ponedeljak , maj 10 2021
Početna / Vijesti / Politika / Mlade Demokrate protiv mijenjanje sistema studiranja tokom studija

Mlade Demokrate protiv mijenjanje sistema studiranja tokom studija

Preko 1000 potpisa studenata Univerziteta Crne Gore kojim zahtjevaju zadržavanje starog modela studiranja (3+1) potvrđuju odnosno dokazuju punu opravdanost njihovih zahtjeva. Dakle ne radi se više o manjoj grupi koja se bori za svoja prava već o preko 1000 onih koji smatraju da je novi sistem nepravedan i da je prebrzo usvojen pri čemu su njihova prava povrijeđena. Jasno je i da bi ovaj broj bio mnogo veći da u Crnoj Gori vlada atmosfera slobode i izražavanja slobodnog mišljenja.

Međutim, ni ova brojka se ne može zanemariti i kao posljedicu mora imati ozbiljno razmatranje od strane nadležnih i u konačnom usvajanje njihovih zahtjeva.

Moramo priznati da mijenjanje sistema studiranja tokom studija, odnosno plastično rečeno „upišeš po jednom sistemu završiš po drugom“ ne može imati za posljedicu razvoj i unapređenje studenata koji su studije započeli po sistemu koji je važio do tada. Dakle za nove studente možda i da, ali za stare apsolutno ne.

Naša zemlja je zemlja čuda, u kojoj su sva čuda moguća pa je tako moguće i da oni koji su uveli ovu reformu na mala vrata, za koju godinu sprovedu još jednu, po njima noviju i savremeniju po kojoj je i sistem 3+2+3 neadekvatan. Naročito ako se uzme u obzir da je novi model studiranja po riječima Direktorice Direktorata za visoko obrazovanje Mubere Kurpejović između ostalog i produkt želja poslodavaca. E pa možete misliti šta će se desiti kada poslodavci u Crnoj Gori opet požele da mijenjaju sistem.

Smatramo da kada bi se Univerzitet malo više ponašao prema studentima kao institucija koja treba da štiti njihova prava, a malo manje kao „nervozni poslodavac“ koji svojim zaposlenima nameće nepravedne uslove ovakav vid aktivizma studenata bi bio apsolutno nepotreban.

Ovako, studentima puna podrška uz želju da će se uz adekvatnu podršku javnosti, medija, studentskih predstavnika i vijeća izboriti za ono što im apsolutno pripada!

Saopštenje za javnost, Mlade Demokrate

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

pokret za pljevlja

POKRET ZA PLJEVLJA: OPET PLJEVLJA I „ČETNIČKE HORDE“

    Ljudi, pa je li ovo moguće? I ovo proljeće u Pljevljima započelo je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *