nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Mladi NSD-a podnijeli inicijativu za podizanje spomenika za sve Pljevljake poginule u ratovima 1991/1999

Mladi NSD-a podnijeli inicijativu za podizanje spomenika za sve Pljevljake poginule u ratovima 1991/1999

Danas je Klub mladih Nove srpske demokratije Pljevlja, povodom 23 godine od početka bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u gradu pod Golubinjom održao prikladan performans.

Predstavnici Kluba mladih su prisustvovali parastosu u Crkvi Svete Petke odakle su se, sa transparentom i zvukom sirene za vazdušnu opasnost, uputili prema zgradi Opštine, gdje su predali tekst inicijative o podizanju spomenika poginulim Pljevljacima tokom ratova 1991/1999. godine.

Prema tematskoj monogorafiji „Spomen knjiga – Zadnja linija odbrane“, koja je izašla u izdanju „Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore“, u ratovima 1990-ih poginulo je, imenom i prezimenom, čak 38 naših sugrađana.

Inicijativa je upućena direktno na ruke predsjedniku Opštine Pljevlja, Rajku Kovačeviću, koji je pozvan da blagovremeno formira jednu široku radnu grupu u čiji sastav će ući, pored inicijatora i delegiranih predstavnika Opštine, i nevladina udruženja koja njeguju sjećanje na poginule u ratovima 1990-ih, zainteresovani pojedinci, kao i predstavnici ostalih organizacija koja budu izrazila želju za učešće u realizaciji ovakve inicijative, a sve sa ciljem kako bismo, zajedničkim snagama, iznašli najbolje moguće rješenje za podizanje adekvatnog spomen obilježja za naše poginule sugrađane, čime bismo ispunili našu ljudsku i civilizacijsku obavezu.

„Na današnji dan, prije tačno 23 godine, otpočeli su vazdušni napadi i agresija NATO pakta na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Danas, kada živimo u vremenu poremećenih vrijednosti, kada nije poželjno sjećati se nevino postradalih naših sugrađana, okupili smo se, kao Klub mladih Nove srpske demokratije, da obilježimo godišnjicu od bombardovanja naše zemlje. Podsjetiću, u napadima koji su trajali 78 dana bez prestanka, prema određenim inormacijama poginulo je oko 3.500 ljudi. Među stradalima u ratu 90-ih bila je i tadašnja pljevaljska omladina – naša rodbina, prijatelji, komšije. Čak njih 40 položilo je svoje živote za otadžbinu“, istakao je ispred Kluba mladih NSD-a Pljevlja, Boriša Kankaraš.

S druge strane, predstavnica Kluba mladih, Ana Jović, poručila je da je današnja aktivnost njihova moralna, nacionalna i politička obaveza.

„Srpski narod je stradalnički narod koji je u prošlosti preživio mnogo nepravdi. Jedna od najvećih nepravdi dogodila se krajem prošlog vijeka, prije tačno 23 godine, kada se na suverenu i međunarodno priznatu Saveznu Republiku Jugoslaviju, obrušila najveća svjetska vojna sila.Svake naše žrtve moramo se sjećati i sa punim pijetetom je uvažavati. Kao što je rekao Boriša, čak 38 naših sugrađana je poginulo tokom ratova 90ih. To je, zaista, ogroman broj za jedna mala Pljevlja“, naglasila je Ana Jović.

  Izvor: facebook.com

   

  About Pljevaljske Novine

  Pogledajte i

  EPCG tvrdi da vode koje izlaze ispod deponije Maljevac nemaju negativan uticaj na kvalitet voda Vezišnice

  Predsjednik Sportskog ribolovnog kluba “Lipljen” Vaso Knežević tvrdi da je Vezišnica već godinama mrtva rijeka od mjesta …

  Ostavite odgovor

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.