četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / MUP Srbije: Spajić ima prebivalište u Beogradu, Mandić nema

MUP Srbije: Spajić ima prebivalište u Beogradu, Mandić nema

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obavestilo je Republičku izbornu komisiju te zemlje da lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić prijavio se prebivalište u Beogradu. MUP Srbije je takođe saopštio da jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića nema u evidenciji osoba koje imaju prebivalište u toj zemlji, potvrđeno je CdM-u.

„Povodom Vašeg dopisa upućenog Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji se odnosi na dostavu obavještenja da li Andrija Mandić i Milojko Spajić, koji su, kako se navodi u dopisu, objavili namjeru da se kandiduju za predsjednika Crne Gore, posjeduju biračko pravo i prebivalište na teritoriji Republike. Srbije, sa aspekta nadležnosti ovog Ministarstva, obaveštavamo Vas o sledećem: na osnovu podataka iz dostavljenog akta i javno raspoloživih informacija proverom kroz elektronsku evidenciju prebivališta i boravišta građana ovog Ministarstva na dan 10. februara ove godine, utvrđeno je da se Andrija Mandić ne nalazi u istoj. Takođe Vas obaveštavamo da Milojko Spajić, uvidom u navedenu evidenciju ima prijavljeno prebivalište u Beogradu, opština Zvezdara, ulica Topalovieva broj 4“, piše u odgovoru MUP-a Srbije.

Državna izborna komisija Crne Gore tražila je od Republičke izborne komisije Srbije da im dostavi podatke o tome da li su Spajić i Mandić upisani u birački spisak Srbije i ako jesu na kojem mestu postoje i na kojoj adresi imaju prijavljeno prebivalište.

Predsjednički izbori su zakazani za 19. mart, a do sada je potvrđena kandidatura Andrije Mandića.

Ranije je objavljeno da je Spajić u aprilu 2021. godine posjedovao i srpsko državljanstvo, kao i dvojno prebivalište u Beogradu i Podgorici, čime je grubo kršio Ustav i pravni poredak države Crne Gore. Spajić je tada imao prijavljeno prebivalište na adresi Topalovićeva broj 4 u Beogradu i stvarno boravište u Podgorici.

Osim toga, on je rešenjem MUP-a Srbije od 27. novembra 2008. godine, koje je uručeno 27. novembra 2008. godine, primljeno u državljanstvo Srbije dana 25. januara 2009. godine.

Time što je državljanstvo stekao nakon 2006. godine, Spajić je prekršio Zakon o crnogorskom državljanstvu koji ne omogućava dvojno državljanstvo sa Srbijom, au članu 24 jasno stoji da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo. Izuzetak su oni koji su stekli srpsko državljanstvo pre juna 2006. godine.

Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ČEMU VAKAT TOME I VRIJEME

Moralo je da prođe 78 godina da se pored jame na Stražici, u koju su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.