treće domaćinstvo električnu energiju. Mjerenja će trajati dva mjeseca u kontinuitetu, čime će se po prvi put u Pljevljima dobiti podaci o unutrašnjem kvalitetu vazduha u domaćinstvima koja koriste različite energente, i isti međusobno uporediti. 

Često su zagađenja unutrašnjeg vazduha veća od spoljašnjeg zagađenja, posebno kada se u domaćinstvima koristi ugalj kao energent. Iz tog razloga Green Home kroz ovakva merenja želi da ukaže na eventualna unutrašnja zagađenja, kao i razlike u kvalitetu vazduha u domovima koja upotrebljavaju različite energente za grijanje, kako bi se građani odlučili za adekvatnije i zdravije načine grijanja.

Mjerenja se vrše pomoću AirVisual Pro senzora švajcarske kompanije IQAir, vodećeg specijaliste na polju mjerenja kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru, sa preko 55 godina iskustva. AirVisual Pro je pametan monitor koji kombinuje visoko preciznu lasersku tehnologiju sa veštačkom inteligencijom, a za preračunavanje parametara koristi američke EPA nacionalne standarde kvaliteta vazduha.

Ovaj uređaj u realnom vremenu pruža precizne informacije o koncentracijama ugljen-dioksida (CO2),  PM2.5 i PM10 čestica, temperaturi i vlažnosti vazduha, koji su često zanemareni faktori, a koji umnogome utiču na stanje kvaliteta vazduha. Takođe omogućava i direktno poređenje unutrašnjeg i spoljašnjeg kvaliteta putem izmerenih koncentracija sa najbliže javne mjerne stanice.

Podaci sa mjernih stanica godinama unazad ukazuju na ekstremno loš kvalitet vazduha u Pljevljima, a posebno tokom zimskih mjeseci, kada se intenzivno lože čvrsta goriva. Kao glavni uzrok prekomjernog zagađenja navodi se upravo sagorijevanje uglja i drveta u neefikasnim i zastarelim šporetima, za potrebe kuvanja i grejanja u domaćinstvima. Stanje kvaliteta vazduha unutar domova se dodatno pogoršava ulaskom već zagađenog vazduha iz spoljašnje sredine.

Izloženost unutrašnjem zagađenju  prouzrokuje veoma ozbiljne zdravstvene posledice. Naime, toksične supstance kao što su arsen, živa i olovo se ne uništavaju sagorevanjem uglja, već nasuprot – zadržavaju unutar doma i dospijevaju u naš organizam. Podatak Svetske zdravstvene organizacije da je loš kvalitet unutrašnjeg vazduha  odgovoran za 4,3 miliona preuranjenih smrti svake godine u svetu (SZO, 2016). Uprkos tome, svijest o zagađenju unutar domova je i dalje na niskom stupnju i u sjenci spoljašnjeg aerozagađenja.

Stoga je Green Home prepoznala važnost mjerenja kvaliteta unutrašnjeg vazduha u domaćinstvima koja koriste različite energente, radi najefikasnijeg upoređivanja i ukazivanja na posledice korišćenja uglja u domaćinstvu na životnu sredinu i ljudsko zdravlje.

Prvi korak ka poboljšanju vazduha koji udišemo je saznanje šta dišemo. Stoga je nužno da kroz prikaz dobijenih podataka građani osvjeste ovaj problem i donesu odluku da prljava goriva zamjene čistim izvorima energije u domaćinstvu. To ne samo da će imati koristi po njihovo zdravlje, već će smanjiti emisiju štetnih gasova, unaprijediti kvalitet unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha i celokupno stanje životne sredine.

 

izvor: pvinformer.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.