subota , 1 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Monstat: Mjesečna stopa inflacije u februaru 0,5 odsto

Monstat: Mjesečna stopa inflacije u februaru 0,5 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru 2021. godine u odnosu na januar 2021. godine u prosjeku su više za 0,5%, pokazuju podaci Monstata. 

Potrošačke cijene u februaru 2021. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su niže za 0,1%.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: goriva i maziva za motorna vozila; povrća; voća; cipela i ostale obuće; mlijeka, sira i jaja; ulja i masti; hljeba i žitarica.

Potrošačke cijene u periodu januar-februar 2021. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su niže za 0,4%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u februaru 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast cijena u grupama: Prevoz (1,5%); Hrana i bezalkoholna pića (0,7%); Ostala dobra i usluge (0,5%); Zdravlje (0,3%); Odjeća i obuća (0,1%); Rekreacija i kultura (0,1%); Hoteli i restorani (0,1%); dok je pad cijena zabilježen u grupi Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (-0,1%).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Izvor: portalanalitika.me

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DANAS SE TREBA UZDRŽATI OD ZLIH MISLI: Danas je praznik Vere, Nade, Ljubavi i njihove majke Sofije,važno je da URADITE OVU STVAR

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.