nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Mrdović: Daleko smo od političke stabilnosti

Mrdović: Daleko smo od političke stabilnosti

Na osnovu preliminarnih rezultata jučerašnjih parlamentranih izbora teško se može očekivati da će Crna Gora dobiti političku stabilnost, kaže u izjavi za portal RTCG, direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović.

direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović (Foto: RTCG)

Pokret Evropa sad je na parlamentarnim izborima osvojio 25,6 odsto glasova, odnosno 23 mandata, a koalicija Zajedno, okupljena oko Demokratske partije socijalista, 23,8 odsto ili 21 mandat, pokazuju preliminarni rezultati Centra za monitoring i istraživanje na osnovu 99 odsto obrađenog uzorka.

“Preliminarni rezultati pokazuju da je prvi put u zemlji jedna vanparlamentarna partija ostvarila trijumf, ali je to gorak trijumf, jer se očekivao bolji rezultat PES-a, pa mu to unekoliko smanjuje prostor da se bez većih trzavica postigne dogovor o novoj vladi”, kaže Mrdović.
 
Kako navodi vrlo je moguće da se smanjena izlaznost, koja je možda i najveće iznenađenje izbora, odrazila na niži procenat podrške dat PES-u.

“Njihov uspjeh se svakako ne može umanjiti i on je ogroman, kada se ima u vidu da ta partija nema ni godinu od postojanja, a da je takođe bila izložena iznimno prljavim i prizemnim udarcima u predizbornoj kampanji sa svih strana”, ističe Mrdović, za Portal RTCG.
 
Istovremeno, kako dodaje partije manjina su zabilježile odlične rezultate, dok je DPS uspio da zaustavi rapidniji pad, iako on sa koalicionim partnerima sa 33 postojeća mandata pada na 21 mandat.

“Ni Demokrate se ne mogu pohvaliti rezultatom, jer sa sadašnjih deset mandata (koje su imali sa Demosom) padaju na osam mandata, ako njihova koalicija sa GP URA osvoji 12 mandata, odnosno na sedam ako osvoje 11 mandata. Praktično, Ura je „na leđima“ Demokrata uspjela da zadrži broj postojećih mandata, ali će se brzo pokazati da li će joj se prljava kampanja njenog lidera protiv lidera PES-a Spajića obiti o glavu, jer je vrlo moguće da će biti „izbačena“ iz pregovora o novoj vlasti, dok bi bolji poznavaoci političkih prilika rekli da bi takvo što bila „čista pravda“, navodi Mrdović.
 
Na osnovu preliminarnih rezultata, kako smatra ona, teško se može očekivati da će zemlja dobiti političku stabilnost.

“Ukoliko se formira vlada (sa kojih god političkih polova) ne treba biti preveliki optimista da će njen rad obilježiti pretjerana harmonija. Naprotiv. Stoga mi se čini da bi za interes građana možda trebalo tražiti rješenje u formiranju manjinske vlade od PES-a, koja bi bila programski i vremenski ograničena, za šta bi PES tražio podršku od svih političkih grupacija. Međutim, veliko je pitanje koliko je takva opcija realna imajući u vidu postojeće stavove političkih subjekata, kojima su partijski interesi uvijek na prvom mjestu, a interes građana negdje na začelju”, smatra Mrdović.
 
Mrdović kaže i da su ovo izbori koji će u neko dogledno vrijeme pokazati da više nijedan politički subjekt neće predstavljati „bauka“ u potencijalnim koaliranjima na vlasti.

“Vrlo brzo će doći vrijeme kada ni DPS, a ni nekadašnji DF neće predstavljati takvog „bauka“, zaključila je Mrdović.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Dobro je da se odnosi raščiste, možda opstrukcije prestanu“

Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.