ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / MPC: Crkva miri braću a Aleksandar Raković izopačenim pričama truje ljude

MPC: Crkva miri braću a Aleksandar Raković izopačenim pričama truje ljude

Na učestale medijske prozivke sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori od strane istoričara Aleksandra Rakovića, na sajtu Mitropolije crnogorsko -primorske objavljen je tekst pod naslovom „Čuvamo jedinstvo Crkve, poštujemo i volimo državu u kojoj živimo, i to činimo po programu Gospodnjem“, odgovorio je arhijerejski namjesnik barski, protojerej stafrofor Slobodan Zeković, sveštenika Mitropolije.

“Očigledno da je najbolja zaštita protiv društvenih štetočina kakav je Aleksandar Raković – potpuno ignorisanje. Veći problem od njega su ljudi koji ga ohrabruju ili mu nalažu da ovako nastupa i naravno oni koji mu gotovo svakodnevno otvaraju sva medijska vrata, da u kontinuitetu truje ljude svojim izopačenim pričama.”

Sveštenik Zeković je poručio kako prvenstveno za njih, ima dobronamjerni savjet:

“Pustite SPC, njene eparhije, njeno sveštenstvo i vjerni narod u Crnoj Gori da na crkveni način, u skladu sa vjerom predaka i crkvenim kanonima, pastirski brinu o svom narodu i o svojoj braći. Naš jedini zadatak pred Bogom i pred ljudima je da mirimo braću i širimo ljubav. Mi čuvamo jedinstvo naše pomjesne majke Crkve, ali poštujemo i volimo državu u kojoj živimo. To činimo po programu Gospodnjem, programu i Svetog Petra Cetinjskog, a ne po notama kabinetskih nacionalizama i političkih plaćenika koji dijele narod.

Kao i svaka crkvena litija, i ona veličanstvena, višemjesečna od prije dvije godine… pošla je iz crkvene porte i vratila se u nju. Na tom putu ona je izazvala i velike društvene promjene, kojima je odbranjena pozicija Crkve pred zakonom, ali je i otvorena sloboda brojnim učesnicima te litije, da u svom zemaljskom i političkom životu djeluju slobodnije sa više prava i mogućnosti. Da li će i kako će akteri društvenog života iskoristiti tu slobodu, nije na Crkvi i na sveštenstvu da to određuje nikome. Uprkos svim podjelama… i onima koje traju bar jedan vijek prije nas… i onima koje su juče nastale ili se umnožile – osnovni zadatak Crkve je da miri Judeje i Samarjane, Grke i Jeline pa i onu braću u Crnoj Gori koji, iz ko zna kojih sve razloga, nose različite političke i nacionalne identitete. To je posao Crkve, a ne de služi kao sredstvo za ostvarenje zemaljskih, političkih i medijskih kampanja koje dijele i svađaju narod.”

Protojerej-stavrofor Slobodan Zeković je dodao sljedeće:

“Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je jedinstveno u obavljanju svoje Bogom dane misije i zna da radi svoj posao. Bratska podrška nam je uvjek dobro došla, a riječi smutnje i nepovjerenja odbacujemo kao najveće zlo koje može zadesiti jedan narod.”

Na kraju svoje izjave za javnost sveštenik Slobodan Zeković, arhijerejski namjesnik barski, je zaključio:

“I onima najmanje upućenima jasno je kojim medijima u Crnoj Gori su najmilija Rakovićeva pojavljivanja. Zato ih rado i bez ostatka prenose. Samim tim je jasno i koje su nacionalističke i ekstremističke politike u okruženju po shvatanjima bliske i nerazdvojne i koje očigledno, hrane jedna drugu.”

Mitropolija crnogorsko primorska

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

​Loša organizacija odgodila isporuku peleta Pljevljacima

​Za subvencionisani pelet prijavilo se 1.150 domaćinstava,a dobilo ga je 285, tvrde u lokalnoj upravi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.