nedelja , 5 februara 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Most na Đurđevića Tari – Gorostas koji strpljivo čeka rekonstrukciju

Most na Đurđevića Tari – Gorostas koji strpljivo čeka rekonstrukciju

Kada će početi dugo najavljivana rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari za koju je novac opredijelila Kina, nije poznato. Kako je CdM-u saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, Glavni projekat i Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu na bazi Glavnog projekta nisu još završeni.

“Ugovorom o donaciji sredstava je definisano da će strane naknadno definisati rok za izvođenje radova. Po završetku projektne dokumentacije i izboru izvođača radova moguće je dati precizniji odgovor vezano za rok rekonstrukcije i još jednom ističemo da ni jedna ugovorna strane ne želi da licitira sa rokom realizacije, već je kvalitet, bezbjednost i dugotrajnost radova primat”, kažu za CdM u MKI.

Takođe, u MKI navode da ne raspolažu informacijama o aktivnostima kineske strane vezane za izbor izvođača radova jer je trenutno fokus na procesu projektovanja, koji u svemu mora biti u skladu sa važećim pravilima, procedurama i standardima, i čemu su obije ugovorne strane posvećene.

Iz resora Ervina Ibrahimovića za CdM kažu da Sporazum koji su potpisan 2018. godine nije jedini dokument koji je bilo potrebno potpisati, u cilju definisanja pravnog osnova za realizaciju.

Napominju kako pravni osnov za početak realizacije projekta rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari predstavlja zaključivanje Ugovora o donaciji sredstava između ovlašćenih predstavnika Vlade Crne Gore i Vlade NR kine u decembru 2020. godine, od kada su počele da se odvijalu pripremne aktivnosti, koje su za dati projekat iz izuzetne važnosti, s obzirom da se radi o projektu priznatih kulturoloških vrijednosti koje je procesom rekonstrukcije potrebno i sačuvati.

Podsjećaju da je potpisivanje Ugovora bilo u jeku pandemije koronavirusa, koja je izazvala globalne posljedice.

“Obije ugovorne strane su od potpisivanja Ugovora o donaciji pristupile realizaciji svojih ugovorenih obaveza. Crnogorska strana je svoje ugovorene obaveze uredno izvršavala i do sada je pripremila geološke podloge, izabrala je revidenta i nadzorni organ, održana je serija sastanaka sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara u cilju usaglašavanja stavova oko optimalnog varijantog rješenja”, navode u MKI.

Napominju da je po izboru optimalnog varijantnog idejnog rješenja, projektant nastavio sa pripremom projektne dokumentacije.

“Priprema projektne dokumentacije jeste obaveza kineske strane. Nakon dostavljanja pozitivno redvidovanog projektnog rješenja pristupiće se izradi Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, čija priprema je obaveza crnogorske strane. Radovi će započeti sa izvođenjem nakon završetka procesa izrade projektne dokumentacije, te dobijanja građevinske dozvole”, istakli su u MKI u izjavi za CdM.

Sporazum o privrednoj – tehničkoj saradnji kojim je Kina izrazila spremnost da donira rekonstrukciju Mosta na Đurđevića Tari potpisan je u maju 2017. godine. Uslijedila je Studija izvodljivosti koja je pokazala da predviđeni iznos od 20 miliona kineskih juana neće biti dovoljan pa je potpisan novi sporazum u maju 2018. godine po kojem je kineska strana prihvatila da donira dodatnih 20 miliona juana, sveukupno oko pet miliona eura. Tadašnji potpredsjednik Vlade Milutin Simović je najavio da će rekonstrukcija brzo. Ipak, to se nije dogodilo.

Nova informacija o rekonstrujciji stigla je 2020.godine, kada je saopšteno da će most na Đurevića Tari biti rekonstruisan zahvaljujući podršci kineske Vlade, a da će ukupna vrijednost donacije iznositi oko sedam milion eura, saopšteno je tada Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Most na Đurđevića Tari je turistička i arhitektonska atrakcija po kojoj Crnu Goru prepiznaju širom svijeta.

Betonski gorostas na Đurđevića Tari jedan je od glavnih atrakcija nacionalnog parka Durmitor. Most se nalazi na raskrsnici između Mojkovca, Žabljaka i Pljevalja. Izdignut je nad najvećim kanjonom u Crnoj Gori i Evropi, kanjonom rijeke Tare. Svoj naziv Đurđevića most, nije dobio po arhitekti, već po vlasniku farme, koja se nalazila pored.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pod kojim uslovima se može raditi i nakon odlaska u penziju

U Crnoj Gori od gotovo 110.000 penzionera 3.139 ide na posao i nakon odlaska u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.