ponedeljak , 22 aprila 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / MUP CG: EU odobrila 3,9 miliona za efikasniju graničnu kontrolu

MUP CG: EU odobrila 3,9 miliona za efikasniju graničnu kontrolu

Evropska unija je, kroz program Sektorske budžetske podrške, odobrila dodatnih 3,9 miliona eura Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, u cilju daljeg razvoja efikasnog sistema kontrole i upravljanja granicom, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnji poslova, prenosi RTCG.

Iz tog vladinog resora podsjećaju da je nakon postupka evaluacije ostvarenih rezultata u implementaciji Strategije za integrisano upravljanje granicom za period 2014-2018. godina, usklađivanja sa evropskim sistemom zaštite granica i usvajanja Šengen standarda, ovom uplatom, Evropska unija podržala jačanje integrisanog pristupa u upravljanju granicom u ukupnom iznosu od 19,9 miliona eura. Kako su precizirali, dvije tranše od po 8 miliona uplaćene su u decembru 2016. i decembru 2018. godine.

„U prethodnom periodu, uz podršku Vlade Crne Gore i Evropske unije, značajno su unaprijeđeni materijalno-tehnički kapaciteti Granične policije, kao i policijska saradnja u oblasti sprječavanja prekograničnog organizovanog kriminala“, navodi se u saopštenju.

.
foto: RTCG

.

 

Novcem Evropske unije, dodaju, završena je regulacija korita rijeke Sutorine, nabavljena vozila i oprema za elektronski nadzor državne granice, instaliran najsavremeniji video nadzor na svih 28 graničnih prelaza i razvijen softver koji informatizuje proces izdavanja viza.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, ističu da su snažno posvećeni daljem jačanju sigurnosti na granici, kao i borbi protiv prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija, a sve u cilju povećanja bezbjednosti naše države i građana.

„Od ovog iznosa 19,9 miliona eura, u 2020. godini, ulažemo 5,1 milion eura za unapređenje granične infrastrukture i bolju tehničku opremljenost Granične policije“, kazali su iz Ministarstva.

Planiraju izgradnju i rekonstrukciju graničnih prelaza – Ranče, Šćepan Polje i Vraćenovići, izgradnju objekta za detaljnu kontrolu vozila na GP Kula i objekta za potrebe Granične policije u Pljevljima. Predviđena je i nabavka sistema za nadzor zelene granice, opreme za I i II liniju provjere na graničnim prelazima, kao i nabavka bespilotne letilice i motornih vozila, dok se na aerodromu Podgorica planira instalacija E-Gate sistema.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG -Prosječan račun za mart 34,76 eura

Domaćinstva su u martu 2024. godine potrošila 126.219.420 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 4,22 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.